Vs: Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelma
Nuo liikennesuunnitelmakuvat ovat erittäin mukavaa katseltavaa. Nyt on todella tehty töitä sen eteen, että saadaan niin toimiva raitiotie kuin mahdollista, kohtuullisin reunaehdoin. Toivon myös, että fillariväki ymmärtää, että tämä on samalla vuosisadan fillariteko. Kymppi ei perinteisesti ole kovin hyvä markkinoimaan tuotoksiaan, mutta nyt pitäisi olla, ja nimenomaan pitäisi nostaa esiin suunnitelman hyvät puolet myös muille kuin raitiovaunumatkustajille.
Jotain pientä viilattavaa toki löytyy, mutta suuressa mittakaavassa nuo liikennesuunnitelmat ovat oikein hyvät. Moni ratkaisu näyttää tutulta aiemmista keskusteluista virkamiesten kanssa, mutta on tuolla paljon uusiakin oivalluksia.
Nyt sopii vain toivoa, että Kympissä ymmärretään Topeliuksen kiireellisyys. Sitähän pitäisi alkaa rakentaa ”huomenna”, jotta aikaa jää vielä Mannerheimintien radan kokonaisvaltaiseen parantamiseen siten, että Manskun liikenne ohjataan Topeliukselle parannustöiden ajaksi.
Realistisesti voisi ajatella Topeliuksen ja Runebergin töitä 2021–2023, jolloin Mannerheimintie voitaisiin parantaa 2024–2025.
Linjojen 1 ja 4 päätepysäkkejä pitäisi vaihtaa ehdottomasti keskenään niin että linjan 1 päätepysäkki säilyy Eirassa ja linjan 4 päätepysäkkinä on Kirurgi.
Munkkiniemestä on selkeästi enemmän kyytiin nousevia kuin Kaupunginpuutarhan ja Diakoniapuiston pysäkeiltä, jolloin olisi parempi että nykyiseen tapaan niiltä ei ole yhteyttä keskustaan sen sijaan että yhteys poistuu Munkkiniemestä Munkkiniemen aukiota lukuunottamatta.
Itse asiassa olen samaa mieltä mutta kyllä se Kamppikin on keskustaa.
Linjasto on minusta perusteltu, joskin pohtisin vielä linjojen 1, 4 ja 10 eteläisiä päätepysäkkejä. Tässä on ongelmana se, että tuo Fredan eteläinen osuus tuottaa niin paljon matkoja, ettei yhden 10 min vv kapasiteetti riitä. Kirralle sen sijaan riittää 10 min vv vallan hyvin. Munkkiniemi joutuu kuitenkin tavallaan kaksoiskärsijän asemaan, jos nelosen reitti sekä siirretään hitaammalle Runeberginkadun-reitille että pois Aleksin käytävästä. Kysehän ei ole vain kuihtuneesta Stockmannin tavaratalosta, vaan siitä, että nykyinen reitti Mannerheimintietä ja Aleksia pitkin kattaa koko ydinkeskustan poikkeuksellisen monipuolisesti.
Kamppi tietysti on keskustaa, joka on siirtynyt yhä lännemmäksi. Siitähän kertovat vaikkapa juuri linjaryhmän 14/18/39 matkustajamäärät.
Linjasto voi kuitenkin vielä elää, ja siihen vaikuttavat myös esimerkiksi Laajasalon ratkaisut.
Niin, Katajanokan tilanne säilyy Tullinpuomiin asti täsmälleen nykytilassa. No okei, paitsi numeron osalta.
Katajanokkalaisten kannalta tilanne säilyy käytännössä nykyisenä, poikkeuksena ne muutamat suoran ratikkalinjan houkuttelemat katajanokkalaiset, jotka käyvät Munkkiniemessä lukiota.
Tästä luonnoksestahan löytyy iloisia yllätyksiä. Ensinnäkin se että Vihdintien rata on päätetty jatkaa Kaareen asti, ja lisäksi että Topeliuksenkadulta on raiteet Mannerheimitelle pohjoiseen.
S-ryhmä on aikamoisen iso toimija myös pääkaupunkiseudulla. Olisi se ollut aika erikoista jättää ratikka muutaman sadan metrin päähän Kaaresta. Eiköhän Ässäkeskuksessa ole huolehdittu siitä, että ratikka kulkee perille asti, ja hyvä niin.
Puutteitakin on tosin. Ainakin Bulevardin ja Fredrikinkadun risteyksessä tulisi olla käännös pohjoisen ja lännen välillä. Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelmassa on laskettu, että Hernesaari tarvitsee ainakin ruuhkalinjan Kutosen lisäksi. Se kannattaisi reititää Kamppiin luoden monipuolisemman tarjonnan. On vaikea uskoa että Neloselle riittäisi Topeliuksenkadulla tai Runeberginkadulla tuolla linjastojärjestelyllä 10min vuoroväli eli sen sijaan että Nelosta ajettaisiin koko matkalta ruuhkassa 6min vuorovälillä, voitaisiin ajaa tätä 6:n apulinjaa Bulevardilta pohjoiseen 4:n kanssa samaa reittiä Munkkiniemeen.
