Millainen on työmatkasi?

Mukavasti omassa autossa, jossa ilmastointi huolehtii sopivasta lämpötilasta, mielimusiikkia kuunnellen! ;) (5,5km)

Tai sitten 100m kävelyä + 20min bussia + 400m kävelyä
 
Paluumatka

Pitäähän se paluumatkakin kertoa : Kuntatalon pysäilta 503:lla Töölön raitiovaunuhalleille, jossa vaihto Pekolan liikenteen autoon(U346), joka on oikea linja-auto ikkunaverhoinen kaikkineen. Penkkien mukavuudesta puhumattakaan.

Huippunopea yhteys: Linjoilta Konalaan 25 minuuttia.
 
1. portaita alas tai jos aikaa on enempi, Hissillä 3. kerroksesta
2. 204 metrin kävely pysäkille ulko-ovelta
3. Linjalla 7N noin 7,9 km pysäkiltä pysäkille. Tai vaihtoehtoisesti linjalla 16 vaihtaen Aleksanterin kirkolla johonkin Pirkkalan bussiin. Kokonaispituutta 8,3km
4. 53 metrin kävely pysäkiltä työpaikalle

Paluumatka onkin sitten paljon kiinni koska kerkiää poistua. Yleensä linjalla 55 Pyynikintorille, josta tunnin tai parin kuluttua linjalla 7 kotio tai 21:lla Prismaan.

Pari kertaa kokeilin työmatkaa fillarilla, jos oli kokous Turussa. Tampereen joukkoliikenteen aikataulut kun eivät sovi yhteen ensimmäisen Tampere-Turku (5:25) vuoron kanssa, niin aamuvarhaisella sama reitti meni kyllä ripeästi pyöräillenkin, mutta aamukahdeksaksi muuta liikennettä ja sitä myötä liikennevaloja oli aivan riittävästi, ettei matkanteko ollut sujuvaa.
 
Matinsyrjän pysäkiltä matka alkaa 132:lla Ruoholahteen, josta metrolla Itäkeskukseen, mistä matka jatkuu vielä h58:lla/h92:lla/550:lla Roihupeltoon. Matka-aika on tunti per suunta.
 
Koska linja-autonkuljettajan työaika ei ole säännöllinen, eivät työmatkatkaan ole. Otin esimerkiksi huomisen työpäivän, joka alkaa varikolta 6:05 ja päättyy sinne 17:48.

Tuohon aloitukseen ehtisin juuri ja juuri matkustaa joukkoliikenteellä. Nopein Reittioppaan tarjoama vaihtoehto kestää 43 minuuttia ja sisältää kaksi vaihtoa, 1,9 kilometriä kävelyä ja 7,8 kilometriä joukkoliikennevälineessä istumista. Paluumatka sujuu nopeammin ja suorempaa reittiä: 34 minuuttia, 1 vaihto, 0,8 kilometriä kävelyä, 7,6 kilometriä bussimatkustamista.

Google Maps puolestaan sanoo, että automatkan pituus on yhteen suuntaan 5,5 kilometriä ja se kestää 9 minuuttia. (Ei sisällä ikkunoiden raaputtelua, mahdollista parkkipaikan etsintää tms.) Pyörällä työmatka on myös 5,5 kilometriä ja kesto 19 minuuttia. Kävellen 5,4 km ja 1 tunti 8 minuuttia. (Eivät sisällä suihkussa käymistä tms.)

Se, minkä tavan valitsen, riippuu niin monesta seikasta, etten niitä osaa itsekään selostaa. Kaikilla tavoilla olen työmatkaa kuitenkin jossakin vaiheessa elämää taittanut.
 
Ensiksi valitsen, kävelenkö metroasemalle (900 m) vai menenkö bussilla.

Jos menen bussilla, tarkastan lähteekö ulko-oven vierestä kulkeva bussi sopivasti. Tätä varten eteisessä on paperinen aikataulu. Tämä bussi ajaa 900 metrin päässä olevalle metroasemalle, mutta sen aikataulut on huonosti laadittu ja metroa joutuu odottamaan yleensä 8 minuuttia, joskus ruuhka-aikaan vähemmän.

Jos ei bussi ei lähde sopivasti, 500 metrin päässä olevalta bussipysäkiltä on hyvin vakuuttava tarjonta 1,3 km päähän sijaitsevalle metroasemalle. Saatan myös kävellä tälle metroasemalle, sillä siellä on 5 min vuoroväli ja reitti sinne on miellyttävä, kulkien enimmäkseen puistossa.

Menee 10–16 min päästä metroon. Tämän jälkeen matka suuntautuu joko keskustaan tai Kumpulaan. Kumpulaan mennessä jään Sörnäisissä pois ja menen raitiovaunulla 6 tai 8 perille. Oikeasti nopein tapa olisi mennä kahdella bussilla vaihtaen periferiassa, mutta tämä matka on miellyttävämpi. Kumpulaan menee autolla noin 10 min ja joukkoliikenteellä noin 40 min. Keskutaan mennessä jään pois joko Kaisaniemessä tai Kampissa riippuen kohteesta ja kävelen perille. Keskustaan menee autolla 25 min ja joukkoliikenteellä 25–32 min + lyhyt kävely. Matkoihin ei sisälly odottelua, lukuunottamatta ensimmäistä tapausta.
 
Omalla autolla (Konala-Ilmala). Siitä on muodostunut eräänlaista "laatuaikaa" työmaailman ja perhe-elämän välissä. Hyvää musaa kuunnellen ja täysilmastoinnista nauttien.
 
