Käsitellään tässä vielä eri kehitysprojektien helpoutta ja vaikeutta.
1) Rautateiden antiikkinen kulunvalvonta, joka ei mahdollista tiheää vuoroväliä.
Kulunvalvonnan uusiminen on jättiprojekti, joka maksaa kokonaisuudessaan miljardeja ja kestää pitkään. Käytännössä se tarkoittaa kaiken tekniikan uusimista ensin tiheimmän liikenteen alueilla, malliin metron kulunvalvonnan uusiminen. Kulunvalvonnan uusinta on kuitenkin mahdollista tehdä myös paloissa. Selvästi tiheämpi liikennöinti ei kuitenkaan ole mahdollista nykyisellä kulunvalvonnalla. Samalla tulee toki esille myös junaliikenteen automatisaatio, jonka uudet kulunvalvontasysteemit mahdollistavat, täysautomaatio on kehittyneiden kulunvalvontasysteemien optio, joka voidaan toteuttaa tai olla toteuttamatta .
2) Pasilan aseman ja Tikkurilan laiturikapasiteetti ei riitä, kun kaukojunien pysähdykset kestävät niin kauan.
Jos kulunvalvonta mahdollistaa ajamisen minimivuorovälillä, varsin helposti toteutettava kaksoislaituriratkaisu pääradan kaukoliikenneraiteille poistaa sekä Pasilan että Tikkurilan aseman pullonkaulat. Kaksoislaituriratkaisussa kaksi samaa linjaraidetta käyttävää junaa voi olla samaan aikaan pysähtynyt, kiihdyttämässä tai pysähtymässä asemalle. Toki tuo vaatii myös että kriittiset vaihteet on katettu lumituiskujen varalta.
3) Helsingin aseman ja ratapihan kapasiteetti on rajoitettu, siihen ovat syynä huono kulunvalvonta, antiikkinen asetuslaite, raidejärjestelyt ja laiturit sekä käytettävissä oleva hyvin rajoitettu laiturimäärä sekä pitkä ja toisia raiteita ylittävä reitti varikolle.
Asetinlaitteen, kulunvalvonnan, vaihderakenteen, operoinnin sekä kriittisten vaihteiden kattamisen yhdistelmällä Helsingin pään kapasiteettia voidaan lisätä merkittävästi. Nykyinen laiturimäärä ei kuitenkaan mahdollista sellaisen junamäärän operointia, joka saadaan pääradalta ja kaupunkiradoilta läpi kulunvalvontaa kehittämällä ja rakentamalla pääradan kaukoliikenneraiteille Tikkurilaan ja Pasilaan tehokas kaksoislaituriratkaisu.
Suuri kapasiteettilisäys saadaan rakentamalla Pisara tai Mega-Pisara ja ratkaisemalla samalla Pasilan aseman pullonkaula. Hintalappu on kuitenkin kova. Pisara maksaa ehkä miljardin ja Mega-Pisara kaksi.
4) Keravan ja Riihimäen välillä junakapasiteetti ei mahdollista (vielä) lisäpysähdyksiä.
Keravan ja Riihimäen välille tarvitaan lisäraiteet, jotka ovat osin jo toteutuksessa. Ei maksa kovin paljon.
5) Suurta kapasiteettilisäystä pääradalle ei voida saada aikaan ilman lentorataa tai vastaavaa ratkaisua.
Lentorata on ainakin miljardin jättiprojekti, joka mahdollistaa suuren kapasiteettilisäyksen. Samalla Pasilan asemaa pitää kehittää.
6) Nykyään Helsinkiin tulee muun muassa aamuruuhkassa veturivetoisia junia, joiden aikataulu pitää huonosti (esimerkiksi yöjunat), liikenteen laajentaminen on vaikeaa kun noiden junien häiriöiden kompensoimiseksi pitää syödä kapasiteettia.
