Jees, tuolla Raitiovaunu Turkuun - pikana -palstalla ei suvaita jos on eri mieltä, niin sain varmaan aiheelliseti kenkää, enkä sen takia ettei naama miellyttänyt. Mukamas kommenttini olivat asiattomia, käykääpä itse toteamassa. Taisi olla suurin virhe kun pistin raitiovaunuseuran palstalle pienen videopätkän maailman ehkä yleisimmästä raitsikkatyypistä (KTM-5). Siinä eräshenkilö väitti meikäläisen ihannoivan romuraitsikoita, vaikka ne tosin liikkuivat, vaikka kiskotuskin oli vähän niin ja näin. Liikaa taisi olla kun vastasin jonkun tekevän pienoismalleja romuksi menneistä turkulaisvaunuista, ainakin se kommentti on poistettu. Väitteeni sähkönivelbussin maksavan 15 % raitsikan hinnasta ja kuluttavan energiaa neljäsosan eikä tarvita kiskoja ja raitiovaunuvarikon isoa teknillistä henkilöstöä. Siihen ei osattu kommentoida muuta kuin raitiovaunun isommasta kapasiteetistä johon ihmettelin että Varissuon matkustajamäärän voi helposti todeta kun tunnin verran laskee jollain pysäkillä markustajia. 200 on ylärajoilla kun raitsikka kuljettaisi 1700 henkeä tunnissa. Ja nivelbussin käyttöika 9 vuotta jolloin totesin Budapestissä liikkuvan kokopäivävuoroissa yli 30 vuotiaita Ikarus-nivelbusseja. Ja väitettiin, ettei nivelbussi mahdu pysäkille, niin helpporatkaisu on tehdä vähän pitempi pysäkkialue. Ja väitettiin ettei nivelbussi sovi Turun kaduille, oma jopa kokemusperäinen väite on että helpommin kääntyy mitä telibussi. Ehkä hassuin väite oli että nivelbussin pistekuorma vaatii kalliita lisäinvestointeja. Tosiasiassa nivelbussin ja telibussin akselipainot ovat samat ja jos rengaskoot eivät eroa, niin miten sitten pistekuorma. Turkulaiset tuskin haluaa aukirevittyä keskustaa seuraaviksi jopa 10 vuodeksi ja tällaisten projektien kustannusarvio tuntuu kasvavan aika reippaasti. Laaksosta taisi kaivella vieläkin 30 vuoden takainen juttu, kun hän esitteli raitiovaunusuunnitelmaa Naantali - Turku ja sanoi matka-ajan olevan 40 minuuttia. Mihin minä totesin bussien kulkevan saman välin 25 minuutissa, olisivatkohan matkustajat riemuissaan.
Kun en ole (onneksi) nähnyt kuka on rähissyt ja mitäkin naamakirjassa aiheesta, niin tyydynpä kommentoimaan vain yleisellä tasolla asiaa.
Jos puhutaan Turun ratikkahankkeesta, niin KTM-5 raitiovaunuihin liittyvän materiaalin linkkaaminen tai siitä kirjoittelu lähtökohtaisesti ihan turhaa riidan haastamista. KTM-5 kaluston kaltaisia neukkuräähkiä ei varmasti kukaan ole vakavissaan hankkimassa mihinkään länsi-eurooppalaiseen uuteen järjestelmään. Ei tarvitse olla suuri ennustaja arvatakseen, että tällaisesta pelkällä vitsilläkin kirjoittelu aiheuttaa närää, sillä tällainen on helppo tulkita raitikan tarkoitukselliseksi mustamaalaamiseksi. Nuo KTM-5:t luovat ihan kuvaa katsomalla mielikuvan täydestä raadosta, mitä länsi-eurooppalainen raitioliikenne ei ole eikä tule olemaan. Tästä syystä kannattaa keskittyä siihen, mitä oikeasti ollaan hankkimassa ja millaista tämän päivän ratikkakalusto on. Niinkin kaukaa, kuin vaikka Tampereelta voi linkata materiaalia, jos tällaisen ylipäätään kokee tarpeelliseksi. Se tuskin aiheuttaa riitaa tai närää, kun puhutaan samasta aiheesta.