Aamulla linja 18 tai 320 lähes ovelta aivan ovelle, matka-aika noin vartti. Kotimatkaa varten arvon aina kuukauden vaihteessa GPS:ään sopivan määrän satunnaisia pisteitä sopivalle alalle, ja (ellei muuta ohjelmaa ole) aloitan kotimatkani kävelemällä lähimmälle käymättömälle pisteelle ja hakeudun sieltä sitten kotiin. Kävelymatka siis pitenee kun kuukausi etenee, ja kotimatka on joka päivä erilainen. Esimerkiksi tänään kävelin keskustasta Peronkadulle (noin 3,5 km) ja sieltä sitten 32+18 kotiin. Jos arpa vie kohti kotia, niin saatan kävellä perille asti.

Kevät-kesä-syyskaudella pyöräilen - matka töihin kestää 16 minuuttia (4,2 km) ja kotiinpäin hiukan kauemmin. Korkeuseroa on 40 m.
 
Reilun kolmen kilometrin pyöräily juna-asemalle (~15 min), Z-junalla Pasilaan tai päärautatieasemalle riippuen siitä, onko aikaa kuinka paljon tuhlattavaksi. Pasilasta h69:llä tai 506:lla muutama pysäkki ja perillä olen 1 h 20 min ulko-ovesta astumisen jälkeen. Rautatientorin kautta kiertäminen tuo matka-aikaa lisää noin 10 minuuttia.
 
Unohtui ottaa vuodenaikojen vaihtelu huomioon. Kesäisin tulee töihin kuljettua sekä polkupyörällä että moottoripyörällä. Riippuen sääennusteesta ja siitä mitä aikoo tehdä töitten jälkeen.
 
2,5 km kävellen. Oikein huonolla ilmalla puolet matkasta voi ajaa v53:lla. Autokin pihassa on, mutta en käytä työmatkoihin.
 
Olipahan tuossa helmikuusta - elokuuhun hyvinkin ikävää matkustaa Kontulasta - Itä-Hakkilaan, matkaahan nyt ei hirveästi ole tuolla välillä, mutta aikaa siinä paloi tolkuttomasti. Homma meni näin:

Aamuvuorossa ei ongelmaa kello 05.31 Mellunmäestä lähtevällä v87:lla kerkes hyvin duuniin jossa piti 06.10 olla leimaamassa. Duunit loppu 14.10 ja hyvin kerkes pukuhuoneen kautta 14.28 v87:aan.

Iltavuorossa ongelma oli. Oli vain oma-valinta kumpaan päähän sen siirsi. Alkuun kokeilin porrastettua työaikaa niin, että iltavuoro alkaa 14.10, jolloin Mellunmäestä 13.31 lähtevällä v87:lla kerkes hyvin duuniin. Duunin jälkeen sai taas mennä ripein askelin v69 pysäkille noin kilometrin päähän josta klo 22.27 bussilla Hakunilaan, jossa juoksuvaihto v62:een. Useimmiten vaihto onnistui, joskus ei, ja kerranpa piti sit mennä lämmittelemään talvipakkasilla Hakunilan ostarin Viva Mariaan, jossa menikin sitten valomerkkiin asti ;) Onneks sitten autokyydin sain tässä tapauksessa.

Koitinpa sitten sitä, että olis mukavempaa lähteä suoralla v87:lla duunista, joka ohitti Itä-Hakkilan sopivasti 22.01. Siispä työnalkua ruuvattiin 30 minuuttia taaksepäin, 13.40 alkavaksi. Nyt ei vaan enää kello 13.31 dösällä kerennytkään duuniin, vaan vaihtoehdot olivat 12.32 lähtevä v87 tai sitten jos halus himassa 10 min viettää pitempään niin muistaakseni 12.42 v62/s738 vaihtoyhteydellä pääsi. Duunissa sit pyöriteltiin puoltuntii sormia.

Lauantaivuorossa hommat loppui kaikilta kello neljä ja juuri sopivasti neljän pintaan Mellunmäkeen suuntaava v87:kin ohitti IH:n, ei siihen toki ollut teoreettisiakaan mahdollisuuksia keretä.

Oman mausteensa soppaan toi vielä viimekeväiset Veolian lakot. Aamuvuoroon: 4.55 Kontulasta lähtevällä 97N:llä, Rautatientorilla vaihto s741:een. Vaaralan Shellin kohalla mietittiin onks täs mitään tolkkua koko hommassa :) Perillä Kuninkaanmëssä vielä noin kilometrin tarpominen duuniin. Iltavuoroon pääskin jo hieman lähemmäks metro+s730 yhdistelmällä.

Sen pituinen duunimatka se, ei ollut helppoa! Onneks sentään sillointällöin lohdutuspalkintona pääs -98 teli Carruksella kulkemaan.
n.
 
Epäsäännöllisen vuorotyön takia vaellan henkilöautoitse 28 kilometrin matkan kehyskunnasta Helsingin keskustaan. Matkaan menee noin 30 min. Työnantaja tarjoaa parkkipaikan. Jos kulkisin joukkoliikenteellä, olisi Se 8 kilometrin liityntäautoilu ja 29 kilometriä junassa. T/N junien kanssa aikaa kotoa Helsinkiin menisi käytännössä noin tunti.
 
Ensin nousen sängystä ja sitten istahdan tietokoneen ääreen työhuoneessa. ;)

Toisinaan näiden vaiheiden välissä on myös "pojan kanssa hissillä alas, kävellen tarhaan ja takaisin samaa reittiä".
 
1 min kävelyä bussipysäkille ja bussin odottelua
8-10 min bussissa
4-6 min junan odottelua asemalla
19 min junassa
4 min kävelyä.

Yhteensä siis 38 min ja matkaa kertyy 30 km.
 
Takaisin
Ylös