Mikko Laaksonen sanoi:
VR Oy:ssä lienee käsitetty tasatahtiaikataulu sikäli väärin, että oletetaan sen aina tarkoittavan lähtöä tasatunnilla.
Enpä nyt tiedä; kyllä tämä on oma päätelmäsi, jolle on vähän perusteita. Kun järjestetään tasatahtiaikataulu Turkuun, Tampereelle ja Kouvolaan asti sekä järjestetään vaihtoyhteys Turussa, Toijalassa ja Riihimäellä, sattuu vain käymään niin, että junat lähtevät tasan aikoihin myös Tampereelta, Turusta ja Lahdesta. Junat Lahteen lähtevät Helsingistä puolelta, muut tasalta (lisäksi Pendolinot Tampereelle puolelta). Kun näin hyvin on sattunut käymään, mikä siinä on oikein vikana? Miten itse suunnittelisit tasatahtiaikataulun edellämainituilla vaihtoyhteyksillä, mutta siten että junat eivät lähtisikään tasalta kaikilta asemilta?
Väitän että tehokasta tasatahtiaikataulua luodessa vain on ollut pakko luopua joistakin tehokkaista veturi- ja junakierroista juuri Helsingin päässä. Suomen rataverkkohan on edelleen lähes kokonaan yksiraiteinen. Tasatahtiaikataulun alueella kaksiraiteista on vain kahteen suuntaan (kahteen suuntaan siis ei ole), ja kerrannaisvaikutukset näiltä eteenpäin jatkavilta junilta näkyvät myös tasatahtiaikataulun alueella. Aikataulut voisi varmasti rakentaa perustuen Helsingin ratapihan mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, mutta se tarkoittaisi paljon kompromisseja nopeudessa ja liikennöinnissä. Onko sittenkään järkevämpää seisottaa junia ja matkustajia linjoilla siitäkin huolimatta, että Helsingin aseman maa-alue onkin Suomen kalleinta?
Mikko Laaksonen sanoi:
Rantaradan aikataulu toimisi aika hyvin juuri niin, että lähdöt Helsingistä olisivat tasalta ja Turusta puolelta. Tällöin kalustolle saataisiin viiden tunnin kierrosaika. Tämä ei muuta junakohtauksia sinänsä miksikään, koska junakohtaukset ovat nykyisin Salossa (puolelta), Karjaalla (tasalta) ja Kirkkonummesta itään. Radan kohtauspaikoista ainakaan Paimio, Piikkiö ja Ervelä eivät ole käytössä normaalitilanteessa nykyaikataululla kuin aamun poikkeavan aikataulun Pendolinolle. Aikataulu on muokattavissa soveltuvaksi jos halutaan, kapasiteetti riittää kyllä.
Tätä en ymmärrä ollenkaan. Mikäli aikataulu muutetaan siten, että junat lähtevät Helsingistä tasalta ja Turusta puolelta, jokainen junakohtaus tapahtuu linjalla. Optimaaliset paikat olisivat Paimiossa, vähän Ervelästä etelään sekä jossain Inkoon ja Siuntion välillä. Kohtauspaikat ovat niin lyhyitä (pisin Paimio, 793 m; eivätkä ole muutenkaan varustettuja nopeilla vaihteilla), että toisen junan täytyy aina pysähtyä odottamaan toisen ohittamista. Kohtaukset pitäisi toteuttaa Paimiossa (tod. km 166), Ervelässä (113) ja Inkoossa (70) (vähensin linjakilometristä Salon linjakilometrin ja todellisen kilometrin erotuksen Paimion ja Ervelän osalta, muut ovat todellisia kilometrejä ja otettu aikataulusta). Paimiossa ja Inkoossa saataisiin sentään pari hassua matkustajaakin. Kohtaus Siuntiossa tuskin onnistuu, vaan matka Ervelästä on liian pitkä. Nykyisin kohtaukset ovat Salossa (km 138), Karjaalla (87) ja jotakuinkin Masalan kohdalla (30).
