VR: Kilpailutus vs. toimiva omistajaohjaus

Ensin lakkautetaan yöjunia ja sitten tilataan makuuvaunuja?:eek:

Mihinkähän käyttöön ne 20 tilattavaa kaksikerrosmakuuvaunua tulevat? Varmaan Rovaniemen yöjunaan, kun Kolarin radalla ei ole sähköjä. Mutta jos Vaasan rata saa sähköt, niin sieltähän vapautuu agregaattivaunu Kolarin junaan?
 
Pohjolan Liikenne tytäryhtiöineen on VR-konsernin hallussa tarpeeton, minusta konserni olisi luonnollisempi osana Itella-konsernia.

Noh, Posti- ja Telelaitoshan hävitti Postilinjat pois, mitäpä se nytkään syöpäsäät... eiku siis Pohjolan Liikenteen linja-autoilla tekisi..? Viisasta sen ajan oloissa, näin jälkiviisaasti, olisi ollut jos olisi yhdistetty Postilinjat ja Pohjolan Liikenteen linja-autopuoli. Mutta silti nykyiseen Itellaan ei minun mielestäni linja-autoliikenne sovi oikein mitenkään. Josko sopii VR:äänkään.

Transpointia ja Posti- ja Telelaitoksen kuljetuspuolta yritettiin aikoinaan yhdistää, mutta sekin kaatui johonkin, en muista enää mihin. Mutta se olisi pitänyt tehdä, eikä ruveta värkkäämään Kelpo Kuljetusta Saksan Postin kanssa. En tiedä, mikä on Kelpon ja ylipäätään Itellan kuljetusten tilanne nykyään, Ultrix tarvittaessa selventänee, mutta jossain vaiheessahan oli puhetta, että Itella ottaisi kuljetuksensa jälleen itselleen ja jättää Kelpon puuhastelemaan Saksan Postin kanssa.
 
Kalustoyhtiössähän ei ole kyse mistään yksityistämisestä. Meillä on yksi kalustoyhtiö, Junakalusto Oy, jonka omistavat kunnat ja valtio. Onko siinä jotain vikaa?

Asiasta toiseen, ennemmin kuin uusia makuuvaunuja, joita VR ei edes nyt tarvitse, olisi kannattanut tilata lisää Stadler Flirt junia, niin että päästäisiiin nopeammin vanhoista Sm1 -junista eroon pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Transtech olisi voinut esim panna kokoon Flirtit Otanmäessä, kuten on tehty aikoinaan pendojen ym kanssa. Tietysti jos useampien kuin nyt tilattujen Flirtien tilaaminen ei käy päinsä YTV:lle niin ei sitten. Mutta minun mielipiteeni on että Sm1 -yksiköt ovat niin tunkkaisia ja epäkäytännöllisiä pk-seudun ruuhkaliikenteessä että alkavat jo karkottaa matkustajia!

Se on sitten toinen juttu, miten EU:n kilpailusääntöjen ja oman lainsäädännön puitteissa hoidetaan niin, että aluepoliittinen vaunutilaus hyödyttää varmasti Otanmäkeä eikä vaikka Bukarestia.
Transtech tulee 99% varmudella saamaan vaunukaupan. Johtuen siitä että kilpailevat valmistajat eivät edes viitsi ryhtymään tarjoamaan Suomen olosuhteita varten räätälöityä 20 vaunun sarjaa. Muualla Euroopassa ajetaan sattuneista syitä sellaisella kalustolla jota valmistetaan suurissa sarjoissa.

