Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Onhan Siemens ihan julkisesti ilmoittanut näin. Oliko nyt Tekniikka&Talous vai Hesari: lisää rahaa tarvitaan kaksinumeroinen luku miljoonia, ja eka numero ei ole ykkönen. Sopimuksen hinta oli muistaakseni 128 M€, joten jos lisää pitää saada 20–99 miljoonaa, se on aika olennainen hintamuutos.Onko ilmoittanut? Minulla ei ole mitään erityistä tietoa asiasta, mutta juuri tästähän on ilmeisesti erimielisyyttä. Tilaajan mielestä myyjä ei toimita sopimuksen mukaisella hinnalla kaikkea sovittua. Myyjän mielestä tilaaja vaatii asioita, joita ei ole sopimuksessa. Jos sopimus nyt puretaan ja myyjän näkemys voittaa oikeudessa, niin sopimus on ymmärtääkseni purettu aiheettomasti.
Valitettavasti on vaikea arvioida juuri muuta, kun julkisuuslakia ei noudateta vaan kaikki on salaista. Kuten sitä, vaatiiko asiakas jotain, mitä sopimuksessa ei ole. Jos esimerkiksi sopimuksessa on, että toimitus sisältää vanhojen junien muuttamisen kuljettajattomaan ajoon sovittujen suorituskykyparametrien mukaan, myyjä ei voi valittaa, ettei se tiennyt, että se tarkoittaa vanhojen junien muuttamista kuljettajattomiksi kustannuksilla, jotka ovat suuremmat kuin mitä on tarjottu ja sovittu.
Sikäli kun ymmärrän, hankintariidoissa on olettaman käsite. Se tarkoittaa, että sopimukseen ei kirjata joitain asioita, koska oletetaan, että ne kuuluvat myyjän ja ostajan tietotaitoon ja osaamiseen. Sitten voidaan riidellä siitä, oliko oikeus olettaa jotain vai ei. Junien tapauksessa mahdollisesti siitä, että myyjä väittää, ettei sillä ollut tarpeeksi tietoa siitä, miten vaikea on muuttaa vanhoja junia. Mutta tilaaja taas sanoo, että myyjän pitää itse ymmärtää, miten perusteellisesti sen tulee juniin tutustua. Eihän tilaaja voi tietää, miten paljon myyjä tietoa tarvitsee, jos se ei sitä ennalta kysy. Myyjä puolestaan voi väittää, että se luuli saaneensa kaikki tiedot ja vasta sopimuksen teon jälkeen paljastui, ettei kaikkea tietoa ollutkaan.
Mutta ei tämäkään anna oikeutta muuttaa kilpailutettua sopimusta. Sillä samassa asemassa kuin sopimuksen saanut myyjä olivat myös muut tarjouksen tehneet myyjät. Ei voi tehdä niin, että pimitetään tietoa ja sitten maksetaan lisää sille, joka voitti kisan. Sillä se tarkoittaisi sitä, että yhtä myyjää kohdellaan eri tavoin kuin muita, ja se on kielletty. Sillä jos kilpailevat myyjät ymmärsivät tietojen puutteellisuuden ja lisäsivät siksi tarpeellisen riskin hintaan ja sen vuoksi hävisivät, voittaneelle myyjälle ei voi hyväksyä jälkikäteen hyvitystä siitä, että se ei hinnoitellut riskiä ja voitti siksi kilpailun.
Antero