Kaiken kaikkiaan tuolla tavalla menetettäisiin aikatauluissa varmaankin 10 minuuttia sekä paljon pelivaraa. Selitä siinä sitten matkustajille Ervelässä seisoessa, että tässä seisoskellaan ja matka kestää 10 minuuttia kauemmin, jotta Helsingissä saadaan yksi raide vapaaksi. Lisäksi vaihtoyhteys Turussa Tampereen juniin menetettäisiin. Tällä foorumilla on VR:ää useasti syytetty asiakaslähtöisyyden unohtamisesta. Olisiko tämä toimintatapa nyt sitten asiakaslähtöistä? Rantarata on ongelmallinen liikennöidä ja sen tehokas liikennöinti vain vaatii, että junat lähtevät tietyillä lähtöminuuteilla, vaikka se vaatisikin junien seisottamista tunnin verran molemmissa päissä.
Ainoa positiivinen asia olisi Inkoon ja Paimion pysähdykset, mutta itse pitäisin parempana vaihtoehtona hoitaa ne taajamajunaliikenteellä kuin tehdä nopeille junille pakkopysähdys liikennöintisyistä. Vuonna 2008 E18 tulee olemaan entistä kovempi kilpailija rantaradalle, joten liikennöinti on syytä optimoida tarkkaan, myös Paimion ja Inkoon kustannuksella. Sitä aihetta voidaan käsitellä jossain muussa ketjussa tarkemmin, mutta Helsingin aseman kapasiteetti ei ainakaan ole perusteltu syy Paimion ja Inkoon pysähdyksille.
Teinpä tässä pienen tutkimuksen rantaradan kalustotarpeesta:
Nykyisellään rantaradalla liikennöi 4 IC2-junarunkoa, 2 Pendolinoa sekä 2 pikajunaa. Pikajunarungoista toinen on rantaradalla vain klo 18-23, joten se kiertänee aamulla Tampereella. Neljäs IC-junarunko lähtee vasta klo 11 Turusta, joten se on osittain vajaakäytöllä. Huomioitavaa on, että kaikki IC-rungot ovat yötä Turussa ja ensimmäinen Helsingistä tullut IC lähtee Turusta vasta klo 12. Tämä johtuu aamun ruuhkasuunnsta Helsinkiin päin (lähinnä IC128:n saamisesta sekaan). Pendolinorungot ajavat vain 4 lähtöä suuntaansa, joten niitä voisi käyttää enemmänkin (muistaakseni ovatkin joskus ajaneet 6 lähtöä). Tässä sekamelskassa reunaehtoja siis ovat, että Turun sataman liikenne on haluttu hoitaa pikajunilla, aamulla halutaan ajaa Turusta yksi ylimääräinen IC-lähtö sekä halutaan myös vähintään nuo 4 Pendolino-lähtöä (jotkut ihmiset kokevat ne laadukkaampana palveluna, olivatpa tämän foorumin jäsenet mitä tahansa mieltä).
Nämä seikat aiheuttavat, että kalustoa on varattu noin kaksi junarunkoa enemmän kuin muuten tarvittaisiin: Ajettaessa koko liikenne IC2-rungoilla päästäisiin seitsemään tarvittavaan runkoon. Mikäli aamuruuhkan lisävuoroista luovuttaisiin, päästäisiin kuudella rungolla. Mikäli kääntöaika olisi puoli tuntia ja oletetaan, että nykyiset aikataulut pystytään pitämään, päästäisiin viidellä rungolla, jolloin jokainen runko ajaisi 7 lähtöä paitsi yksi, joka ajaisi 8.
Mitä tästä voimme päätellä: VR on todennut kannattavammaksi tarjota erilaista palvelua (laivapikajunat ja Pendolinot), lisävuoron aamulla, vaihtoyhteydet Tampereelle/-lta Turussa sekä nopeammat aikataulut sen kustannuksella, että junarunkoja tarvitaan 3 enemmän. Lisäksi muistetaan, että pikajunarunkojen pääomakustannus taitaa nykyisin olla melko olematon, joten ratkaisevampi tarve on 4 IC2-runkoa ja 2 Pendolinoa.
Väitän, että ohjausvaunuja ei tarvita Turun suuntaan, vaan veturin vaihto onnistuu puolen tunnin kääntöajalla. Onnistuuhan se Tampereellakin alle 20 minuutin. VR:llä on luultavasti laskeskeltu, että ohjausvaunut eivät kannata, koska niistä ei ole mitään hyötyä (tavalliseen vaunuun verrattuna) toiseen suuntaan, ja niille täytyisi muodostaa oma kiertojärjestelmänsä. Kaiken kaikkiaan voi todellakin olla halvempaa ostaa muutama ylimääräinen Sr2-veturi ja seisottaa niitä jonkin verran asemilla.