Vaikea myös nähdä, kuinka aiempien ratikoiden pienoismallit liittyvät Ratikka Turkuun - pikana -ryhmän aiheeseen ylipäätään. Pienoismalleihin liittyen on aivan omat fooruminsa ja keskustelupalstansa.
Olisi mukava nähdä lähdeaineistoon perustuvat laskelmasi bussijärjestelmän elikaarikustannuksista raitiovaunuvaihtoehtoon verrattaessa kun tuotetaan sama palvelu (myös kapasiteetin osalta). Minkä tahansa bussin hankinta on oletettavasti raitiovaunua halvempi, mutta jos vertaillaan saman palvelun tuottamista (kapasiteetti) sekä hankintojen ja käytön elinkaarikustannuksia, on raskaasti kuormitetuilla linjoilla halvempaa rakentaa raitiotie ja operoida sitä, kuin tuottaa palvelu bussein. Juuri tästä syystä Tampereelle päätettiin rakentaa raitiotie, eikä ajaa nivelbusseilla. Yleisesti joukkoliikennejärjestelmissä hankintahinnoilla ei ole niin merkittävää painoarvoa, koska niin suuri osa kustannuksista muodostuu operoinnista ja siinäkin etenkin kuljettajakustannuksesta. Ja juuri tästä syysrä raskaasti kuormitetuilla linjoilla kannattaa ajaa suuren kapasiteetin raitiovaunuilla.
Jos haluaa verrata sähköbussia ja ratikkaa, ei voi väittää, että
ratikka tarvitsee teknistä henkilöstöä, mutta unohtaa sama busseilta. Kun vertaillaan eri järjestelmähankintoja, lasketaan kulut avoimesti auki ja ne perustuvat seuraaviin kustannusosiin:
- Päivähinta
- Tuntihinta
- Kilometrihinta
- Väylä
- Varikko
- Hallinto
Bussiliikenteessä on ollut tapana käyttää vain ensimmäistä kolmea arvoa sekä upottaa loppujen osatekijöiden kustannukset näihin. Jos kuitenkin halutaan verrata eri järjestelmiä keskenään (etenkin sähköbussien tapauksessa), tulee kaikki osa-alueet laskea samalla tavalla esiin tai luvut eivät ole vertailukelpoisia. Könttään niputtamisessa käy myös helposti niin, että laskijalta menevät helposti kinteät ja muuttuvat kustannukset sekaisin, jolloin tulokset ovat tyhjänpäiviäisiä. Tästä syystä vertailu on tehtävä seuraavasti, jos halutaan tulosten olevan oikeellisia ja vertailukelpoisia:
Perinteinen tapa laskea bussiliikenteen kustannukset:
- Päivähinta: ”Vaunupäivä” = ajopäivä. Kaluston vuokra, vakuutus, tilavuokrat, omistajatehtävät
- Tuntihinta: Kuljettajien ja liikennetyönjohdon kulut
- Kilometrihinta: Kunnossapito, energia
- Väylä: Sisältyy kaupungin kadunpitoon
- Varikko: Sisältyy päivähintaan
- Hallinto: Sisältyy päivä- ja tuntihintaan
Raitiovaunulla kustannusosat muodostuvat seuraavasti:
- Päivähinta: Kalenteripäivä; Kaluston kuoletus, (vakuutus)
- Tuntihinta: Kuljettajien ja liikennetyönjohdon kulut
- Kilometrihinta: Kunnossapito, energia
- Väylä: Ratajärjestelmän kuoletus, kunnossapito ja hoito
- Varikko: Varikon kuoletus ja kiinteistökulut
- Hallinto: Omistajatehtävät
Sähköbusseilla kustannusosat muodostuvat seuraavasti:
- Päivähinta: Kalenteripäivä; Kaluston kuoletus, (vakuutus)
- Tuntihinta: Kuljettajien ja liikennetyönjohdon kulut
- Kilometrihinta: Kunnossapito, energia
- Väylä: Erillisväylän ja sähköjärjestelmän kuoletus, kunnossapito ja hoito
