- Liittynyt
- 16 Helmikuu 2006
- Viestit
- 69
Hiili ei kutenkaan tarvitse jalostamoa, ja sen kuljetus ja varastoiminen on yksinkertaisempaa.
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Hiili ei kutenkaan tarvitse jalostamoa, ja sen kuljetus ja varastoiminen on yksinkertaisempaa.
Tosin höyryvetureiden kanssa oltiin hyvin pitkälle hiilestä riippuvaisia, koska puu ja turve ovat niin huonoja polttoaineita.
En pidä kovinkaan suurena virhearviona, että höyryvetureita hankittiin Suomessa niin kauan kuin dieselveturien polttoainehuolto oli epävarmaa. Viimeiset höyryveturit valmistuivat 1957 ja Suomen ensimmäinen öljynjalostamo 1958.
Yhtä kaikki, ennen 1950-lukua ei ollut laajaa öljypohjaisten polttoaineiden jakeluverkkoa.
Huonoudestaan huolimatta puulla ja turpeella voitiin kriisiaikoina korvata hiili.
En tiedä varmaa vastausta, mutta arvelen yhdeksi syyksi sen, että nykyinen hybriditeknologia on aika uutta, ja veturit ovat hitaimmin uusiutuvaa kalustoa busseihin ja henkilöautoihin verrattuna. Eli hybriditeknologia ei ole vielä ehtinyt vetureihin.Miksi näin ei sitten käytännössä tehdä? Onko tekniikka liian kallista, vai veisikö järkevän tehoreservin suoma kondensaattorisysteemi liikaa tilaa?
Kun höyryveturilla lähdetään liikkeelle, käytetään suurta täytöstä kiihdytyksen ajan. Käytännössä noin 1/3 veturin maksiminopeudesta täydellä täytöksellä vastaa höyrynkulutusta tasaisella maksiminopeudella. Jos (Suomeesa usein kun) kattilan höyryntuottokyky eli teho on mitoitettu maksiminopeuden mukaan, höyryveturi käyttää kiihdyttäessään kattilan jatkuvaa tehoa suurempaa tehoa silloin, kun veturi ja juna ovat ylittäneet 1/3 maksiminopeuden.Liikkeellelähdöissä ei suinkaan käytetty kattilan jatkuvaa tehoa suurempaa tehoa.
Hv3:n maksiminopeus on 95 km/h, joten 5 km/h nopeus ei ole vielä lähellä 1/3 huippunopeudesta. 30 km/h nopeudella höyrynkulutus on 6-kertainen nopeuteen 5 km/h nähden. 142 hv x 6 sattuu olemaan 852 hv.Esim. Hv3:n höyrykoneesta saatiin irti 75 kN:n vetovoima. Tämä vastaa nopeudella 5 km/h ainoastaan 142 hv:n tehoa vetopyöriltä mitattuna. Hv3:n kattila kykeni kuitenkin tuottamaan höyryä määrän, joka vastasi yli 800 hv:n tehoa vetopyörillä.
Ei tämä ole ongelma. Eikä siksi toiseksi dieselveturikaan kykene käyttämään maksimitehoaan silloin, kun nopeus on niin alhainen (alle Vh tässä kuvassa), ettei vetovoima voi luistamisen vuoksi olla maksimitehoa vastaava. Eli diesel- ja höyryveturi toimivat nopeuteen Vh asti samalla tavoin - kuten kuva näyttää.Ongelma oli siinä, ettei Hv3:n höyrykone pystynyt 5 km/h ajettaessa hyödyntämään kattilan tuottamasta tehosta kuin pienen osan, koska koneen iskuluku oli vähäinen ja hyötysuhde suuren täytöksen takia olematon. Tässä näemme taas kerran syyn höyryveturin vaatimattomaan vetokykyyn pienillä nopeuksilla.
Höyrykone on höyrykone ja kattila on kattila. Ne toimivat toisistaan erillisinä ja ne voidaan valmistaa ja mitoittaa toisistaan riippumattomasti. Höyrykone on voimakone, jonka energialähteenä on höyry. Höyrykonetta arvioidaan suhteessa omaan energialähteeseensä eli höyryyn.Jos muuten höyrykoneelle piirretään teho- ja vetovoimakäyrät ottamatta huomioon kattilaa niin teho on tällöin kaikilla nopeuksilla 0 hv ja vetovoima kaikilla nopeuksilla 0 kN.
Kyllä ja ei. Kyllä sikäli, että veturin muodostama kokonaisuus toimii tietyllä tavalla. Mutta silloin ei verrata enää dieselmoottoria ja höyrykonetta ja niiden ominaisuuksia yleisesti. Vaan höryveturin ominaisuudet määräytyvät kattilan ominaisuuksista. Vertailukelpoisesti pitäisi dieselveturin kohdalla määritellä silloin myös voimansiirtojärjestelmä ja sen ominaisuudet, etkä ole omasta puolestasi puhunut niistä mitään.Oikeassa höyryveturissa on sekä kattila että höyrykone ja siksi teho- ja vetovoimakäyrilläkin on merkitystä vain, kun molempien asettamat rajoitukset on niissä huomioitu.
Toisaalta autot toimivat pula-aikana kotimaisella polttoaineella eli puukaasulla. Sen käyttö oli mahdollista moottorivaunuissakin.
Hv3:n ”vetokyky”, jolla tarkoittanet vetovoimaa, on nopeudella 5 km/h sama kuin nopeudella 0 km/h ja se pysyy samana nopeuteen 95 km/h asti ajettaessa täydellä täytöksellä.
Olen selvittänyt tässä ketjussa höyryveturin ja höyrykoneen ominaisuuksia yleensä. Hv3 on vain yksi Suomessa ja VR:n käytössä olleista höyryvetureista, joten sen perusteella ei voi määritellä kaikkia maailman höyryvetrureita ja niiden teknologiaa. Hv-sarja on lisäksi suunniteltu 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, joten on vähintäänkin epärealisista verrata sitä 1950-luvulla suunniteltuun Hr12-dieselveturiin ja tuomita höyryveturit sillä perusteella.Jos Hv3:n vetokyky olisi nopeudella 95 km/h sama kuin nopeudella 5 km/h eli 75 kN niin Hv3:n teho vetopyöriltä mitattuna olisi 2690 hv nopeudella 95 km/h...
EMD oli ensimmäinen valmistaja, joka aloitti vetureiden massatuotannon. Sitä ennen jokainen veturisarja - myös höyry- ja sähköveturit - oli tilaajalleen räätälöity.Linkkaamassasi esitteessä käy ilmi, että EMD-103 - proto (v. 1939) oli ensimmäisen massatuotetun tavarajunadieselin prototyyppi. Tämä viittaa siihen, että aikaisemmat veturisarjat ovat olleet luonteeltaan pieniä koesarjoja tai erikoistarkoituksiin aiottuja.
Yhdysvaltain ensimmäisiäkin dieselvetureita kuljettajat ajoivat valkoinen paita ja solmio päällään. Vaatteet olivat puhtaita vielä ajon jälkeenkin!1930-luvun diesel- ja sähköveturit olivat yhtä karuja ja raskaita työpaikkoja kuin sen ajan höyryveturitkin. Henkilökunnan oloihin kiinnitettiin kaikissa yhtä vähän huomiota.