Eri joukkoliikennemuotojen kuljettajien palkkaus

Mitä sitten tulee tapahtumaan? Valtio nimeltä Suomi lakkaa olemasta? Kaikki kaatuu?

Suurin piirtein näin. Varmaa on se, että eläkettä emme tule koskaan saamaan, ainakaan mitään nimellistä pikkusummaa suurempaa. Se on ihan matemaattinen mahdottomuus.

Suomen taloutta kun seuraa ja vähän pidemmälle ennustaa, niin parissakymmenessä vuodessa täällä on rahat täysin loppu eikä lainaa tule, koska emme pysty uskottavasti vakuuttamaan, että maksaisimme sen lainan joskus takaisin. Siinä vaiheessa kiristetään pakon sanelemana vyötä ja pärjätään sillä elintasolla, joka täällä oli 50–60 vuotta sitten. Elettiin sitä silloinkin, vaikka leivän päällä ei ollut prosciuttoa.
 
Niinpä. Mutta ei tuo yhdessä yössä tapahdu. Kynnelle kykenevät huomaavat kehityksen ja ehtivät muuttamaan pois, mikä esimerkiksi osaltaan vähentää työttömyyttä ja lieventää tilannetta.

Suurin yhteiskunnallinen uhka tulee siinä vaiheessa, kun erilaisiin sosiaalitukiin joudutaan puuttumaan rankalla kädellä tilanteessa, jossa rahaa ei yksinkertaisesti enää ole. Se pitäisi aloittaa jo nyt, pikku hiljaa, jotta purku voidaan tehdä hallitusti. Muutoin käy äkkiä niin, että kun erilaiset työttömyyskorvaukset, toimeentulotuet, asumislisät ja muut tukijärjestelmät muuttuvat yhteiskunnan osoittamaan paikkaan makuusalissa, lukolliseen kaappiin ja pariin soppalautaselliseen päivässä, niin ollaan tilanteessa, jossa kapinamieli ja rikollisuus nousevat hallitsemattomasti. Ei hyvä.
 
Mitä sitten tulee tapahtumaan? Valtio nimeltä Suomi lakkaa olemasta? Kaikki kaatuu?

Parhaassa tapauksessa valtiollinen eläke on lakkautettu koska perustulo on vähän sitä suurempi.

Mutta yhdyn varauksella Danielin pirunmaalailuun. Valtakunnanpolitiikan pitäisi pikimmiten vääntyä suuntaan, jossa tulevaisuutta rakennetaan jälkipolvia varten. Mutta nykyinen suunta näyttää kaikin puolin olevan siinä, että yritetään turvata vanhempien ikäluokkien edut hinnalla millä hyvänsä: jälkipolvien selkänahasta. Se peli loppuu viimeistään kun poliitikkojen sukupolvi vierähtää noihin sorrettuihin jälkipolviin, mutta kriisejä voi tulla aiemminkin.
 
Tämä malli tappaisi ahkeruuden ja lisäisi yhteiskunnan varoilla elävien osuutta. Työn palkkauksen tulee olla kannustavaa niin että koulutus sekä ahkeruus mahdollistavat paremman tulotason. Töiden tekemisen tulee aina mahdollistaa parempi tulotaso kuin kotona istuminen.

No nythän asia on niin, että jos saa toimeentulotukea ja tekee jonkin verran töitä, joista saa palkkaa 200 euroa kuussa nettona, toimeentulotukea vähennetään 160 eurolla. Ihmisillä on tapana reagoida kannustimiin, ja siksi toimeentulotuella eletään niin kauan kunnes löytyy vakituinen kokopäivätyö.
 
Takaisin
Ylös