Nopea ruuhka-ajan kapasiteettilisäys on mahdollinen jos nämä junat eivät jatka Pasilan eteläpuolelle ja Tikkurilaan järjestetään etelään päin kaksoislaiturioperointi. Tuo vaatii kuitenkin Pasilaan tai sen pohjoispuolelle, esimerkiksi autojuna-asemalle, lisälaitureita. Ei välttämättä maksa paljon.
7) Lainsäädäntö ei mahdollista kilpailua rautateiden henkilöliikenteessä, joten esimerkiksi "Onni-junat" Helsinki-Tampere välillä eivät ole mahdollisia. Kilpailun vapauttamiseen liittyy myös kaluston käyttö. Kilpailua rautateille ei Suomen raideleveyden vuoksi tule helposti jos kalustoa ei voi vuokrata järkevin ehdoin.
Tämä on poliittinen päätös. Minusta sillä, että Helsingistä Tampereelle pääsisi junalla kympillä tai kahdella on erittäin paljon yhteiskuntataloudellisia etuja.
8) Ratahallintokeskuksen ja muidenkin toimijoiden asenteet eivät tällä hetkellä mahdollista esimerkiksi tram-train tyyppisen liikenteen laajentamista. Rautateiden tehokkaan käytön hyötyjä ei ole vielä ymmärretty ja päätöksenteko sekä suunnittelu on siiloitunut.
Ongelman perussyy on, että Helsingin paikallisliikenne ei ole rautateiden kehittämisessä riittävän merkittävässä roolissa. Kasvava metropoli vaatii paremman liikennejärjestelmän ja nykyisen infran voimakas kehittäminen on usein tehokkaampaa kuin ihan uudet metrolinjat. Pitää löytää myös täyseristettyä metroa kustannustehokkaampia tapoja hoitaa liikennettä linjojen päissä.
9) Östersundomin ja Porvoon lähiliikennerata ei ole vielä virallisissa suunnitelmissa.
Liittyy edelliseen. Helsingin kaupunki ei voi nyt vaan päättää, että vedetään Östersundomiin rata Malmilta tai Tapanilasta, vaikka se olisi noilla etäisyyksillä hyvä ratkaisu. Toki yllä esitetyt kapasiteettiongelmat myös juuri nyt estävät lähiliikenteen laajennukset.
---------- Viestit yhdistetty klo 18:15 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 17:54 ----------
Heh. Leikki leikkinä.
Lontoon Victorian asemalla on vuosittain käyttäjiä enemmän kuin koko Suomessa rautatiematkustajia. Se on Lontoon toiseksi vilkkain terminaali. Miten rajoitetuksi sen laiturimäärää pitäisikään kuvailla? 19 niitä sielläkin on.
Lontoon Victoriassa on paljon matkustajia ja pitkiä junia, mutta ei paljon sen enempää junaoperaatioita kuin Helsingissä ruuhkatunteina. Tyypillinen kuormitus on 44 lähtevää ja 44 tulevaa junaa tunnissa. Laitureita on 19, käytettävissä oleva laiturimäärä on merkittävä rajoite eikä Lontoon Victoriasta pystytä operoimaan paljonkaan nykyistä enempää junia.
Helsingin päärautatieasemalle tulee nykyään arkena 7:30 - 8:30 välillä 40 junavuoroa. Jos liikennettä halutaan lisätä ollaan Helsingin päässäkin kapasiteetin äärirajoilla, toki kapasiteettia on mahdollista lisätä jonkin verran ilman tunneleitakin, esimerkiksi asetinlaitetta, operointia, kulunvalvontaa ja vaihderakennetta kehittämällä, mutta siinä tulee myös rajat vastaan.
Lontoon seuraavaksi päätettävä rautateiden suuri kehittämisprojekti lienee muuten olla Crossrail 2, joka poistaa Viktorian pääteaseman pullonkaulan ja mahdollistaa liikenteen lisäämisen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crossrail_2
Crossrail 2 on kolmas pääteasemien pullonkauloja helpottava rautatietunnelijärjestelmä Lontoon läpi, kaksi muuta ovat Thameslink, jota on rakennettu ja kehitetty monessa vaiheessa ja Crossrail, joka on juuri nyt rakenteilla.