Kasarmitorin vanhat linjat

Vs: Vanhat linjat

Minnes kaikkialle tuolta Kasarmitorilta pääsi ennen? Muistan vielä hämärästi kun siellä bussit liikkui.
http://jlf.fi/galleria/showphoto.php?photo=2484&title=hkl-bussiliikenne-9113&cat=510

Santahaminaan meni eräskin autobussilinja, kun pääesikuntakin on siinä torin laidalla. Yhdessä vaiheessa 1970-luvulla oli täydentävänä avoveden aikaisena reittinä lisäksi Eteläsatamasta Santahaminaan kulkenut yhteistariffiin kuulunut vesibussilinja h11. Tuli kerran silläkin matkustettua ja "oikaistua". 11-linjalla käytettiin aluksia Terhi II ja Katarina.
 
Vs: Vanhat linjat

Olihan niitä Kasarmitorin S-linjoja aikoinaan aika monta:

62S Kasarmitori-Maunula
64S Kasarmitori-Oulunkylä (Oulunkyläntori)
71S Kasarmitori-Pihlajisto-Pihlajamäki
77S Kasarmitori-Jakomäki
86S Kasarmitori-Santahamina
96S Kasarmitori-Vuosaari (Porslahdentie)

Metron liityntäliikenteen alkaessa vuonna 1982 ajettiin edelleen ruuhka-aikoina suoria S-linjoja Kasarmin -ja Senaatintorilta Itä-Helsinkiin, tällaisia olivat:

81S Kasarmitori-Roihuvuori-Roihupellon teollisuusalue
82S Kasarmitori-Roihuvuori-Länsi-Herttoniemi
92S Senaatintori-Sahaajankatu-Myllypuro
94S Kasarmintori-Kontula (Keinutie)
97S Senaatintori-Kontula-Mellunmäki

Lisäksi ajoivat ylempänä mainitut 86S ja 96S.
 
Vs: Vanhat linjat

Ja lisäksi oli Kasarmitoria päätepysäkkinään käyttäviä linjoja kauempaakin, kuten ainakin 738S.
 
Vs: Vanhat linjat

Senaatintintorikin on toiminut S-vuorojen päätepysäkkinä mm 66S 1970-luvulla
Linja 738S oli ainoa "seudullinen" linja joka lähti Kasarmintorilta, siinähän ei tuohon aikaan käynyt muut kuin Matkahuollon ja lähilinjojen lipputuotteet eli se ei ollut seutulinja vaan vakiovuoro linjanumerolla.

Kasarmintori on ollut myös erillaisten poikkeuslinjojen ajantasauspaikka kun ratikka on korvattu busilla

Kasarmintorin ohi on kulkenut myöskin raitiovaunut 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä http://www.raitio.org/ratikat/helsinki/linjasto/linjat2.htm#punainen

Kasarmintori toimi hetkenaikaa Lauttasaaren bussien päätepysäkkinä 04.01.1935-20.02.1936, linjoja ajoi Helsingin Ympäristön Autolinjat Oy Lauttasaarentien alkuun ja Länsi-Uudemmaan Liikenne Oy Isokaaren katajaharjun päähän.
Oy Omnbus Ab liikennöi 1920-1930 luvuilla linja 1 (1A ja 1B) kasarmintorin ohi, kyseisestä linjasta tuli 07.03.1938 linja 16 kun HKL:n edeltäjä Helsingin raitiotie ja omnnibus osakeyhtiö osti Oy Omnbus Ab:n
http://joukkoliikennewiki10.wikkii.com/wiki/16


Ja muutama kuva
 
Vs: Vanhat linjat

Muistini kertoo, että olisi ollut olemassa myös linja 76S Kasarmitorilta jonnekin Tapanilan ja Siltamäen suuntaan - pitäneekö paikkansa?
 
Vs: Vanhat linjat

Muistini kertoo, että olisi ollut olemassa myös linja 76S Kasarmitorilta jonnekin Tapanilan ja Siltamäen suuntaan - pitäneekö paikkansa?
Pitää paikkansa (että 76S:kin lähti Kasarmitorilta). Liikennöitsijä oli Helsinki-Maaseutu-Liikenne Oy.
 
Vs: Vanhat linjat

76S:llä taisi olla melko harvalähtöinen? Eikä sillä tainnut olemassaoloaikanaan olla omaa Rautatientorilta lähtenyttä "päälinjaa" (76). Muita Ässä-linjoja oli

66S Suursuolle
75S Heikinlaaksoon
80S Siilitielle
90S (kaksi eriaikaista - jälkimmäinen v. 1985-86 Itäkeskukseen metroa täydentävänä, kun metrovaunuja ei tainnut olla tarpeeksi)
91S Puotilaan
95S Vartioharjulle

1960-luvun jälkipuoliskolla Kasarmintorin kautta ajettiin linjoja 13/13S, kun niitä jatkettiin Kauppatorilta Viiskulmaan ja edelleen Marian sairaalalle. Tässä yhteydessä ei S-tunnus tarkoittanut Salutorgetia vaan Sanduddia, koska 13S ajettiin 13-linjan Apollonkadun päättäriltä Hietaniemeen.
 
Vs: Vanhat linjat

Kadonneet reitit-ketjusta löytyi vuoden -75 linjakartta:Mitä reittiä tämä [76S] ajoi?

Samaa reittiä kuin tuossa vuoden -75 kartassa näkyvä 76 sillä erotuksella, että päättäri oli Kasarmitorilla.

---------- Viesti lisätty kello 11:34 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 11:04 ----------

Lisätään listaan vielä vuoden -76 linjakartasta löytyvä 74S Kasarmitori-Puistola.

96S (vai oliko se 96X?) ajoi jossain välissä myös reittiä Kauppatori - Vuosaaren telakka. Ehkä n. -86. Taisi olla 1 lähtö aamulla Kauppatorilta ja 1 lähtö iltapäivällä Vuosaaresta.
 
Vs: Vanhat linjat

Itse olin Helsinki-Maaseutu-Liikenteessä töissä 1972 elokuu - 1973 loka- tai marraskuu ja sinä aikana alkoi 71S Pihlajamäestä Kasarmitorille (ei mennyt Pihlajiston kautta), pääsin nimittäin reitin avajaispäivänä ajamaan tätä linjaa. Ja 1974 tammikuu - 1983 heinäkuu olin Liikenne Ab:llä ja aluksi 94S oli R-tori - Keinutie -linja, mutta joskus ennen metroa se muuttui Kasarmitorille, näitä molempia ajoin paljonkin. Samoihin aikoihin oli Liikenne Ab:llä linja myös Kasarmitorilta Naapurintielle sekä Jakomäkeen. HKL:llä oli useita linjoja myös Kasarmitorille Santahaminan 84S jatkui ehkä kaikkein pisimpään tarjoten suoran yhteyden sandiksesta pääesikuntaan. Offtopic: yksi sattunut tapaus naurattaa vieläkin, kun olin tulossa Fabianinkatua Aleksin risteykseen, kesäisenä aurinkoisena iltapäivänä oikealta tuli joku vanha japanilainen ja jouduin sen takia pysähtymään. Sälli katsoi minua nauraen, luin ajatukset, että pitipäs sinun stopata ja kundi ei huomannutkaan että risteyksen jälkeen oli seisovaa autojonoa ja pamautti vauhdilla toisen h-auton perään. Vahingonilo on tunnetusti ...
 
Takaisin
Ylös