Rauman henkilöjunat, selvitys

Maksumuurin takana..

Historiallinen päätös: Henkilöjuna alkaa kulkea Raumalle vuonna 2027​

"Kun liikenne käynnistetään, Rauman ja Tampereen välillä kulkee viisi päivittäistä junavuoroa.

Hallitus varaa 2,5 miljoonaa euroa vuodesta 2027 lukien henkilöjunaliikenteen aloittamiseen uudelleen Raumalta Tampereelle. Määrärahasta päätettiin hallituksen puolivälin kehysriihessä."

 
Tästä jää epäselväksi, onko uutta junayhteyttä ajateltu koko matkalle Tampereelta Raumalle vaiko vain Kokemäeltä. Näillähän on eroja -jos kyse on vain läntisimmästä pätkästä, kalustoksi tosiaan riittäisi vaikka Sm2, jos VR suostuu sellaisen luovuttamaan tähän liikenteeseen, ellei satu itse kilpailutusta voittamaan. Mutta jos samalla kyydillä pitäisi päästä Tampereelta asti, on kalustokysymys kiintoisampi. Ihan mahdottomalta ei kuulostaisi sekään, että yksi jokin osa Tampereen ja Porin välisestä Intercitystä purettaisiin Kokemäellä Raumalle, ja tämän vaihtoehdon myötä herää myös ajatus, josko pari-kolme Ex-vaunua (joista yksi toki Expt) voisi vielä tehdä comebackin matkustajaliikenteeseen.
Tietysti pitää muistaa sekin, että Kokemäen itäpuolinen rataosuus on varsin kuormitettu, eli mahtaisiko siihen nykyistä enempää henkilöjunia mahtuakaan.
 
Minusta, kun puhutaan Rauman ja Tampereen välisestä junaliikenteestä, niin se tarkoittaa vuoroja Tampereelle asti. Jos kyse olisi vain vaihdollisesta yhteydestä Kokemäellä, niin miksei saman tien puhuttaisi Rauman ja Helsingin välisestä liikenteestä, kun onhan Tampereeltakin vaihtoyhteys Helsinkiin.

VR on muiden asioiden yhteydessä väläytellyt Sm7-kaluston käyttämistä pitemmille matkoille kalustettuna puolipitkän kaukoliikenteen vuoroissa, eli missä nykyään kulkee ravintolavaunuttomia IC-runkoja. Sellaisilla vuoroilla Tampere-Turku-Helsinki -kolmiossa ja Pori-Tampere vuoroilla on samanlaiset kahden tunnin matka-ajat kuin Tampereelta Raumalle kestäisi. Lähijunakalustetuille Sm-yksiköille tuollaiset matkat rupeavat olemaan jo vähän pitkiä. Sm7 kalustoahan pitäisi olla liikenteessä jo 2027, mutta silloin taidetaan toimittaa vielä lähijunaliikenteeseen tarkoitettua 20 yksikköä ja vaikka VR tilaisikin lisää kaukoliikenteeseen heti, ne tuskin ehtisivät siihen mennessä.

IC-kalustolla liikennöinti ei tosin sulje pois myös lähijunakaluston käyttöä. Vuoden 2021 selvityksessä oli vaihtoehtona Rauma-Pori pendelijuna täydentämässä tarjontaa Tampere-Pori/Rauma vuorojen lisäksi. Eli Tampereelta Poriin ja Raumalta Tampereelle kulkevien kaukojunien kanssa samaan aikaan Kokemäelle saapuisi Porista Raumalle kulkeva lähijuna, joka tarjoaisi vaihtoyhteyden Porin junasta Raumalle sekä Tampereen junasta Poriin ja taas lähijunan kulkiessa takaisin päinvastoin.
 
Ylen laajemmassa jutussa kerrotaan, että suunnitelmissa on kaksi vuoroa päivässä Tampereelle asti ja 3-4 vuoroa joissa on vaihto Kokemäellä.
Onko Rauman ja Kokemäen välinen etäisyys 60 km - Rauman ja Tampereen välinen etäisyys on puolestaan noin 150 km? Äkkiseltään tuntuisi hieman turhalta, että "ylimääräinen" 60 km:n rupeama junamatkassa tarkoittaisi ainakin osassa yhteyksistä junan vaihtoa Kokemäellä. Toki, jos ratakapasiteetti Tampereen ja Kokemäen välillä ei anna myöten, niin sitten toki ymmärrän tuon ratkaisun. Samoin ymmärrän, jos vielä ei ole taloudellisia takeita siitä, että rahat riittäisivät pelkästään vaihdottomien junayhteyksien liikennöintiin.
 
Mielenkiintoista tässä oli vähän ristiriitaisuus kuka voisi junia ajaa, tuossa uutisessa:

"Rauma aloittaa välittömästi keskustelut junayhteyden suorahankinnasta. Väliä ei aiota kilpailuttaa, vaan neuvottelut käydään suoraan junayhtiöiden kanssa. Yhtiö ei välttämättä ole VR."

Kun taas toisessa uutisessa on todettu kansanedustajan jostain tiedotteesta:
"Rauman ja Tampereen välisen henkilöjunaliikenteen nettokustannus tulee olemaan arviolta noin kolme miljoonaa euroa ja kustannukset jaetaan Rauman kaupungin ja VR:n kesken, kertoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen tiedotteessaan."
 
Onko Rauman ja Kokemäen välinen etäisyys 60 km - Rauman ja Tampereen välinen etäisyys on puolestaan noin 150 km?
Lättähattuaikatauluissa Peipohjan (=Kokemäki uusi) ja Rauman välinen matka oli 47 km. Tampere - Peipohja oli 97 km, tosin rataoikaisujen jälkeen se on varmaan nykyään lähempänä 95:tä.
 
Kun taas toisessa uutisessa on todettu kansanedustajan jostain tiedotteesta:
"Rauman ja Tampereen välisen henkilöjunaliikenteen nettokustannus tulee olemaan arviolta noin kolme miljoonaa euroa ja kustannukset jaetaan Rauman kaupungin ja VR:n kesken, kertoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen tiedotteessaan."
Tuo tiedotteen lause on selvästi hölynpölyä. Jos osa kustannuksista olisi VR:n vastuulla, kyseessä olisi ainakin osittain markkinaehtoinen reitti. Lisäksi se tarkoittaisi, että valtio olisi päättänyt rahoittaa hanketta, johon se ei ole tuon lauseen perusteella pistämässä ollenkaan rahaa. Tosiasiallisesti kustannukset jaetaan Rauman ja valtion kesken.
 
Tässä on vasta rahoitus luvattu, mutta hankintamenettelyä ei luonnollisestikaan ole vielä käynnistetty. En näe, että tässä olisi muita vaihtoehtoja kuin kilpailuttaminen, jolloin VR:n lisäksi muitakin tarjoajia varmasti ilmaantuu, tällaista tarkoitusta vartenhan Suomen Lähijunat Oy on perustettu.
 
Takaisin
Ylös