Esittämäsi luku on Espoon ja Helsingin rajan ylittävien matkustajien lukumäärä, ei koko länsimetron matkustajamäärä. Tuon luvun lisäksi tulevat Espoon ja Helsingin sisäiset matkat.
RaideYVA:n sivulla 44 on kuva, josta nähdään, että vuorokautinen matkamäärä Ruoholahden ja Lauttasaaren välillä on 74.400. Espoon metrolla on siis käyttäjiä Lauttasaari mukaan lukien noin 37.000, kolmannes sadasta tuhannesta.
Matkustajamäärä toki riippuu siitä, että käsitetäänkö länsimetron alkavan rautatientorilta vai kampista eteenpäin. Ainakin yksi keskustasta länteen päin johtavan länsimetron asemahan (Ruoholahti) on jo valmis.
Kun tiedotteessa halutaan kertoa siitä, mitä vaikuttaa metron rakentaminen Espooseen, silloin on epäolennaista alkaa keksiä määrittelyä sille, mistä länsimetro alkaa. Jos se alkaa Rautatieasemalta, niin sittenhän pitää puhua länsimetron jatkamisesta, eikä silloinkaan ole merkistystä sillä, paljonko ”länsimetrolla” on käyttäjiä jo nyt ennen Espoon metron rakentamista.
Se rajanveto on vaikeaa ja siksi on helpompi yhdenvertaisuden kannalta käsitellä nousua matkana.
Nousujen ja matkojen suhteen mittaaminen on vaikeaa, mutta se ei oikeuta sekoittamaan käsitteitä. Eikä käsitteitä pidä sekoittaa senkään vuoksi, että ei niitä ole huvin tähden keksitty, vaan liikenteen suunnittelussa ja hallinnassa on aivan keskeisen olennaista tietää nousun ja matkan ero ja osata käsitellä niitä oikein.
Odotan innolla uuden liikennetutkimuksen valmistumista ja tietoa siitä, mikä on nousujen ja matkojen suhde nykyään. Se vaikuttaa erittäin moneen asiaan.
Sen sijaan tiedän, että erityisesti metrofanaatikoille on kiusallista, että nousujen ja matkojen ero on olemassa. Sillä kun nousuja ja matkoja pidetään samana, metro saadaan näyttämään taloudelliselta (ikään kuin metron liityntämatkustajat maksasivat 2-kertaista lipunhintaa) ja joukkoliikenteen käyttöä edistävältä (ikään kuin pakkovaihtojen tekijöiden entinen suoran bussimatkan muuttuminen vaihdolliseksi lisäisi joukkoliikenteen käyttöä). Taitaa olla vähän sama kyseessä tässäkin tiedotteessa.
Antero