Samppa
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 23 Joulukuu 2007
- Viestit
- 627
Viime sunnuntaina aamupäivällä eräs nelosta ajanut mieskuljettaja morjensti näkyvästi myös bussinkuljettajia (kohtasin hänet Manskulla kaksi kertaa ajaessani h63:a) ja eilen lauantaina sekä Simonkadulla että Kaivokadulla kolmosen kuljettaja teki saman kun olin h65A:lla.
Olin aivan häkeltynyt tästä (ei satu kohdalle kovin usein joten en aina edes huomaa sitä ajoissa morjenstaakseni takaisin) ja soisin tämän hiipuneen (?) tavan yleistyvän enemmänkin, olemmehan yhtä ja samaa joukkoliikenneammattilaisten perhettä.
Tervehtiminen on kohtelias ja hyvä tapa. Muutama vuosikymmen sitten maaseudulla ihmiset tervehtivät toisiaan aina vastaantullessaan riippumatta siitä, tunsivatko he toista tai eivät.
Maanteillä linja-autonkuljettajat ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajat moikkaavat edelleen toisiaan ja hyvä niin. Pelkän kuorma-autonkuljettajat eivät ole kuuluneet tähän ryhmään.
Mutta takaisin pääkaupunkiseudun liikenneympäristöön.
Itse olen ottanut nykyään sen kannan, että ensin liikenneturvallisuus ja asiakaspalvelu ja vasta sen jälkeen tervehtimiset. Joskus liikenne yms. vaan on niin muuta tarkkaavaisuutta vaativaa, ettei kolleegan tervehtimiseen likene aikaa, valitettavasti. Kyllä se toinen joukkoliikenneammattilainen varmasti ymmartää. Joskus urani alkuaikoina (90-luvun alussa) olin lähellä ajaa Hämeentiella pysähtyneen henkiloautojonon perään kun niin innokkaasti tervehdin kaikkia vastaantulevien bussien kuskeja.
Tässä on yksi poikkeus: kauniita vastakkaisen sukupuolen kollegoita tervehditään AINA ja keinoja kaihtamatta .
Kuljettajan tärkein tehtävä ei todellakaan ole se, että pyrkii moikkaamaan kaikkia vastaantulevia busseja ja raitiovaunuja. Niitä riittää niin paljon, ettei siihen ole mitään mahdollisuuksia.
Tähän kohtaan kerron tapauksen tosielämästä.
1990-luvun alkupuolella silloisen Helsingin Bussiliikenneyksikön bussien asentajat ja huoltomiehet ajoivat eri pituisia ruuhkavuoroja oman työnsä ohella. Eräs näistä kuljettajista tuli aamuruuhkan jälkeen Ruhaan kuljettajien taukotilaan, pysähtyi hetkeksi, ja totesi: " Nyt mä ymmärrän tän jutun. Linjalla kaikki kuljettajat ovat lapapystyssä, mutta nyt täällä kukaan ei sano huomenta tai terve. Kuljettajat tervehtivät siis vain vastaantulevaa bussia, eivät kuljettajaa."
Niinpä niin. Oma ratkaisuni tähän ongelmaan on se, että yritän tervehtiä kaikkia tunnistamiani kuljettajia, niin busseissa kuin raitiovaunuissa. Heitäkin on aivan riittävästi näihin tilanteisiin. Tunnistamista toki kovasti usein haittaavat sen hetkiset työtehtävät tai erilaiset heijastukset bussien ja raitiovaunujen laseissa. Joten älkää loukkaantuko kun aina en ehdi moikkaamaan.
Moikkaan mielelläni tai vastaan tervehdyksiin myös jalankulkijana, edellyttäen tietysti, että olen ehtinyt bongaamaan kuljettajan. Olen kauan sitten luopunut ajatuksesta, että voisin liikkua kaupungilla huomaamattomasti tuntemattomana.
Monet vanhemmat ratikkakuskit kyllä morjenstavat varsinkin HelBin kuljettajia, mutta nuoremmat osaavat vain möllistää! Ei ilmekään värähdä, vaikka astun vaunuun työvaatteissa etuovesta. Nuoremmat ratikkakuskit ovat muutenkin oudontuntuista sakkia, sellaista "cityvihreää" rastapäätä yms., jollaisia bussihommiin ei juuri eksy.
Kommentoin nyt vain viestin alkuosaa, koska loppua olen kommentoinut aiemmin.
Noin 60 vuoden ajan raitiovaunun- ja bussinkuljettajat kuuluivat samaan HKL:n organisaatioon, heillä oli mm. samanlaiset virka-/työpuvut.
Tämä tietysti loi yhteenkuuluvuuden tunnetta ja hyvä niin. Vanhemmilla raitiovaununkuljettajilla tämä on vielä ikään kuin selkäytimessä suhteessa nykyisiin HelBin kuljettajiin. Nuoremmilla kuljettajilla tätä kytköstä ei ole.
Viimeksi muokannut moderaattori: