Turussahan on puhuttu pikaraitiotiestä erotuksena vanhaan raitiotiehen, mutta kovin tehokasta brändäys ei ole ollut, sillä ratikkasuunnittelu oon tapahtunut aika lailla piilossa ennen nyt käynnissä olevaa toteutussuunnitteluvaihetta. Käsittääkseni raitiotiekeskustelu Turussa lähti aktiivisten kansalaisten piiristä jo joskus 1990-luvun alussa, ja tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että asiasta puhuttiin alusta asti oikealla nimellä. Jos hanke olisi ollut lähtöisin kaupungilta, oltaisiin toki voitu harjoittaa jonkinlaista sopivaan suuntaan johdattelevaa brändäystä - ainakin, jos kaupungilla olisi ollut aito halu toteuttaa raitiotie.
Oma vaikutelmani on kuitenkin sellainen, että vuoden 2009 alustavan periaatepäätöksen jälkeenkin raitiotietä suunniteltiin vähän sellaisella oletuksella, että ei tämä kumminkaan oikeasti toteudu. Tämä ilmeni mm. siinä, että ensimmäisen reitin toinen pää pomppi milloin minnekin, eikä raitiotien ympärille alettu vielä tuossa vaiheessa hahmotella selkeää voimakkaamman kaupunkikehityksen akselia. Superbussisekoilun seurauksena väylän toteutustapakin poukkoili nykyaikaisesta pikaraitiotiestä jonkinlaiseen sekasikiöön, joka sallisi liikennöinnin myös busseilla, vaikka näillä kahdella kulkupelillä onkin melko lailla erilaiset ominaisuudet. Sitten yleissuunnitelmakin piti tarkentaa kahteen otteeseen, kun sieltä piti siivoota pois bussiliikennöitsijöiden ja -valmistajien lobbauksen hedelmät.
Oikeastaan koko 2010-luku antoi jälkikäteen katsoen sellaisen vaikutelman, ettei raitiotiehen oltu sitouduttu edes suunnitelmien tasolla. Ehkä siitä johtuen raitiotiestä ei myöskään viestitty monipuolisesti ja selkeästi kaupunkilaisille, ja yleisönsasto saattoi täyttyä kaiken maailman mutuilusta ja vanhojen muistelusta, joilla ei ollut mitään tekemistä työpöydällä olleiden suunnitelmien kanssa. Turun sanomatkin kantoi "onnistuneesti" kortensa tähän omituiseen kekoon, onnistuihan se löytämään uutisiinsa kaikki mahdollisimman epäonnistuneet raitiotiehankkeet. Esimerkiksi Tampereen raitiotiestä ei siinä aviisissa ilmeisesti ole vieläkään liiemmin kirjoitettu. Sellaisenkin pikku kuriositeetin olen muistavinani, että aiheeseen liittyviä opintomatkoja on kaikista Euroopan kaupungeista tehty mm. superbussikaupunki Lyoniin sekä Saksan Rostockiin ja Berliiniin (jälkimmäiseen kaksikerrosbussien perässä), jotka eivät taida olla läheskään parhaimpia kohteita mitä moderniin kaupunkiraitiotiehen tulee. Pohjoismaistakin olisi löytynyt useita hyvin vastaavia esimerkkejä, mutta näissä olisi tietysti ollut sellainen ikävä riski, että raitiotie olisi alkanut vaikuttaa järkevältä investoinnilta...
Vasta Turun Raitiotie Oy on aloittanut suunnitelmien laajemman esittelemisen ja niistä viestimisen. Valitettavasti tämä on onnistuttu leimaamaan puolueelliseksi lobbaamiseksi - tätä se tietysti tavallaan onkin, mutta toisaalta, Turun Raitiotie Oy on demokraattisten päätöksentekoelinten tahtoa toteuttama yhtiö. Sen rinnalla onkin aika räikeää seurata, miten paljon näkyvyyttä sai pimeän rahan voimin pyörivä yksityinen lobbauskampanja...
3. Sen ensimmäinen linjaus on johdettu monessa mielessä ikävän kaiun saaneelle Varissuolle, sen sijaan, että olisi ryhdytty suunnittelemaan uusia kaupunginosia kevytjunan reitin varrelle.
Minusta Varissuo ei missään nimessä ole virhe vaan nimenomaan ainut järkevä aloitussuunta. Se on suuri lähiö, jossa joukkoliikenteen kysyntä on suurta, ja lisäksi sen ja keskustan välissä on hyvät mahdollisuudet juuri tuollaisille uusille kaupunginosille. Tuon reitin väestöpohja on siis jo nykytilanteessa täysin riittävä raitiovaunulle. Jos nyt puhutaan suoraan, niin Varissuon "ikävä kaiku" johtuu maahanmuuttajien suuresta osuudesta alueen asukkaissa, ja oma käsitykseni on, että mielikuvat ovat osin rasistisia, osin ehkä perusteltujakin. Perussuomalaiset on tietekin saanut tästä tilanteesta itselleen tyypilliseen aseen raitiotietä vastaan, mutta kaupungille raitiotie voisi olla mahdollisuus kohottaa Varissuon ja sen lähialueiden profiilia. Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen voimakkaasti segregoituneessa Turussa sellaiselle olisi todella tilausta. Tahdosta en tiedä.