- Varikko:Varikon kuoletus ja kiinteistökulut
- Hallinto: Omistajatehtävät
Kuten edellisestä voi huomata, sähköbusseilla on yhtälailla kulunsa, vaikka sille erikseen ei tehtäisi infraa. Sen sijaan tätä liikennettä varten tehty erillisjärjestelmä rakenteineen on käytännössä sama asia, kuin raitiovaunuille tehtävä. Tässä kohtaa ei voi kuitenkaan sanoa, että
"sähkö/nivelbusseille riittää nykyinen infra", koska näin ei ole. Näitä varten tarvitaan yhtälailla varikko huoltotiloineen sekä latausinfra. Vastaavasti myös sovitetut pitkät pysäkit sekä erillisväylä tarvitaan, jotta kyseessä olisi sama palvelu. Ei nimittäin ole sama asia verrata sekakaistoilla liikennöivää bussia omalla väylällään kulkevaan ratikkaan, koska tällöin asiakkaalle ei toteuteta samaa palvelua, vaan joko vakioaikatauluun perustuva laadukas liikennepalvelu tai hähmäinen ja ajallisesti epäluotettava bussiliikenne muun liikenteen seassa. Tästä syystä myös sähköbussijärjestelmälle on siis tehtävä oma väylänsä ja se on käytännössä samaa kustannustasoa, kuin ratikalle tehtävä väylä.
Mitä tulee bussien käyttöikään, niin jälleen täytyy puhua siitä, mikä on nykykaluston tilanne. Suomeen ei olla hankkimassa Ikaruksen kotikaupungista neukkuaikaista korkealattiakalustoa, vaan jos busseja hankitaan (etenkin sähköbussien saralla), täytyy puhua nykyisistä busseista. Ei voida siis palata KTM-5/Ikarus-aikakauteen.
Dieselbussien käyttöikä on ollut tavanomaisesti kaupunkien sopimusliikenteessä vähän sopimuskaususta ja tilanteista riippuen yleensä 8-16 vuotta. Sähköbusseista ei vielä oikein ole vertailukelpoista dataa, mutta ainakaan Linkkerin autojen osalta tulokset eivät ole olleet mairittelevia, kun osalla niistäkin taival on jo päättynyt kesken mahdollisen käyttöiän.
Sähköbussien jatkon kannalta täysin ratkaiseva asia on akkujen kesto, eli missä vaiheessa uusimisen raja tulee vastaan. Oletettavasti tämä on noin 7-8 vuoden käytön jälkeen (Nantesissa valmistajan takuu akkunivelbussien akkujen kestolle oli 7 vuotta). Tämä on siinä mielessä kriittinen ikä, että operaattorin toimintatapa voi ratkaista, kannattaako ylipäätään tuo ikäiseen autoon enää investoida, vai pistää romuksi. Aika siis näyttää, vaihdellaanko akkupaketteja lainkaan eli tehdäänkö vielä suurempi investointi käyttöiän jatkamiseen (mikä luonnollisesti rasittaa myös autojen loppupuolen käyttötaloutta), vai hylätäänkö autot verrattain nuorena. Jälkimmäinen toimintatapa heikentäisi sähköbussien kannattavuutta entisestään ratikoihin verrattaessa.
Mitä tulee nivelbussien pysäkeihin, ei varsinkaan nykyinen pysäkki-infra sopisi niille pituuden puolesta. Pysäkkejä voidaan toki muokata busseille sopivaksi, mutta Turun yleissuunnitelman tarkennuksessa nämä kulut oli jätetty pois, eli budjettimomentti asialle puuttuu. Pysäkit eivät kuitenkaan ilmaiseksi muutu sopiviksi pidemmille busseille, joten muutostyö on rehellisesti laskettava laskelmiin, jos sellainen ollaan kuitenkin tekemässä.
