Tuo direktiivi suurten nopeuksien yhtenäisestä rautatieverkosta on luettavissa netissä ihan suomeksikin. Etsikää itse.Tosin jostain muista keskusteluista (en muista mistä) sattui silmiin näkemys, että EU:n rautatiepolitiikkaa olisi edesauttaa nimenomaan euroleveyden leviämistä standardoinnin nimissä.
EU:n lainsäädännössä tosiaan vaaditaan normaaliraideleveyden rautateitä. Samassa määräyksessä kerrotaan myös poikkeukset. Koska Suomella ja Baltian mailla on eri raideleveys kuin Keski-Euroopassa, saa viiden jalan leveyttä käyttää jatkossakin. Mikään ei pakota rakentamaan uusia ratoja eri raideleveydellä.
Raideleveydenvaihtoprojektit ovat kalliita, hitaita ja yleensä hyödyttömiä. Raideleveyttä on suuressa määrin vaihdettu Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja viimeksi vaihdos on ollut meneillään Australiassa. Australiassa projekti on jäänyt pahasti kesken, sillä hyödyt ovat minimaaliset ja kustannukset suuret. Lopputulos Australiassakin on ollut, että jokainen voi vaihtaa junaa tai kulkea autolla.
Kun käytetään raideleveydenvaihtolaitteistoa, voi raideleveyttä vaihtaa ihan missä vain. Siksi tämä on järkevintä tehdä Liettuan ja Puolan rajalla, jossa raideleveys vaihtuu muutenkin.Mielestäni ainoat järkevät paikat joissa raideleveys voi vaihtua ovat joko Helsinki tai Varsova.
Kenelle tämä tuli yllätyksenä? Talgo 250:n huippunopeus Suomessakin olisi 220 km/h leveäraiteisella radalla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tuolla junalla voisi ajaa leveäraiteisella radalla 250 km/h.Mainitsematta täällä lienee myös jäänyt se tosiseikka, että iberialaisella leveydellä Talgo 250:n huippunopeus on vain 220 km/h.
Nykyisellä raideleveydenvaihtolaitteistojen aikakaudella ei raideleveydellä ole mitään merkitystä liikenteelle. Tässäkin esitetty raideleveydenvaihto perustuu kokonaan mielikuviin. Tietysti tuollaisilla kalliilla, hitailla ja hyödyttömillä vaihtoprojekteilla saataisiin aiheutettua kunnon haitatkin: tavaraliikenne Venäjälle vaikeutuisi merkittävästi.Ehkei baltialaisesta näkökulmasta standardi raideleveys olekaan ihan niin väärä. He saavat nyt valita, mikä suunta otetaan, Venäjä (ja Suomi) vai melkein koko muu Eurooppa (ja miksei tulevaisuudessa myös Pohjois-Afrikka ja Arabia).
Nopeuden kasvaessa kasvaa myös radan hinta, junien liikennöintikustannukset ja liikennöinnin kannattavuusraja. Kuinka monta matkustajaa radalle tulisi vuodessa Tallinnasta etelään eri nopeuksilla? Saanko arvioita?Junien nopeudet vat kasvaneet viime vuosina aika reilusti ja voi olla, että suurnopeusjuna-käsitekin menee uusiksi. Rail Balticalle on yleisesti kaavailtu kilpailukykyistä raideyhteyttä, joka noin pitkällä matkalla alkaa jo tarkoittaa suurempaa nopeutta kuin 250 km/h.