- Liittynyt
- 14 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 5,978
Minä en usko, että länsimetro-sana pysyy elossa enää sen jälkeen kun metro on valmis. Sitä on käytetty nimenomaan tästä hankkeesta puhumiseen, mutta olisi outoa, jos ihmiset alkaisivat puhumaan länsimetrolla menosta erotuksena itämetrosta. Yhtä ja samaa metrolinjaa se on. Korkeintaan tullaan käyttämään suuntia "länteen" ja "itään", mutta ne eivät vaadikaan mitään jakolinjaa. Siksi ei ole syytä nytkään muutella sanontatapoja joksikin muiksi kuin niitä on totuttu käsittämään, eli että Länsimetro on nimenomaan nyt rakenteilla olevan hankkeen nimi.
Näin on. Ja kun on kyse matkustajamäristä, niin hyväksyttäkööt että "länsimetron" matkustajamäärä koostuu niistä jotka käyttävät nimenomaan länsimetro-hankkeeseen kuuluvia asemia, oli määränpääsitten missä tahansa muualla. Ruoholahti on rajatapaus, sen matkustajamäärät lienevät aika pienet toistaiseksi. Jos Ruohiksen matkustajamäärät kasvavat "länsimetron" ansiosta niin silloin se kasvu ainakin on luettava "länsimetron" hyväksi. Kamppia en enää laskisi "länsimetron" asemaksi.
Antero Alku sanoi:Nousujen ja matkojen suhteen mittaaminen on vaikeaa, mutta se ei oikeuta sekoittamaan käsitteitä. Eikä käsitteitä pidä sekoittaa senkään vuoksi, että ei niitä ole huvin tähden keksitty, vaan liikenteen suunnittelussa ja hallinnassa on aivan keskeisen olennaista tietää nousun ja matkan ero ja osata käsitellä niitä oikein.
Tottakai. Tekninen ero on siinä että nousujen määrä saadaan helposti selville itse paikan päällä mittaamalla kun taas matkojen määrä pitää selvittää gallup-tutkimuksin, ja/tai jotain kertoimia käyttäen. Molempia lukuja tarvitaan mutta eri tarkoituksiin.
Nousujen määrällä voidaan verrata esim Helsinkiä muiden kaupunkien joukkoliikennematkustajamääriin, mutta matkojen määrillä esim joukkoliikenteen osuutta kaikista matkoista. Totuuden selville saaminen voi olla hankalaa. Esim joku voi asioiden yksinkertaistamiseksi kertoa tekevänsä "yhden matkan" kun tulee töistä kotiin, vaikka hän viipyisi parikin tuntia välillä jossain muualla. Ja se riippuu kaiken kaikkiaan tilanteesta ja kelle hän kertoo. Jos hän on pistäytynyt salarakkaansa luona niin tuskin hän kertoo perheenjäsentensä kuullen totuuden, vaan sellaisen version että on jäänyt ylitöihin ja tulee aina suoraan töistä kotiin. Eli matka on aika subjektiivinen käsite.
t. Rainer