Vs: Botniabanan
Ne, joiden on pakko muuttaa Helsinkiin töiden perässä, voivat valita myös asuvansa radan varren pikkukaupungissa kuten Keravalla. Se muistuttaa minusta monella tapaa Joensuuta. Sitten junalla voi hurauttaa Helsinkiin nopeasti töihin. Joensuussa ei ole tätä mahdollisuutta. Ei voi asua mukavassa urbaanissa ilmapiirissä suurkaupungissa ja käydä vain junalla töissä Joensuussa. Kaikki erikoisempi on haettava 500 km päästä Helsingistä. Ei kiitos.
Tämä on kestämätöntä ajattelua. En tunne Joensuuta, mutta tunnen kyllä sympatiaa sitä kohtaan tässä tilanteessa. Jos joutuu muuttamaan Joensuusta Keravalle, asumisen hintataso hyppää taatusti rajusti ylöspäin. Entisen lyhyen työmatkan sijasta tuleekin tunnin kestävä tuskien taival jonnekin päin Helsinkiä, Espoota tai Vantaata. Taakse jäävät tuttavat, perheenjäsenet, koko mennyt henkilöhistoria ja ehkä koko suvun historia muutaman sukupolven ajalta. Tilalle tulee juurettomuuden ja pahan olon tunne jossain Keravan kerrostalossa. Toiset tietysti sopeutuvat, mutta toisille muutto voi olla kova pala. Tässä tilanteessa ymmärrän, että jos asiat ovat muuten järjestyksessä, jopa työttömyys kotiseudulla voi tavallaan olla houkuttavampi vaihtoehto.
Helsinkiläisiltä joskus unohtuu, että Helsinki ei ole paratiisi eivätkä kaikki halua sinne. Ajatus että jotain palvelua lähdettäisiin hakemaan 500 km päästä on täysin vailla todellisuuspohjaa. Tietenkään Joensuun palveluvarustus ei ole sama kuin Helsingin, mutta pienemmässä kaupungissa ihminen ei osaa kaivata samoja asioita kuin Helsingissä vaan on sopeutunut siihen palvelutarjontaan, joka paikallisesti on olemassa. Lisäksi nykyään netistä tilaamalla saa lähes mitä vain, joten liikkeiden valikoimat ovat entistä vähemmän ongelma. Ja olihan jo ennen vanhaan Anttilan postimyynti olemassa.
Tästä muistuu mieleen hupaisa esimerkki. Joskus muutama vuosi sitten kuulin keskustelun tod.näk. lähijunassa matkalla Espoosta Helsinkiä kohti. Joku rouva suureen ääneen todisteli ystävättärelleen, ettei voisi ikinä muuttaa pois Helsingistä: perhe kärsisi, kun ei muualla ole flamenco-ryhmiä 4-vuotiaille. Tämä tietysti oli jo minunkin tamperelaiskorvissani tavattoman hupaisa ajatus ja herätti kysymyksiä että ovatko prioriteetit kohdallaan, jos 4-vuotias tarvitsee tuollaisia harrastuksia -- että harrastaako siinä lapsi vai vanhemmat... Voin kuvitella että Oulussa tai Joensuussa tulisi sellainen naurunremakka, ettei siitä loppua tulisi. Sen sijaan tarjolla on toisenlaisia aktiviteetteja: hirviporukoita, spinning-tunteja tai sitten varsinkin pohjoisessa voi hurauttaa autolla hetkessä viikonlopuksi Iso-Syötteelle tai Lappiin laskettelemaan. Ihminen sopeutuu erilaisiin oloihin ja mikä omissa oloissa on aivan välttämätöntä, voi muualla olla tuntematonta -- ja päinvastoin.
Omaan napaan tuijottamalla ei voi mitenkään tietää kuinka onnellisia tai onnettomia muualla asuvat ovat. Sen sijaan elämän irti repäiseminen väkisin ja asettuminen uuteen paikkaan ovat useimmiten traumaattisia kokemuksia, mitä ei sovi vähätellä. Minulle oli kova paikka lähteä aikoinaan opiskelemaan Turkuun (joskin 3 vuoden päästä olin jo sopeutunut ja löytänyt kaupungin hienot puolet) sekä myöhemmin Lilleen Ranskaan opiskelijavaihtoon, mutta eipä ollut helppoa myöskään palata Ranskasta synnyinkaupunkiini Tampereelle, jonne olin ikävöinyt kaikki edeltävät vuodet: kulttuurishokki iski myös palatessa, kun ruokalasku oli 2 kertaa niin iso kuin Ranskassa, kaikkia elintarvikkeita ei saanut ollenkaan, kirja- ja elokuvavalikoima romahti murto-osaan (ei, edes Helsingissä ei ole yhtä hyvää tarjontaa) ja suomalaiset vaikuttivat suhteessa epäkohteliailta verrattuna ranskalaisiin (tosin tämäkin tunne meni pian ohi -- kyse on vain tapojen eroon tottumisesta).
Voi itseltään kysyä, että jos Suomesta loppuisi työt ja olisi pakko muuttaa vaikka Tukholmaan, Pietariin tai Berliiniin, niin tuntuisiko kivalta? Voi olla että perillä on paljon positiivista omaksuttavaa, mutta pakolla lähteminen ei ole koskaan miellyttävää.