Pieni vertailu: Oletetaan, että puolen tunnin kääntöaika veturijunalla on mahdollinen (niin kuin varmasti onkin). Mikäli rantarataa liikennöitäisiin minimirunkomäärällä 5 kpl, tarve olisi 5 Sr2-veturia ja 5 ohjausvaunua. Mikäli taas liikennöitäisiin pelkillä vetureilla ja oletetaan, että veturi on Helsingissä ja Turussa sumpussa, kunnes seuraava juna lähtee ja sitä ei voida käyttää muiden suuntien liikenteeseen, tarve on 7 Sr2-veturia. Sitten pitää vain vertailla, onko kannattavampaa investoida kahteen Sr2-veturiin vai viiteen ohjausvaunuun (tai mahdollisesti kahteen Sr2-veturiin ja viiteen IC2-vaunuun vai viiteen ohjausvaunuun).
Mikäli taas sijoitetaan veturit nykyiseen aikataulurakenteeseen ja liikennöidään tunnin kääntöajoilla, voidaan olettaa että sama veturi voidaan ajaa saman rungon päähän Turussa, muttei Helsingissä eikä Turun satamassa, mutta että päivän pikajunarunko käytetään Ilmalassa, jolloin veturi vapautuu. Veturikierto lienee paljon mutkikkaampi, sillä kaikki vuorot pystytään ajamaan viidellä veturilla, paitsi 4 vuoroa, joihin tarvittaisiin 3 veturia lisää. Ne todennäköisesti ajetaankin yhteisellä kierrolla muiden suuntien kanssa. Ohjausvaunuilla tarve taas olisi 6+6 kpl. Ohjausvaunuilla säästö olisi siis vain noin yksi Sr2-veturi.
Voi olla, että tulevaisuudessa näemme ohjausvaunuja juurikin Tampereen ja Kouvolan nopeiden kääntöjen takia, koska aikasäästön tuotto on suurempi kuin vaunujen kustannus. Mutta todennäköisesti niitä ei hankita rantaradalle eikä Tampereella tai Lahdessa/Kouvolassa takaisin Helsinkiin kääntyviin IC2-juniin. Niissä hyöty ei realisoidu matkustajille ja kustannusero pariin ylimääräiseen Sr2-veturiin luultavasti positiivinen (=enemmän kustannuksia).
Helsingin aseman kapasiteetti taas on ratkaistava jollain tavalla. Mutta väärä lähtökohta on asettaa nopeiden junien liikennöinnille turhia rajoitteita. Yhtä väärä on myös lähijunien pysäyttäminen Pasilaan. VR:n kahdeksan kaukojunalaituria Helsingissä on saavutettu etu, josta sitä ei kuitenkaan kannata pakottaa luopumaan (kuusikin riittäisi kaukojunille, kaksi on käytetty taajamajunille). Parempi kehittää kokonaisvaltainen ratkaisu, mikä olisi kaupunkiratojen lähijunien ajattaminen ympäri Pisaralla. Lähijunien tehostamisella saadaan suuremmat hyödyt kuin kaukojunien tehostamisella.
Muutoksien ehdottaminen kaukojunien liikennöintitapaan vaatisi syvällisempää tutkimusta VR:n aikatauluperiaatteisiin ja kalustokiertoon. Meillä valitettavasti ei sellaista ole eikä tule. Vaikka VR:ää syytetään huonosta palvelusta, se on liiketaloudellisesta näkökulmasta toiminut erittäin mainiosti. Se on keskittynyt ydinosaamiseensa ja luonut strategian, jossa keskitytään suurten asutuskeskusten nopeaan liikenteeseen. Siinä se toimii erittäin hyvin ja kustannustehokkaasti tarjoten kaikkien tuottavimman palvelupaketin. Kustannustehokkuus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita tehokkainta mahdollista kalustokiertoa, vaan mahdollisimman oikeanlaisen tuotteen tarjoamista mahdollisimman halvalla. VR ei ole halpamatkayhtiö, joka tarjoaa mahdollisimman paljon mahdollisimman edullista tuotetta, se on ymmärrettävä. Mikäli sellainen Suomeen halutaan, sitä kannattaa ajaa kilpailun avaamisella eikä VR:ää painostamalla.