Google street view

Safka

Suljettu tunnus
Liittynyt
29 Kesäkuu 2005
Viestit
374
Mikäs se siellä nököttää? Ettei vaan olis aikatauluntarkkailija vakipaikallaan!

Uutinen on, että Googlen street view kattaa nyt myös Suomen. Pääkaupungista löytyy kasapäin bongattavaa mm. harrastuksemme piiristä. Yhtään ihmistä en tunnistanut. Mutta raitiovaunujen "rekisterinumerot" on selkeästi tunnistettavissa. Onkohan se laillista?
 
Ranskan ratikkakaupungit (mm. Strassburg ja Nizza) on hyvin edustettuina Street view-palvelussa. Jos ei ole varaa matkustaa paikan päälle tutustumaan järjestelmiin, saa modernista raideliikenteestä palvelun avulla hyvän kuvan.

Toistaiseksi harmi, että Saksan liittotasavalta puuttuu. Sveitsi sentään on, Zürichiin ja Baseliin kannattaa mennä käymään.
 
Toistaiseksi harmi, että Saksan liittotasavalta puuttuu. Sveitsi sentään on, Zürichiin ja Baseliin kannattaa mennä käymään.

Englanninkielisen Wikipedian jutun (sisällysluettelosta: 3 Future) mukaan Saksassa ollaan kuvaamassa katunäkymiä, joten kyllä Saksastakin vielä katunäkymiä joku päivä voi katsella. Etelä-Afrikka ja Etelä-Korea on myös tuossa listassa mielenkiintoisia tapauksia. Harmi, ettei Virossa ilmeisemmin vielä ole käyty.

Suomea on kuvattu todellakin ahkerasti. Joka puolelta Suomea tuntuu olevan katunäkymää vähintään suurimmilta teiltä ja monista kaupungeista löytyy kuvaa laajalta alueelta, esimerkiksi Lappeenrannassa Mäntylästä on mukavastikin katunäkymiä. Lisäksi joitain yksittäisiä kohteita on käyty kuvaamassa, esimerkiksi Oloksen hiihtokeskusta Muoniossa.
 
Samaa kuvaa kun kääntää taaksepäin kohti Somerontietä, huomaa, että Googlen rekisterikilvensumennusalgoritmi näköjään sumentaa myös katukyltit (tässä tapauksessa Punkaharjuntien viitan). Vähän ikävää, koska niitä voisi halutakin kuvista katsella.
Samaa olen huomannut myös satunnaisesti nopeusrajoitusten kanssa.
Onkohan näihin olemassa joku perustelu, vai ovatko vahingossa sumennettu?
Ja ennenkaikkea ärsyttää, kun miltei kaikki kadut ovat Ruotsiksi...
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan näihin olemassa joku perustelu, vai ovatko vahingossa sumennettu?

Perustelu on se, että algoritmi on automaattinen eli tietokone pyrkii tunnistamaan kuvasta rekisterikilpiä muistuttavia asioita ja sitten sumentaa ne. Käytännössä kai jossain määrin tekstintunnistukseen perustuen. Tietokone ei pysty erottelemaan, missä kontekstissa mikäkin tekstilaatikko kuvassa on. Käsin niitä sumennetaan sitten vasta valitusten perusteella.
 
Yhtään ihmistä en tunnistanut.

Kympin uutisissa näytettiin uutiseen liittyen mm. Helsingin rautatieaseman "kivimiehiä" ja yhden kasvot oli himmennetty tunnistamattomaksi. Olikohan patsaan naama liian luonnonmukainen sumentaja-automaatille?
 
Näppärä kyllä, tällä voi esimerkiksi demonstorida raitkoiden ongelmapaikkoja, esimerkinä lempipaikkani Hesarin ja Flemarin risteys:

Ensin odotetaan kääntyviä autojen perässä, sitten seistään pysäkillä. Oikealla elintärkeät kaksi parkkipaikkaa joidenka takia kääntyvät autot ryhmittyy kiskoille:
http://maps.google.com/maps?f=q&sou...=Bn52KuWc9TKyrsofjqN-5Q&cbp=12,118.98,,0,6.59

Miksi kiskot pitäisi olla sora/nurmipohjalla:
http://maps.google.com/maps?f=q&sou...=zPWV54PRdr31KZvn8mKdMA&cbp=12,219.31,,0,9.68

Oikealla murheenkryyninä rauhaton pikkuaukio, jota ei tietenkään ole voinut kaventaa kahta metriä, eli autot ryhmittyy idästäkin päin kiskoille. Huom. myös puuttuva suojatie pysäkin päässä koska, no öö...
http://maps.google.com/maps?f=q&sou...&ll=60.187141,24.954059&spn=0,359.961419&z=15

Ja näkeekö kukaan missään noista kuvista niin paljon liikennettä että noita valoja oikeasti tarvittaisiin yhtään mihinkään?
 
Viimeksi muokattu:
Onpa mainio tuuri. Mutta hauskaa sinänsä, että itsekin satuin huomaamaan kun Googlen auto ajoi kotini ohi viime kesänä. En kuitenkaan erotu ikkunan läpi.

Taisi tuuri käydä minullakin. Ajoin punaisella Golfillamme töihin päin Pispalan valtatietä pitkin kun Googlen auto ajoi vastaan. Nyt palvelussa näkyy meidän auto sekä edestä päin (ei erota kasvoja) että sivuprofiilina (josta tutut voinevat helposti tunnistaa meikäläisen).

Harmi muuten että Googlen kuvamateriaali rajoittuu katuihin. Kävelyalueilla olisi paljon mielenkiintoista nähtävää, ja jos itse saisin päättää, niin ne laittaisivat sen kameran myös veturin katolle ja kuvaisivat koko Suomen rataverkonkin. Niin, ja Helsingin metron. :D
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös