Oma suunnittelu taisi olla parempi ratkaisu
PNu sanoi:
Rautatielaitoksen kannalta sillä ei ole merkitystä. Veturi tuottaa vain ajossa ollessaan, joten veturin tekemä työmäärä ja käyttökustannukset ratkaisevat.
Et voi kieltää sitä, että kaikenlaisten vetureiden huolto- ja korjaustoimet ovat välttämättömiä. Et voi vaatia myöskään dieselvetureilta, ettei niiden vaatimia huoltotoimia saisi tehdä, koska nekään eivät silloin voi vetää junia. Juuri siitä syystähän sähkökalusto on syrjäyttänyt dieselvedon, että sähkökalustolla ei ole dieselvetureiden vaatimia huolto- ja korjaustarpeita.
Ajattelutavallasi 1800-luvun rautatielaitokset olivat täysin kelvottomia, koska ne eivät käyttäneet yksinomaan sähkökäyttöistä kalustoa, vaan typeriä höyryvetureita, joita oli huollettava siten kuin ne vaativat. Syytät siis höyryvetureiden käyttäjiä siitä, etteivät he tee sellaista, mikä on mahdotonta. Todella älykästä!
PNu sanoi:
Lainaus sivulta 396: "Matkustajaliikenteen kehittämistä ovat huomattavasti edistäneet myös uudet dieselpikajunaveturit, joista ensimmäiset, Hr11-sarjaa olevat veturit valmistuivat v. 1955.
Olet ymmärtänyt tämän lauseen väärin. Eihän tässä sanota, että Hr11 on erinomainen veturi, vaan että se oli ensimmäinen dieselpikajunaveturisarja. Hr11-sarjan laatua kuvaillaan 1962-historiikin sivun 292 tekstissä.
PNu sanoi:
Jos laskin oikein, VR otti 1900-luvulla ajoon 944 leveäraiteista höyryveturia, kun venäläiset sotaveturit ja yksityisiltä hankitut (esim. Vk4-Vk6) unohdetaan. Vetureista 659 oli kotimaisia ja 285 ulkomailla rakennettuja. Ulkomaisten osuus oli siis 30 %.
Et laske nyt samaa asiaa kuin mistä on keskusteltu. Kirjoitin aikanaan, että VR:n koneteknillinen toimisto suunnitteli hankittavat veturit. Ydinasia tässä siis oli se, kuka ja missä sekä kenen tiedoin suunnittelee veturit. Sillä se ratkaisee sen, miten veturit soveltuvat käyttöönsä, ei se, kuka suunnitelmien mukaiset veturit valmisti.
Kun edelleen tarkastellaan sitä, mitkä seikat vaikuttavat veturin käyttökelpoisuuteen, niitä eivät ole sellaiset rakenteelliset asiat kuin näyttääkö veturi amerikkalaiselta vai saksalaiselta. Jos ymmärrät jotain höyryvetureiden tekniikasta, ymmärrät, mikä merkitys on pyörästöjärjestyksellä ja painojakaumalla, kattilan mitoituksella, käyttöpaineella, tulistuksella jne. En ryhdy näitä tässä opettamaan, voit perehtyä itsekin alan kirjallisuuteen pystyäksesi keskustelemaan näistä aiheista. Voidaan vaikka perustaa oma ketju aiheesta höyryvetureiden tekniikka ja soveltuvuus eri tehtäviin.
Luettelin jo ne höyryveturisarjat, jotka hankittiin 1900-luvulla ulkomailta valmiina, eli ilman tilaajan määrittelyä siitä, minkälaisia vetureita halutaan. Sinun luettelosi selostivat ulkomailta tilattua valmistusta ja em. valmiina ostettuja vetureita sekaisin. Kun luettelet valmistuspaikkaa, luettelet eri asiaa kuin mistä oli puhe. Luettelosi eri veturisarjojen valmistuspaikoista taisi olla oikein, en välittänyt kumminkaan tarkistaa niitä huolellisesti.