Sinisen kaluston modernisoinnin mielekkydestä olen Kollin kanssa eri mieltä. Tällaista on tehty hyvällä menestyksellä Keski-Euroopassa, enkä näe syytä sille, miksi niin ei voitaisi tehdä täälläkin. Vaunun runko on vaunun runko, ei se siitä paljon parane uudelleen tekemällä. Kaikkien vaunujen ei tarvitse olla 2-kerroksisia, alumiinisia ja 200 km/h nopeudelle.
Nimenomaan pitkän matkan yöjunabisnes on sellainen ala joka koko Euroopassa on romahtanut, johtuen halpalentoyhtiöiden ja luotijunien kilpailusta. Euroopan ratapihat ovat pullollaan vanhoja makuuvaunuja. Niiden sisustus on sellainen ettei niistä päivävaunujakaan kovin helposti saa. Ainoa asia joka voisi aloittaa pitkän matkan yöjunaliikenteen renesanssin olisi nimenomaan öljyn kallistuminen, joka vaikeuttaisi halpalentoliikennettä. Toisaalta makuuvaunujunan energiatalouskaan ei ole parhaimmasta päästä. Yhteen vanhanaikaiseen makuuvaunun mahtuu vain 33 matkustajaa jos kaikkiin hytteihin sulloutuu 3 matkustajaa, 22, jos 2 matkustajaa/hytti ja vain 11 jos jokaisella pitää olla oma hytti! Huonoimmassa tapauksessa 10-vaunuisessa yöjunassa matkustaa siis vain 110 matkustajaa, eli lentäminenkin taitaa olla energiatehokkaampaa.

VR on harvoja Eurooppalaisia rautateitä joka on saanut yöjunabisneksensä jotenkin kannattavaksi, ja se johtuu nimenomaan siitä että jokaiseen yöjunaan voi ottaa mukaan myös auton, toki aika suolaiseen hintaan. Talvilomasesonkina yöjunien ja autopaikkojen suosio on niin kova että joutuvat myymään eioota. Sikäli ymmärrän että VR haluaa käyttää tässä tapauksessa mahdollisimman hyvää kalustoa jotta matkustajat olisivat tyytyväisiä.

En ole kuitenkaan ihan varma että onko pelkästään VR:n tarpeisiin räätälöity 2-kerrosvaunu optimaalisin ratkaisu. Ne eivät toimi ilman agregaattivaunua sähköitämättömillä radoilla, ja toisaalta toivoisin että VR voisi käyttää myös omaa kalustoa kansainvälisessä liikenteessä. Tarkoitan lähinnä Helsinki-Moskova reittiä. Tolstoin Venäläisvaunut ovat tavallaan eksoottisia ja hauskoja, mutta moni suomalainen nykyään vieroksuu junakyytiä Moskovaan koska perivenäläisessä junassa on 2. luokan matkalipulla matkustettava 4 henkeä samassa hytissä. Jos haluaa olla kahdestaan hytissä nousee lipun hinta sitten jo yli lentolipun. Siksi toivoisin etä Tolstoissa olis myös VR:n makuuvaunuja. Ravintolan kuuluu tietenkin olla aito PECTOPAH.

t. Rainer
 
VR:n kohdalla ongelman ydin taitaa olla siinä, että se on yhtiöitetty, mutta sen ei anneta toimia, kuin osakeyhtiön pitäisi. Ei kukaan logistiikan johtotehtävissä rutinoitunut bisnesammattilainen sellaista touhua pitkään kestä.
Väitteet, että uusia vaunuja tarvittaisiin ostoliikenteeseen, ovat minusta omituisia. Eikö ostoliikenne ole määrä hoitaa pääasiassa kiskobusseilla tai joissakin tapauksissa pk-seudulta vapautuvilla sm-junilla? Vai onko yksikerroksisia IC-vaunuja tarkoitus ruveta fixaamaan omillaan kulkeviksi kiskobusseiksi (sehän tästä vielä puuttuikin..)??

Mieluusti vertaan ostoliikennetilannetta saariston yhteysalusten kilpailuttamiseen. Siellähän on fakta, ettei liikennettä ole mitenkään mahdollista saada kannattavaksi ja MKL ostaa vain sen verran vuoroja, kuin mihin budjetti antaa myöten. Alukset vanhenevat käsiin, eikä kukaan tilaa uusia, kun kilpailutus voi viedä siltä työt. Tässä mielessä VR:n tilanne on parempi: jos liikennettä halutaan valtion toimesta ostaa, sitä ostetaan ja vaunut saadaan liikkeelle. Viis siitä, vaikka välillä pitäisikin hommata jotain turhaa kalustoa, sellaistahan se voi valtion alla toimiminen joskus olla...

