Mielipiteitä Suomen junista

Olen samaa mieltä vuorovälien parantamisesta, mutta kannattaisi varmaan aloittaa paikaamalla raot nykyisissä aikatauluissa. Esimerkiksi mainitsemmalasi reitillä Jyväskylästä Tampereelle ei lähde junia Jyväskylästä klo 8, 11, 12 ja 15 alkavilla tunneilla. Viimeinen junakin on jo klo 19.15. Vastaavasti Tampereelta ei lähde junia Jyväskylän suuntaan klo 8, 10, 13 ja 19 alkavilla tunneilla. Nämä ovat siis ensi maanantain aikatauluista katsottuja. Puolen tunnin vuorovälillä on myös sellainen rajoitus, että toinen junista ei käytännössä mahdu jatkamaan pääradalle, joten puolen tunnin vuorovälistä on vain rajallinen hyöty puutteellisten jatkoyhteyksien vuoksi.

Pitäisin Etelä-Suomen kaukojunaliikenteen isoimpana ongelmana hinnoittelumallia, jossa spontaani matkustus ei ole käytännössä mahdollista. Sen vuoksi vuoroväleilläkään ei ole juurikaan väliä. Jos esimerkiksi Helsinki–Tampere-välin matkalle asettaisi maksimihinnaksi 15€ (ja tarvittaessa minimihintaa voisi nostaa parilla eurolla, jos lipputuloja ei muuten saa tasapainotettu), niin erityisesti vapaa-ajan matkustus voisi lisääntyä reilusti. Lipun voisi siis ostaa kymmenen minuuttia ennen junan lähtöä eikä omaa aikataulua olisi pakko lyödä lukkoon minuutin tarkkuudella jo yli viikon verran etukäteen kuten nykyään. Siinä vaiheessa kun spontaani matkustus on hintojen puolesta mahdollista useammalle, vuorovälikin kannattaisi pitää tasaisena ja tihennyksestä voisi olla jotain hyötyä. Infra on toki siltikin rajoite, mutta kun ns. tasatariffin hyödyt näkyvät matkustajamäärien nousuna, infraparannuksien puolestapuhujat voivat osoittaa niiden suuntaan.

Samalla voisi myös miettiä sitä, onko istumapaikkavaatimus aivan pakollinen. Jos ei niin lipun voisi ostaa etukäteen tietyllä reitille ja tietylle päivälle mutta ei tiettyyn junaan. Saksan kaukojunissa sekä Britanniassa ainakin itärannikolla jokaisen penkin yläpuolella on pieni ruutu, joka näyttää istumapaikan varaustilanteen. Jos et ole varannut istumapaikkaa, valitset sellaisen, jonka kohdalla ei ole varausta. Jos olet varannut paikan, ei täydy stressata siitä, saatko istumapaikan kolmen tunnin matkalle Helsingistä Jyväskylään.
 
Milloinkohan on Sm3:n aika mennä romuttamolle…?
Ja millähän ne korvataan? Varmaan veturivetoisilla InterCity-junilla, mutta omasta melestäni sähkömoottorijunat voisi olla hyvä ratkaisu, sillä ne käytännössä säästävät tilaa ja vähentävät tarpeetonta vaunujen siirtelyä.
Pendolinoilla ei ole mitään tarvetta mennä romuttamolle, vanhimmat yksiköt on alle 30-vuotiaita ja uusimmat 20-vuotiaita. Käsittääkseni näitä on myös tutkittu ja korjattu niin perinpuolisesti että vikoja ei esiinny yhtä paljon kuin Pendojen alkuaikoina. Allegrojen muutos Pendolino Plussaksi on antanut myös kokemusta ja osviittaa Pendolinon peruskorjaamisesta ja matkustamon uudistamisesta. Pendolino on vieläpä yleinen junamalli Euroopassa, joten myös tietoutta ja varaosia luulisi löytyvän.

Nyt kun Intercityt ovat päässeet nopeudessa ja kiihtyvyydessä Sm3:n tasolle, Pendoille voisi keksiä parempaa tekemistä. Niitä on kuitenkin 14 yksikköä jäljellä. IC:stä on tehty viime vuosina korkean palvelutason tuote jolle halutaan ahdata lisää palveluita ja teemaosastoja – jotka ovat kieltämättä kivoja lisiä jos matkustaa maan poikki. Etelä-Suomen 1h+ matkoilla ne tuntuvat rahastukselta.

Itse näkisin että Etelä-Suomessa perustettaisiin joku InterRegio / Mälartåg / ent. IC2 –tason junapalvelu joka olisi hitaampi kuin IC mutta nopeampi kuin lähijuna. Näissä Pendot olisi oivallisia, niitä käytetään Pääradalla jo nyt kaukoliikenteessä joka pysähtyy väliasemilla. Tällöin pohjoisen IC-junista vapautuisi kapasiteettia maakunnista Helsinkiin matkaaville, kun etelässä sisäisesti liikkuvilla on korkeatasoisempi vaihtoehto kuin R/Z-juna. Pendolinoissa ravintolavaunu on ihan kiva, mutta näkisin Etelän matka-ajoilla lähijunaa paremman matkustusmukavuuden olennaisempana.

Tämä on hieman villi idea, mutta Pendojen ongelma on aina ollut korkea lattia. Invamatkustajille on toki kehnosti toimiva ja hidas hissi, mutta esim. lastenvaunujen kanssa Pendolino on painajainen ahtailla ovilla ja käytävillä. Käsittääkseni Sm3:ssa ravintolavaunun telit eivät ole vetäviä ja sen sähkölaitteet liittyy virroitinta lukuunottamatta ravintolavaunun sähköihin. Saisikohan sen tilalle rakennettua matalalattiaisen välivaunun, varmasti Alstomilta jotain jälkiasennus-kokemusta löytyy kun ostivat Bombardierin?
 
Takaisin
Ylös