R.Silfverberg sanoi:
Sitten itse Smith&Polviseen palatakseni. Esittämäsi materiaalin perusteella sehän oli mainettaan parempi.
Sikäli kyllä, että se ei suinkaan ollut pelkkä moottoritiesuunnitelma. Toiset sanovatkin, että se tehtiin ainoastaan sitä varten, että valtuutetut peloteltiin hyväksymään metro. Eli jos ei tehdä metroa, on tehtävä ne motarit keskustaan. Tämä menee sikäli harhaan, että olihan metro siinäkin vaihtoehdossa, jossa olivat keskustan motarit.
Silti pidän S&P:tä nimenomaan Helsingin seudun autokaupunkiluonteen perustana. Ja metroa tärkeänä palikkana sille, että autokaupunki oli mahdollista perustaa. Metropäätös oli siten päätös autoilun asettamisesta etusijalle.
Tämä on rohkeasti sanottu, mutta esim. sivun 290 maininta siitä, että metro on joukkoliikenteen moottoritiejärjestelmä tarkoittaa juuri tätä. Metron avulla yhdyskuntarakenne voidaan tehdä autokaupunkiperiaatteella, kun on keino pakottaa jäljelle jäävä joukkoliikenne samaan periaatteeseen.
Tätä on juuri noudatettu Espoossa. Joukkoliikenne pannaan maan alle häiritsemästä maantason katuverkkoa. Jopa sotkemasta autoilijoiden maisemia! Ja jopa Espoon vihreät ovat menneet tähän halpaan ja kääntyneet kannattamaan tunnelimetroa muka joukkoliikenteen edistämisenä.
R.Silfverberg sanoi:
Vuoden 2000 liikennemääräennusteetkin osuivat paljon paremmin nappiin kuin 10 vuotta myöhemmin tehdyssä tutkimuksessa. Voisiko olla syy että Smith&Polvinen oli puolueeton kun taas vuoden 1978 kaupungin teettämä tutkimus heijasti sen ajan poliittista, aika vasemmistolaista ilmapiiriä.
Tekniseltä kannalta arvioiden epäilen syyksi sitä, että 1976 ennusteessa oli vähemmän teitä eikä autoilun varmaankan arveltu halpenevan kuten se on tehnyt. En ole tarkistanut, mutta kyllä kai öljykriisin jälkeen oltiin jonkinlaisessa öljyn hinnan kauhushokissa ja tehtiin sitten siitä johtopäätöksiä.
R.Silfverberg sanoi:
Minä osoitan sormea tässä kaavoittajia jotka eivät toimineet aktiivisesti kaupungin kasassapitämisessä. (Ja sama tilannehan toistuu yhä tänään)
Arvelen, että kaavoittajat eivät edelleenkään usko liikennejärjestelmän ja hajaannuksen yhteyteen. Toisaalta Suomessa ei ole tietoa nykyaikaisesta joukkoliikenteestä, vaan joukkoliikennettä suunnitellaan yhä 1960-luvun periaatteilla. Niistä on seurannut hajaannus 1960-luvun jälkeen, kai se sama seuraus tulee samojen ajatusten soveltamisesta niin kauan kun niitä sovelletaan.
Otan tässä nyt vaikka Kruunuvuorenrannan esimerkiksi. Se 60-luvun periaate on, että joukkoliikenne (=metro, muuta joukkoliikennettä ei ole) on kamalan kallista, joten sitä ehkä tehdään 30 vuoden kuluttua. Kun kaava on tehtävä nyt ja talot rakennettava kohta, niin tietenkin kaikki tehdään autoilun perusteella. Ja miksi ei tehtäisi, kun "autolla kaikki kumminkin kulkee". Lainaus on kaavoittajan suusta.
R.Silfverberg sanoi:
Yksi detalji joka kiinnostaa on, että miten suuri painoarvo annettiin rautatielähiliikenteelle S&P:ssä?
Yhtä suuri kuin metrolle. Ennustetut matkustajamäärät ovat jopa suuremmat kuin metrolinjoilla.
R.Silfverberg sanoi:
S&P:n julkistamisen aikoihin sähköjunaliikenne ei ollut alkanut vielä, ja tarkoitus oli kai harjoittaa sitä aika verkkaisin vuorovälein, painopisteen ollessa kehyskuntien liikenne pääkaupunkiin päin.
Sm1-liikenne alkoi 1968-69, eli kyllä konsepti oli tiedossa.
Antero