Runkolinjasto 2020

Mikä logiikka niissä A linjoissa oikein on? Eikö se vähän sekavaa, esim 10 ja 10A kun kuitenkin toinen menee ihan eri reittiä. Miksi ei ole omaa numeroa toiselle reitille? Tai Lietoon ja Kaarinaan pitäisi olla omat numerot niin olisi selvempää
Tämä on yksi asioista, joka minua on häirinnyt siitä saakka, kun näin ensimmäiset vakavasti otettavat luonnokset linjastouudistuksesta. Runkolinjaston suunnittelussa tulisi välttää linjojen haarautumisia, sillä se hankaloittaa selkeäksi tarkoitettua järjestelmää. Yhdellä puolella kaupunkia linja 10 onkin runkolinja, mutta toisella puolella kaupunkia palvelutaso laskee puolikkaan. Olen itse liputtanut kehärunkolinjan puolesta jo vuosikausia ja olen tyytyväinen, että sellainen saatiin aikaiseksi, mutta toteutus on mielestäni hieman kehno. Mikäli linjavariaatiot ovat ns. "tasavertaiset", kuten linjojen 6/6A ja 10/10A kohdalla, suosisin ennemmin niiden numerointia tyystin 6A/6B:ksi ja 10A/10B:ksi, jolloin kumpikaan variaatio ei ole alisteinen toiseensa nähden.

Saapa myöskin nähdä, tuleeko uusille asiointilinjoille 44–46 ns. sinisiä alueita, joita linjoilla 41–43, entiset P1–P3, jo on. Eli pysäkkien ulkopuoliset katualueet, josta voi nousta kyytiin tai pois missä kohdassa tahansa.
Käsitykseni mukaan tämä pysähtymiskäytäntö on uudistuksen myötä poistunut (tai en ainakaan itse löytänyt uudistuksen jälkeen vastaavaa ohjeistusta mitä palvelulinjoilla oli), joten hyvin epätodennäköistä että millekään muullekaan linjalle se tulisi.


Linjat 3A ja 39 vaatisivat mielestäni uudelleennumeroinnit. Runkolinjatasoinen 39 ansaitsisi paikan 11-19-numerosarjasta, olkoon vaikka 15 Ylioppilaskylään liikennöivän runkolinja 5:n mukaan. Ruuhka-aikaan liikennöivälle runkolinjalle 3A voisi hyödyntää samaa numerosarjaa, ollen esimerkiksi 13 Varissuon kolmosen tai 16 Raision kutosen mukaan.
 
Huonointa uudistuksessa on että Ylioppilaskylästä ei päääse enää ilman vaihtoa keskustaan vaan koko aluetta palveleva bussi 39 kääntyy keskussairaalan kohdalla kohti Uittamoa. Opiskelijat ovat sentään bussien suurkuluttajia että ansaitsevat parempaa.
 
Nyt he kuitenkin pääsevät ilman vaihtoa Kupittaan suuntaan, josta on lyhyet kävelymatkat kouluille sekä Kupittaan asemalle. Joka paikasta ei tarvitse päästä suoraan Kauppatorille. Palveluita on muuallakin.
 
Viimeksi muokattu:
Ymmärrän, että joidenkin ihmisten liikkuminen vaikeutui runkolinjaston myötä, mutta tarkoitan vain, että joillakin se myös helpottui. Tällaiset suuret muutokset eivät koskaan ole jokaiselle hyödyksi. Se olisi täysin mahdotonta. Jos kaikille halukkaille matkustajille olisi täydellinen yhteys mihin he vain haluavat, se muistuttaisi kutsutaksia eikä bussilinjastoa.
 
Huonointa uudistuksessa on että Ylioppilaskylästä ei päääse enää ilman vaihtoa keskustaan vaan koko aluetta palveleva bussi 39 kääntyy keskussairaalan kohdalla kohti Uittamoa. Opiskelijat ovat sentään bussien suurkuluttajia että ansaitsevat parempaa.
Turkkarissa oli 29.6 Fölin Jorasmaalta seuraava vastaus:
Miksi Ylioppilaskylässä asuvia opiskelijoita sorsitaan huononnetuilla bussiyhteyksillä? Itäisestä Ylioppilaskylästä ei pääse enää fiksusti esimerkiksi keskustaan.

– Kun runkolinjasto tulee, Ylioppilaskylään tulee kaksi linjaa. Toinen on runkolinja 5 Turun keskustasta ja toinen linja 39 Kupittaan kautta. Runkolinja 5 jää hotelli Karibialle, ja linja 39 kiertää Ylioppilaskylän ja myös sen itäisen osan. Myöhemmässä vaiheessa runkolinja 5 tullaan todennäköisesti jatkamaan vastaavalla tavalla siten, että se kiertää koko Ylioppilaskylän, Jorasmaa avaa.
Itselleni ei täysin valkene mikä jatkosuunnitelma on.

P.S. Ja mitä tulee superlatiiviin: en voi olla samaa mieltä.
 
Takaisin
Ylös