Zürichin liikennettä kesällä 2009

Kuvia Zürichin raitiovaunu- ja bussiliikenteestä on täällä. Raitiovaunuilla on kaupunkialueella ylivoimaisen keskeinen rooli. Johdinautot ja muut bussit täydentävät sitä, osin kehämäisillä, osin muutoin syöttävillä yhteyksillä. Pidemmillä matkoilla junilla, varsinkin S-Bahnilla, on hyvin tärkeä osa. Tässä kuvastossa keskitytään ratikka- ja johdinautoliikenteeseen.

Ovat näköjään oman aikansa standardivaunut eli SIG-nivelratikat liikenteessä yksinään. Mitä kuulunee moottoroiduille perävaunuille (siis ohjaamattomille moottorivaunuille)? Zürichissä ne tunnetaan nimellä "blinde Kuh" :biggrin:
 
Viimeiset Blinde Kuh -vaunut eli 1960-luvun "Mirage"-moottorivaunuille valmistetut moottoroidut "perävaunut" poistettiin käytöstä tänä vuonna. "Mirage"-vaunuja on sen sijaan jonkin verran yhä edelleen ajossa, eikä niitä kaikkia tulla poistamaan edes kaikkien Cobra-vaunujen ollessa ajossa. Mirageja uudempien vaunujen (Tram 2000) moottoroidut liitevaunut, joista käytetään nimeä Pony ovat edelleen käytössä (Rattivaunun kuva).
 
Mirageja uudempien vaunujen moottoroidut liitevaunut, joista käytetään nimeä Pony ovat edelleen käytössä (Rattivaunun kuva).
Ja noita moottoroituja liitevaunuja on siis nivelettömiä ja nivelellisiä. Googlaamalla taisin päätyä ajatukseen, että tuollaisiakin olisi jossain kutsuttu Blinde Kuheiksi. Netistähän on mahdollista löytää muutakin kuin oikeaa tietoa...
 
Tram2000-vaunujen liitevaunuista Pony-nimitystä käytetään tosiaan ainoastaan uudemmista telivaunuista, ei vanhemmista nivelellisistä (2300-sarja), tämä taas minulta unohtui viime viestistäni.

Mutta 2300-sarjassa kyse on joka tapauksessa eri vaunuista kuin "Blinde Kuh"-sarjassa (1691-1726), jotka toki nekin olivat nivelvaunuja. Voi tietysti olla, että jossain laajuudessa sokeiksi lehmiksi nimitetään nykyisin kaikkia liitevaunuja, tyypistä riippumatta.
 
Näin juurikin. Sivusto www.zueritram.ch/ käyttää tällä sivulla nimeä Blindekuh (näin kirjoitettuna) juuri vaunuista 2301 - 2315 (nivelrakenteiset Tram2000-liitevaunut, moottoroituja). Tieto on ristiriidassa useiden lähteiden kanssa. Kyllä Blinde Kuheiksi on perinteisesti kutsuttu Mirage-tyypin liitenivelvaunuja.

Minä puolestani laitoin vastauksessani nimimerkille isomolle huolimattomuuksissani neliakselisen liitevaunun kuvan, niitä vaunuja ei kai mainitulla lempinimellä ole kutsuttu, vaan ne ovat niitä Pony-nimisiä.
 
Takaisin
Ylös