Nivel-, teli- tai kaksiakselisten bussien akselipainoissa ei ole keskenään ratkaisevaa eroa, mutta moottorin sijoituspaikka tai akkupaketin ratkaisut voivat vaikuttaa enimmäisakselimassaan. Tosiasia kuitenkin on, että edes nykyiset kadut eivät kestä bussien akselimassojen aiheuttamia pistekuormia. Tästä osoituksena on esim. Turussa Hämeenkadun taannoinen asfaltointi, jossa bussipysäkkien rakennekerrokset pettivät verrattain lyhyessä ajassa ja ne jouduttiin asfaltoimaan uudelleen vasta noin kahdeksan kuukauden käytön jälkeen. Katujen rakennekerroksien rikkoontuminen kuitenkin hyväksytään ja katuja sitten säännöllisesti korjaillaan ilmaiseksi verorahoilla. Onhan katuja muutoinkin korjailtu ja paikkailtu tämän tästä Eerikinkadun remontista alkaen. Samoin jo Turun ratioliikenteen lakkautuksen jälkeen ensimmäinen toimenpide oli katujen vahvistaminen, jotta ne kestivät silloiset bussit (tämä luonnollisesti oli jätetty laskemien ulkopuolelle ja veronmaksajat kuittasivat tämänkin katujen uudelleenrakennusprojektin).
Akselimassojen osalta oleellista on ymmärtää, että koko bussin paino kohdistuu muutaman neliösentin alueelle renkaiden maata koskevien pintojen alle. Sen sijaan raideliikenteessä kiskot, pölkyt/kiintoraide ja alusrakenne jakavat yhden akselin painon paljon laajemmalle, kuin kymipyöräkalustossa. Ihan ratatekniikan perusasia on, että akselin alla oleva pölkky ottaa pääkuorman ja kaksi viereistä merkittävän osan tästä kuormasta ja kaksi kauimmaista vielä osan kyseisetä kuormasta. Eli pölkkyradalla yhden akselin kuroma ei rajoitu muutamalle neliösentille, vaan viidelle lähimmälle pölkylle sekä näiden alla olevalle alusraktenteelle. Pinta-alamielessä puhutaan siis helposti useista neliömetreistä. Kiintoraiteella painon jakautuminen on tätäkin lajempaa ja tasaisempaa. Luonnollisesti itse rata ja ratarakenteet painavat myös, mutta laajemman pinta-alan vuoksi yksittäiseen pisteeseen kohdistuva paino on pienempi, vaikka raidekulkuneuvon akselipaino olisi suurempi, kuin bussin vastaava.
Painon jakautumisesta yksinkertainen havainnollistus ovat kenttäradat. Tästä esimerkkinä olkoon vaikkapa tämä kuva Kurjennevan turvesuolta:
http://vaunut.org/kuva/55456
Kuten kuvassa näkyy, alue on hyllyvää turvesuota. Kelleen ei varmaankaan tulisi mieleenkään ajaa edes tavanomaisella pakettiautolla tuolla, saatika millään yhtään painavammalla tavanomaisin renkain varustetulla kulkupelillä, sillä todennäköisesti se on hetkessä akseleitaan myöten suossa. Sen sijaan kenttäradalla uskaltaa ajaa usean tonnin akselipainoilla, koska ratarakenteet jakavat painon siten, että rata ja kiskokulkuneuvo eivät uppoa suohon. Tämä täysin sama fysiikka pätee myös kaupungissa, vaikka kadut ovatkin yleensä turvesuota kantavampia. Eli raideliikenteellä pistekuormissa päästään alhaisempiin lukemiin, kuin kumipyöräliikenteessä.
