Tässähän oli kysymyksessä aluepolitiikka ja työllistämistyöt. On joka tapauksessa totta, ettei myönnettyjäkään ratarahoja suinkaan aina käytetty tarkoituksenmukaisella tavalla. Siksi onkin naurettavaa nostaa suuri haloo siitä, että valtakunnassa on 50- ja 60-luvuilla käytetty rahaa myös kärrypolkujen muutamiseen kunnolliseksi maantieksi.
Sitä lähinnä ihmettelen, että kun samaan aikaan rakennettiin moottoriteitä etelässä työllistämistöinä, niin rautateitä vain erämaassa. Esim Turun moottoritien työmaalla oli iso työsiirtola Espossa jonne oli haalittu työttömiä ympäri Suomea, pohjoisimpia kairoja myöten. Haluttiinko jotenkin "tahallaan" antaa sellainen kuva että rautatiet eivät ole niin tärkeitä, vai miksi tällainen priorisointi? Joka tapauksessa 20 vuotta myöehmmin kun ratoja seuraavan kerran ehdotetiin rakennettavaksi etelään (ELSA ja HELI) ne tyrmättiin liian kalliina tai "turhina", ja oli ihan hilkulla että Lahden oikorataakaan ylipäänsä alettiin rakenta.
Mikko Laaksonen sanoi:
Yksi hyvin konkreettinen case jonka tunnen hyvin eli Raisio:
- Valtatien 8 rakentaminen välillä Raisio - Rauma oli tietysti tarpeellinen perusinvestointi valtakunnan tieverkkoon.
- Valtatien rakentaminen moottoritietasoisena välillä Raisio - Turku (4 km moottoritietä + 2 km nelikaistaista pääkatua, valmis 1964) palveli ensisijaisesti sitä, että Raision voimakas kaupunkirakentaminen toteutui autoon tukeutuvana. Liikennemäärien perusteella Raisio - Turku olisi voitu tehdä 2 - kaistaisena uutena maantienä tai ohjata Satakunnantielle.
- Turku - Raisio - Naantali paikallisjunaliikenteen alasajo aloitettiin jo 1950-luvulla
- Turku - Raisio - pikaraitiotien rakentaminen hylättiin 1950/60-lukujen taitteessa
Suomen autoistuminen pitää nähdä monen tekijän summana, mutta yhtenä näen kaupunkikielteisyyden, josta eivät vain helsinkiläiset vaan myös turkulaiset ja manselaiset ovat saaneet osansa. Kun Suomi alkoi tosissaan teollistua ja muuttua palveluyhteiskunnaksi 1960-luvulla, se ei tapahtunut ensisijaisesti muuttamalla väkeä maalta suurkaupunkeihin, vaan maalta pienempiin kaupunkeihin ja kirkonkyliin, ja uusi teollisuus ei ollut suurimuotoista vaan pienempää ja keskikokoista. Kehitettiin kaikenlaisia tukimuotoja, myös maantiekuljetuksia tuettiin. Kuorma-autoissa oli tapahtunut niin suurta kehitystä että ei ollut tarvetta rakentaa teollisuushalleja rautateiden varsille. Lienee selvä että elintason kohoamisen myötä maaseututajamien vaurastuviin kotitalouksiin ostettin ensi tilassa telkkari, pesukone ja auto, eikä putkiradiota, pyykkilautaa tai polkupyörää. Suomen henkistä ilmapiiriä vaivasi myös trauma hävinneestä sodasta ja epäonnistuneesta liittolaissuhteesta saksalaisten kanssa. Haluttiin tehdä pesäeroa kaikken saksalais- keskieurooppalaiseen ja sitä edustivat valitettavasti myös rautatiet ja raitiotiet. Nuoriso ihannoi amerikkalaisuutta, ja esimerkkinä niin Suomessa oli amerikkalaisia autoja suhteessa paljon enemmän 60-luvulla kuin nyt. Suomalaiset kaupunkilaiset, joilla suurimmalla osalla oli maalaistausta, ammensivat 60-luvulla käytöskultuurinsa siis supisuomalaisuudesta ja amerikkalaisuudesta, ja siihen pirtaan ei oikein sopinut matkustaminen täpötäysissä busseissa ja ratikoissa. Metroja nähtiin vähän edistykseellisempinä, mutta meille liiaan kalliina. Suomalaiset ovat vieroksuneet myös amerikkalaisuuden symbolesita yhtä merkittävintä, nimittäin pilvenpiirtäjä-arkkitehtuurin, suomalaisia "arvoja" rikkovana.
Näistä lähtökohdista jos ajattelee, niin suomalaisella joukkoliikenteellä ei olle ollut kovin usein myötämäkeä sodanjälkeisenä aikana. Ainoat selvät poikkeuskaudet olivat 1970-luvun energiakriisi ja 1990-luvulla aloitettu kampanjointi saasteita ja ilmaston lämpenemistä vastaan.
t. Rainer