Hernesaaren lisäliikenne hoituisi luontevasti nelosen jatkeena.
Ehdottelin käännöstä Telakkakadulta Tehtaankadulle vuosi sitten Helsingin kaupungin suunnittelijoille, mutta on kuulemma liian vähän tilaa.
Liikennesuunnitelmakuvissa on perinteisesti esitetty vaihdeyhteydet aika lailla alustavina. Viime vuosilta on esimerkkejä piirretyistä yhteyksistä, joita ei ole toteutettu, ja yhteyksistä, joita ei ole kuvissa ja jotka on kuitenkin toteutettu. Sikäli en näihin liikaa hirttäytyisi tässä vaiheessa. Toisaalta nämä liikennesuunnitelmakuvat on kyllä tehty poikkeuksellisen hyvin ja huolellisesti, mikä antaisi olettaa, että myös varayhteyksiä on mietitty.
Ahtaitahan nuo korttelikaupungin risteykset ovat, siitä ei pääse mihinkään. ”Ei mahdu” on virkamieheltä lyhyt ja yksinkertainen vastaus silloin, kun tahtoo siirtyä vain asiassa eteenpäin. Oikeasti asia on tietysti monimutkaisempi.
Meillä on vielä tälläkin vuosituhannella toteutettu aivan liian ahtaita kääntymisiä ja pieniä kaarresäteitä tavallisille linjaraiteille. Joitain kaikkein ahtaimpia on saatu loivennettuakin, vaikkapa juuri Telakkakadun päätepysäkillä. Tätä taustaa vasten ymmärtää sen, ettei uusien ahtaiden kääntymisten suunnitteleminen ole kovin toivottavaa. Sikäli siis ”ei mahdu” on siinä mielessä totta, että lisää pienen kaarresäteen kaarteita ei ole toivottavaa tehdä. Toisaalta on kuitenkin niin, että tapauskohtaisesti voi olla parempi tehdä ahdas kääntyminen kuin ei kääntymistä ollenkaan, ja toki Telakkakadulta etelästä pääsee Tehtaankadulle, jos niin halutaan, vähän jalkakäytävää viistäen. Jos Hernesaari tosiaan alkaa generoida niin paljon matkoja, että kutonen ei siellä yksin pärjää eikä sen matkustajamäärä pohjoisessa kasva, niin sitten tuota varmasti mietitään uudelleen.
Puhtaita varayhteyksiä ei taideta enää toteuttaa kovin mielellään. Pikemminkin niitä ollaan karsimassa, siitähän on täälläkin keskusteltu. HKL:ssä on pyöritelty numeroita ja saatu tulokseksi, että poikkeustilanteissa on halvempaa hyväksyä surkea matkustajapalvelu sen sijaan että yrittäisi varayhteyksien avulla tarjota edes jotain palvelua silloinkin, kun jokin rataosuus tippuu verkosta pois. Matkustajan näkökulmasta tällainen kehitys ei tietenkään ole toivottavaa, varsinkin kun syväuraiset vaihteet aikanaan mahdollistavat vaihdenopeuksien noston siten, että nykyinen hidastevaikutus jää käytännössä pois.
Kympin jatkamista Pitäjänmäen ympyrään puoltaisi se, että muuten uudesta Ruskeasuon hallista pitäisi nähtävästi kiertää Pasila ympäri, että pääsee Kannelmäen päättärille tai sieltä pois...
Kannattaa huomioida, että Kaareen ajetaan aina vain kaksisuuntavaunuilla. Jos kääntö Mansku-Tukholmankatu pohjoisen suunnasta ei onnistu, niin sitten vaunut vaihdetaan toiseen suuntaan ;-)
Kuvien mukaan Ruskeasuolta Kannelmäkeen pääsee Topeliuksenkadun kautta. Sinne olisi tulossa vaihteet, jotka teoriassa mahdollistaisivat vaikka Munkkiniemen ja Pikku Huopalahden välisen ratikkalinjan.
Tuollainen ajosuunnan vaihto keskellä vilkasta, useamman linjan käyttämää rataosaa voi toimia korkeintaan aamun ensimmäisille ja yön viimeisille lähdöille. Päiväsaikaan tuollainen, käytännössä useamman minuutin kestävä suunnanvaihto linjaraiteella ei tahdo onnistua ilman haittaa muulle liikenteelle. Vaikka Mannerheimintielläkin toivottavasti ratikoiden liikennöintiolosuhteita vielä parannetaan, niin eivät ne vaunut siellä tule sekunnintarkkuudella kulkemaan jatkossakaan.