Toinen merkittävä ero kiskoliikenteellä kumipyöräliikenteeseen on suhteessa huomattavasti alempi vierintäsvastus ja siten myös vierintäenergia. Tästä syystä raitiovaunun suurempaa massaa liikuttamaan tarvitaan vähemmän energiaa, kuin raitoivaunua kevyemmän nivelbussin liikuttamiseen. Oleellinen vaikutus lukuihin on pysäkkivälin etäisyydellä, mutta pikaraitiotien pysäkkivälillä sekä kapasiteetilla tarvitaan vähemmän energiaa, kuin saman paikkakilometrimäärän tuottamiseen kumipyöräliikenteellä. Raitiovaunun energiatehokkuutta parantaa entisestään se, että sen lämmitykseen tarvittava energia saadaan käytännössä kokonaan jarrutusenergiasta.
Turun ja Naantalin välinen matka-aika on taas melko kaukana Turun tämänhetkisestä ratiotien suunnitellusta laajuudesta, mutta busseilla se ei todellakaan ole mikään 25 minuuttia, vaan ennemminkin matka-ajan vaihteluväli voi hyvässä lykyssä olla tuo 25 min. On ihan tavanomaista, että 6/7 bussit kulkevat erittäin epäluotettavasti etenkin ruuhka-aikoina ja matka-aikojen hajonta on suurta. Aivan normaalia on, että vaikkapa Raisiosta kohti keskustaa kulkevat vuorot ovat yhden vuorovälin verran myöhässä ja yleisestikin matka-ajan hajonnat ovat suuria. Nykyinen palvelu on luokattoman epäluotettavaa, mikä entisestään syö sen houkuttelevuutta verrattuna henkilöautoiluun. Raitiotien ensisijainen tavoite ei ole nopeuttaa liikennettä, vaan parantaa palvelutasoa sekä luotettavuutta. Paljon tärkeämpää ihmisille on, että matka-aikaan sekä aikatauluihin voi luottaa, kuin se, että keskellä yötä ylinopeudella ajettu vuoro on oleellisesti nopeammin paikassa x, kuin päivän liikenteen seassa olisi. Tampereella on jo nyt havaittavissa hyvin, mihin ammattimasesti toteutettu järjestelmä pystyy. Raitiovaunut pysyvät aikataulussaan ja liikennöinnin aikatauluun voi luottaa. Tämän näkee jo siitä, että linjan vaunut kohtaavat vakiopaikoissa. Samaa ilmiötä on lähes mahdotonta löytää muusta kaupunkiliikenteen linjasta (pl. raskas raideliikenne).
Jos joukkoliikenteen kehittäminen aidosti kiinnostaisi Turun seudulla, niin vaikkapa Naantaliin olisi luotu nopea ja vakiominuuttinen palvelu ajat sitten duoratikalla tai lähijunalla. Vielä Naantalin lättähattuliikenteen aikaan matka-aika Turun ja Naantalin välillä oli 22 minuuttia. Turun, Raision ja Naantalin pysähdyksen lisäksi palveltiin tarvittaesssa Pahaniemi, Ihala, Neste, Kerrola, Paikkari, Tammisto ja Luolala. Nykyisellä sähkökalustolla kiihtyvyyksineen ja hidastuvuuksineen päästään varmasti vähintään samaan, todennäköisesti voidaan jopa tiristää yksittäinen minuutti vielä pois ajo-ajasta. Naantaliin olisi siis haluttaessa totetutettavissa nopea ja luotettava raideyhteys, joka on aidosti jopa henkilöautoiluun nähden kilpailukykyinen matka-ajaltaan. Jos siin nopeutta halutaan, kannattaa hyödyntää jo olemassa olevaa rataverkkoa. Se ei kuitenkaan poissulje raitiotien rakentamista Raisioon tai vuorojen ulottamista myös Länsikeskuksen suunnalta Naantaliin, jos näin haluttaisiin.