Ihmetystä näissä kalustokuvioissa herättää lähinnä se, ettei kaksikerroksista ravintolavaunua, jollainen olisi ison asiakaskunnan intresseissä hankintalistan kärjessä, ole vieläkään tilattu. Ja se, ettei käyttökuntoisia sinisiä vaunuja kaupata itään, monien parhaat päivänsä nähneiden bussien tapaan..?
 
Noh, Posti- ja Telelaitoshan hävitti Postilinjat pois, mitäpä se nytkään syöpäsäät... eiku siis Pohjolan Liikenteen linja-autoilla tekisi..? Viisasta sen ajan oloissa, näin jälkiviisaasti, olisi ollut jos olisi yhdistetty Postilinjat ja Pohjolan Liikenteen linja-autopuoli. Mutta silti nykyiseen Itellaan ei minun mielestäni linja-autoliikenne sovi oikein mitenkään. Josko sopii VR:äänkään.

Transpointia ja Posti- ja Telelaitoksen kuljetuspuolta yritettiin aikoinaan yhdistää, mutta sekin kaatui johonkin, en muista enää mihin. Mutta se olisi pitänyt tehdä, eikä ruveta värkkäämään Kelpo Kuljetusta Saksan Postin kanssa. En tiedä, mikä on Kelpon ja ylipäätään Itellan kuljetusten tilanne nykyään, Ultrix tarvittaessa selventänee, mutta jossain vaiheessahan oli puhetta, että Itella ottaisi kuljetuksensa jälleen itselleen ja jättää Kelpon puuhastelemaan Saksan Postin kanssa.

Olet oikeassa: Itella ei Postilinjoja tarvinnut, eikä siis myöskään tarvitse Pohjolan Liikenteen bussipuolta. Jospa valtio irroittaisi sen kokonaan omaksi valtionyhtiöksi kuitenkin siirtäen Transpoint-konsernin Itellan alaisuuteen? Transpoint voisi olla Itella Logistiikan alainen tytäryhtiö eli Itella Transpoint, ja ex-Combitrans, nyk. Transpoint Cargo ihan vain Itella Cargo. Transpointin ja Combitransin palvelut ylläpidettäisiin, mutta ne sulautettaisiin keskipitkällä aikavälillä Itellan järjestelmiin ja palveluihin.

Kelpon nykytilanteesta en ole ihan varma, mutta Suomen Postihan myi pari vuotta sitten osuutensa Kelposta DHL:lle. Tietääkseni Kelpo tai Kelpon liiketoiminnan jatkaja (DHL suoraan?) hoitaa yhä kuljetuksia, ainakin Tampereen postikeskukseen tuli DHL:n väreissä paljon rekkoja. Monet niistä olivat kuitenkin Hansanetin alihankintaa.

Kelpo sinänsä on kaiken lukemani perusteella täysin epäkelpo ratkaisu, jos tuijotetaan muita kuin kvartaalitalouden mittareita. PTL:n olisi pitänyt ottaa Valtionrautateiltä Transpoint haltuunsa jo 15 vuotta sitten. Jos näin olisi menetelty, ehkä nykyään olisi mahdollista lähettää junassa myös jotain vaunukuormaa pienempää.
 
Ensin lakkautetaan yöjunia ja sitten tilataan makuuvaunuja?

Mihinkähän käyttöön ne 20 tilattavaa kaksikerrosmakuuvaunua tulevat? Varmaan Rovaniemen yöjunaan, kun Kolarin radalla ei ole sähköjä.

Uudet vaunut tulevat Lapin liikenteeseen, mutta mielenkiintoinen kysymys on se, mitä tapahtuu vanhoille makuuvaunuille, joita saneerataan parhaillaan. Olisiko liikenneministeri suunnittelemassa Itä-Suomen yöjunaliikenteen osittaista palauttamista? Joensuulaisten viimevuotinen adressi yöjunien palauttamiseksi kaatui mm. kalustopulaan, johon nyt on luvassa helpotusta. Edellyttäen tietenkin, ettei VR:n anneta romuttaa näitäkin vaunuja...
 
Takaisin
Ylös