Olennaista kuitenkin on, että suunnittelun ja valmistuksen virheet ovat eri asiat. Molemmat voivat estää veturin käytön, mutta vain valmistusvirheet ovat korjattavissa kohtuullisen helposti. Suunnitteluvirheet eivät, vaan ne johtavat veturin vähäiseen käyttöön ja ennenaikaiseen hylkäämiseen.
PNu sanoi:
Mutta tilaus Saksasta tehtiin ulkomaisen höyryveturitietouden saamiseksi, koska haluttiin päivittää jo vanhentumassa olevien Hr1- ja Tr1-vetureiden rakenne. Tämä oli nimenomaan ulkomaista suunnitteluapua koneteknilliselle toimistolle. Tietysti kauppa oli myös siinä suhteessa merkityksellinen, että Hr1-vetureihin saatiin tällä tavoin kunnolliset tenderit, koska alkuperäisissä laakerit eivät tahtoneet kestää.
VR:n 1962-historiikin yksityiskohtainen selostus Hr1- ja Tr1-sarjojen hankinnoista antaa asioista ymmärtävälle selkeästi kuvan siitä, mihin Tr1-vetureiden tilauksessa Jungilta Saksasta pyrittiin. Juuri siihen, mitä aiemmissa viesteissäni sanoin Suomessa harjoitetun, eli noudatettiin "valistunutta teollisuusvakoilua". Tämä ei kohdistunut kuitenkaan veturin suorituskykyyn ja käyttöönsä soveltumiseen vaikuttaviin seikkoihin eli veturin
toiminnalliseen rakenteeseen, vaan valmistustekniikkaan. Valmistustekniikan muutoksilla tähdättiin myös käyttötalouden parantamiseen, sillä useimmat selostetuista valmistusteknisistä muutoksista vaikuttivat myös veturin ylläpitotyötä vähentävästi.
Tässä viestiketjussa oli tarkoitus keskustella VR:n kalustohankintojen vaikeasta historiasta. Mahtaakohan tämä "dieselit ovat parempia kuin höyryveturit" -väittäminen oikein kuulua aiheeseen? Sillä diesel- tai sähkökalustoa ei ole ollut mahdollista hankkia silloin, kun niitä ei ole ollut saatavilla. Siten on typerää väittää, että höyryvetureiden aikana hankintakäytäntö on ollut huonoa siksi, että hankittiin höyryvetureita. Yhtä turhauttavaa on myös yrittää osoittaa itsestään selvän asian olevan todellakin niin. Useimmat foorumin seuraajat varmaankin ymmärtävät asian ilman rautalangan vääntämistä.
Aluksi vain mainitsin, että höyryajan hankintakäytäntö poikkesi nykyisestä, ja sillä lienee ollut vaikutusta siihen, ettei diesel- ja sähkökalustohankintojen ajalle yleisiä floppeja esiintynyt. Se, että hankintakäytännöt ovat olleet erilaiset, ei johdu siitä, että ennen tilattiin höyryvetureita ja nykyään ei. Epäilemättä höyryaikanakin olisi saanut halvemmalla tehtaiden vakiotuotantoa kuin itse suunniteltuja erikoistilauksia. Näinhän suuri osa maailman rautatiehallinnoista tekikin, ja monia höyryveturisarjoja on käytetty useissa maissa.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että erikoistilaukset olivat parempi ratkaisu kuin valmiiden suunnitelmien ostaminen. Harvat muualle kuin meille suunnitellut veturit jäivät vähälle käytölle suhteessa itse suunniteltuihin vetureihin. Itse suunniteltujen sarjojen käyttöaika oli yleisesti yli 50 vuotta (pois lukien tietenkin sarjat, joiden käyttö lopetettiin höyryvetureiden käytön loppuessa yleisesti). Ulkomaisten suunnitelmien käyttöiäksi jäi enintään 23 vuotta.
Antero