Rattivaunu sanoi:
Mielestäni Helsinigin erinomaisen onnistunutta joukkoliikennepolitiikkaa parhaiten kuvastaa se, että tässä kaupungissa on hyvin monen (aktiiviväestöön kuuluvan) varsin helppoa elää ilman omaa autoa. Missä muualla Suomessa sama on enää nykyään mahdollista?
Helsingin joukkoliikennepolitiikkaa voi pitää onnistuneena, jos verrataan muihin suomalaisiin seutuihin. Jos verrataan eurooppalaisiin kaupunkeihin yleensä tai siihen, mitä olisi voitu tehdä, en pidä Helsingin (ja seudun) saavutuksia onnistuneina.
Kaikki on toki aina suhteellista, mutta alamäkeä ei kai ylipäätään voi pitää onnistumisena. Joukkoliikenteen käytön osuus on laskenut. Joukkoliikennematkojen määrä asukasta kohden ei ole laskenut niin paljon kuin joukkoliikenteen ja autoilun suhteen perusteella voisi luulla. Mutta liikenteen kasvu on tapahtunut henkilöautoiluna. Näin sekä matkojen määrässä asukasta kohden että absoluuttisesti.
Ihmiset tekevät nykyään enemmän matkoja päivässä kuin ennen. Ennen ei tarvittu matkoja asiointiin (ruokakauppaan) ja harrastuksiin kuten nykyään. Nämä uudet matkat tehdään autolla (ajetaan automarkettiin ja kuljetetaan lapsia harrastuksiin).
Uudet asunto- ja työpaikka-alueet on rakennettu autoliikenteen varaan. Seudun uudet asukkaat ja työpaikat käyttävät autoa. Jopa vanhat työpaikat ovat muuttaneet pois joukkoliikenteen ulottuvilta.
1960-luvulta lähtien seudulle on rakennettu teitä. Ulosmenotiet on muutettu moottoriteiksi ja on rakennettu kehätiet. Raitioverkkoa ei ole laajennettu, metro on korvannut vain olemassa olevaa joukkoliikennettä. Joukkoliikenteen palvelu ei ole laajentunut, vaan säilynyt ennallaan tarjoten yhteyksiä vain Helsingin keskustaan.
Ainoa joukkoliikenteen todellinen panostus on Martinlaakson rata ja siihen tukeutuva rakentaminen. Muuten joukkoliikenne on toiminut minimitasolla, eli joukkoliikennettä on niin vähän kuin mahdollista. Ja tässä olennainen syyllinen on maantiede, ei määrätietoinen joukkoliikennepolitiikka. Nykyinen joukkoliikenteen määrä on pakko pitää yllä, koska Helsingin keskustaan tulevaa automäärää ei voi lisätä. Muualla on autoille tilaa, ja siksi muualla ei olekaan joukkoliikennettä.
Rahaa on käytetty ja halutaan edelleen käyttää paljon joukkoliikenteeseen. Mutta rahan määrä ei ole mikään mittari, vaan tulokset. Kallista metroa ei rakennettu joukkoliikenteen kehittämiseksi tai laajentamiseksi, vaan edistämään Valmetin haaveita metrojunien kaupasta maailmalle. Kaupunkiradat eivät ole lisänneet joukkoliikenteen käyttöä, vaikka ovat maksaneet paljon - joskaan ei niin paljon kuin metro.
Jos olisi haluttu edistää joukkoliikennettä, kaikki laajennusrakentaminen olisi tehty kuten Martinlaakson radan ura. Raitioverkkoa olisi laajennettu, ja uusien alueiden liikenne olisi suunniteltu perustuvaksi raidejoukkoliikenteeseen, ei autoja varten tehtyihin moottoriteihin, joita bussit voivat ajaa. Kehäteiden kanssa rinnan olisi rakennettu kehämäiset radat, kuten ne, mistä nyt puhutaan Jokereina.
1950-luvun pikaraitiotiesuunnitelmat olisi toteutettu, koska se olisi ollut ainoa keino laajentaa joukkoliikennettä lähiöiden rakentamisen tahdissa toisin kuin odottaa 30 vuotta sitä, että Valmet opettelee tekemään metrojunia. Etelä-Espookin olisi voitu rakentaa samaan aikaan "länsimetron" kanssa, jolloin olisi syntynyt yhtä hyvin tai paremmin toimiva "länsimetro" kuin nykyinen bussimetro. Tämä kehitys olisi pitänyt myös seudun kasvun kurissa. Kun joukkoliikenteen verkko olisi ollut kyllin laaja, kasvavalle teollisuudelle olisi ollut riittävästi edullista tonttimaata joukkoliikenteen saavutettavissa.
Myös automarketkulttuurilla olisi kokonaan toinen, paljon vähäisempi merkitys kuin nykyään. Kun ihmiset eivät omistaisi autoja siinä määrin kuin nykyään, marketkulttuuri ei menestyisi. Meillä olisi edelleen joukkoliikennekaupungille tyypillinen lähipalvelukulttuuri. Meillä olisi myös kävelykeskusta, henkilöautojen läpiajoliikennettä keskustassa ei pidettäisi tärkeänä.
Rohkenen jopa väittää, että meillä ei olisi kuntien välistä kilpailua asukkaista ja asunto-onglemaa ylipäätään. Kun laajalla alueella olisi hyvä joukkoliikenteen palvelu, nykyistä laajemmalta alueelta olisi nopeat yhteydet seudun keskukseen. Se tasaisi asuntojen hintoja, koska laadukasta tarjontaa olisi enemmän kuin nykyään. Samalla ihmisillä olisi nykyistä enemmän varallisuutta käytettävissään, koska ei olisi pakko omistaa ainakaan kahta autoa, eikä olisi pakko käyttää autoa paljon. Eli ihmisillä olisi varaa asua ajallisesti lähempänä kuin nykyään, ja se olisi halvempaa kuin nykyinen elämä.
Kun tätä kaikkea ei ole, eikä ole toimittu sen hvyäksi, että tuohon olisi pyritty, en pidä joukkoliikennepolitiikkaa onnistuneena. Tästä en syytä joukkoliikenteestä vastuussa olevia, vaan niitä, jotka ovat tehneet valintoja autoyhteiskunnan hyväksi. Niitä, jotka ovat päättäneet rakentaa moottoriteitä ja lähiöitä niiden varsille. He ovat luoneet autokaupungin.
Antero
PS: Tuli vähän pitkä juttu. Mutta kun joulu on tulossa, jospa tämä alkaisi riittää osaltani tältä erää, ja maltan säästää teidät vuodatuksiltani.
Eli hyvää joulua, jospa vaikka käyttäisin täällä vietetyn ajan tästä eteenpäin joulun valmisteluun.