En ole lukenut Vanhasen blogia, enkä muutenkaan ole ko. henkilön hengenheimolaisia, mutta kommentoin silti hieman näitä näkökohtia:
Teknistyvä taloutemme ja sen tehokkuuden kasvu perustuu erikoistumiseen, erikoistuminen taas edellyttää isoja työssäkäyntialueita. En jaksa uskoa että yksi valtakunnan talouden kärkinimistä ei tietäisi tätä.
Nimenomaan pääkaupunkiseudulla työvoiman erikoistumisaste, ja siten myös tuottavuus, on korkeaa. Suurin osa tuntemistani ihmisistä toimii sellaisissa tehtävissä että niitä ei ylipäänsä voi olla olemassa pienemmillä paikkakunnilla. Ainakin IT-alalla tuskaillaan sitä että Helsinkikin on vähän turhan pieni, ja Vanhanen (sekä pihalla oleva osa kaupunkisuunnitelijoista) haluaa pilkkoa sen pienempiin osiin?!
Minusta tämä on hieman väärä päätelmä. Erikoistuminen on trendi, mutta mikä takaa, että juuri Helsinki on massaltaan riittävä? Itsekin sanot, että sielläkin on vaikeaa löytää tiettyjä erikoisasiantuntijoita. Lontoo, New York tai piilaakso peittoavat massassa Helsingin mennen tullen.
Jos erikoistuminen jatkuu, voi olla että jollakin kapealla alalla on vain muutama asiantuntija koko maailmassa. Eräillä bioaloilla tämä saattaa olla totta jo nykyään. Mikä on todennäköisyys, että tällainen lahjakkuus löytyy Helsingistä tai Suomesta?
Vaikkapa kuormantasauskytkimet joita käytetään kaikissa verkkopalveluissa on pieni ja mahdollisimman kriittinen komponentti, jonka erikoisosaajia on suomessa muutamia kymmeniä. Jos minä tarvitsen sellaisen töihin, Helsingistä semmoisen kaverin löytää, Oulusta ehkä, Tampereelta mahdollisesti ja muualta tuskin. Tämä rajaa tehokkaasti sen missä voin yritystoimintaani harjoittaa. Jos firmani olisi jossain Sotkamossa, ja saisin sinne houkuteltua yhden tuollaisen erikoisosaajan, niin mitä teen kun hän sairastuu, vaihtaa työpaikkaa ja muuttaa pois, tai pyytää 300% palkankorotusta? [...] Montako pätevää liikennesuunnittelijaa muuten esimerkiksi Joensuusta löytyy?
Otetaanpas vähän etäisyyttä tähän. Jos haluaisin töihin superasiantuntijan Helsingin ulkopuolella, niin en välttämättä olettaisi, että sellainen löytyy juuri omasta kylästä. Ehkä naapurikylästä löytyy eläinlääkäri, jos omasta ei enää löydy? Ehkä lähikaupungista löytyy jonkinlainen TCP/IP-asiantuntija? Ja jos haluan kuormantauskytkinasiantuntijan, ehkä sellainen löytyy jostain Suomen suurista kaupungeista? Tai maailmanluokan brändäys- ja käytettävyysasiantuntija, ehkä ulkomailta?
Pointti on, että Helsingin ulkopuolella suomalaiset firmat tajuavat jo, että työnjaon koko ajan edetessä ei voi olettaa että joka alan asiantuntijoita jonottaa ovella päästäkseen töihin. Kompetenssit on hankittava sieltä mistä niitä saa, verkottumalla.
Sotkamo voisi olla ihan hyväkin paikka pitää muutaman työntekijän koodari-sivutoimipistettä, jos firman pääpaikka olisi vaikka Jyväskylässä, Ylivieskassa -- tai Helsingissä. Javaa ja muutahan opetetaan nykyään kai jo peruskoulussa tai viimeistään joka niemennotkon ja saarelman ammattikorkeassa. Jos Sotkamossa joku saisi tuollaisen koulutustaan vastaavan työpaikan, niin veikkaan että olisi aika lojaali työnantajalleen. Jatkuva vaihtaminen työstä toiseen ja ylisuuret palkkavaateet ovat Helsingin seudun ongelma, joihin ei välttämättä törmää pienemmillä paikkakunnilla: eipä juuri edes Tampereella, pienemmistä puhumattakaan. Ja jos ihminen on sellaiselta kotoisin, ei välttämättä halua ikinä edes muuttaa muualle.
On sitäpaitsi vähän harhaista kuvitella, että kaikki Suomen kuormantasauskytkinasiantuntijat haluaisivat välttämättä asua Helsingissä. Joku erikoinen yksilö voi haluta asua Vihdin Nummelassa, Nurmijärvellä tai vaikka Sotkamossa. Kompetenssi kun ei synny asuinpaikasta vaan opiskelusta ja tekemisestä (joku voi vaikka opiskella Otaniemessä, käydä kääntymässä piilaaksossa työkokemusta hankkimassa ja palata sitten huippuasiantuntijana kotipaikkakunnalle Rymättylään perustamaan perhettä). Jos haluaisin sellaisen töihin, selvittäisin kyllä suostuisiko henkilö tekemään etätyötä kotipaikkakunnaltaan. Yllättävän moni tehtävä hoituisi ihan hienosti niin. Ja jos Sotkamon kaveri laittaa hanskat tiskiin, voisin palkata tilalle jonkun toisen vaikka Savonlinnasta.
Tavallaan koko Suomi pitäisi nähdä yhtenä työssäkäyntialueena (ja moni firma kohtelee jo nyt koko Eurooppaa samana organisaationa), tosin työssäkäyntialue pitäisi määritellä siten, että päivittäinen käyminen työpaikalla ei olisi avainkriteeri. Puhelin- ja videokonferenssit, sähköposti yms. mahdollistavat tehokkaan työnteon myös etänä, mikä lisäksi lienee kaikkein ympäristöystävällisin työskentelytapa.
Verkostoitumalla maantieteellisesti laajalle alueelle yritys saa käyttöönsä paljon suuremman lahjakkuus- ja taitoreservin kuin keskittymällä yhteen, vaikka kuinka isoon kaupunkiin. Tällainen verkostoituminen myös kansallisten rajojen yli takaa myös sen, että suomalaiset firmat saavat jatkossakin käyttöönsä parhaan asiantuntemuksen -- sittenkin kun ei edes Helsinki yksin ole riittävän iso ylläpitääkseen riittävää populaatiota kapean alan erikoisasiantuntijoita.
Ai niin, se joensuulainen liikennesuunnittelija... Eihän sitä tiedä, vaikka Joensuussa asuisi joku huippuliikennesuunnittelija. Jos asuu, niin tuskin ainakaan tekee työtä vain Joensuussa ja Joensuuta varten vaan todennäköisemmin myy työnsä useammalle eri paikkakunnalle, ehkä jopa kansainvälisesti. Ja jos Joensuuhun kaivataan liikennesuunnittelua, niin ei kai kaikkea työtä ole pakko antaa fyysisesti omassa kaupungissa asuvalle, jos tuo huippu on silloin kiireinen muualla? (No joo, liikennesuunnittelu on ehkä vähän spesiaali tapaus, kun siinä puhutaan kaupunkirakenteesta itsestään ja paikallistuntemuksella voi olla merkitystä, mutta noin periaatteessa.)