- Liittynyt
- 18 Elokuu 2006
- Viestit
- 2,312
Ekologiset ratkaisut kuten joukkoliikenne tarkoittavat luonnonvarojen säästämistä. Säästäminen taas tarkoittaa vähemmän kauppaa ja liiketoiminnasta saatavia tuloja ylipäätään. Markkinavoimat eivät pyri tähän, vaan kaupan kasvattamiseen. Tällöin tarvitaan poliittista tahtoa ja ohjausta. Mutta miten sellaista syntyy, jos kaikki pyörii vain rahalla?
Tuota noin... Menee ehkä ohi aiheen vähän, mutta itse en ole ihan näin pessimistinen, että ympäristön säästäminen automaattisesti tarkoittaa vähemmän kauppaa. Se on totta, että fyysisen, liikuteltavan tavaran määrää pitäisi vähentää. Toisaalta tavaran laatu voisi olla parempi, jolloin siitä saa paremman hinnan ilman että sen aiheuttama ekologinen kuormitus kasvaa. Kauppa siis voi rahamääräisesti kasvaa ilman että sen tavaravolyymi kasvaa.
Palvelujen kauttakin voidaan saada kasvua. Mieluusti pistäytyisin vaikka elokuvissa katsomassa jotain korkeatasoista filmiä nykyistä useammin ja maksaisin siitä konkreettista rahaa. (Onko muuten periaatteessa ekologisempaa matkustaa vaikka ratikalla keskustaan isoon elokuvakeskukseen katsomaan filmiä vai ostaa ulkomailta rahdattu DVD-lätty kotiin katsottavaksi? Minä en ainakaan tiedä: kummastakin tulee oma ympäristökuormituksensa.)
Kaikki immateriaalinen liiketoiminta itse asiassa voidaan nähdä ekologisena vaihtoehtona: jos tilaan kirjan sähköisessä muodossa ja luen sen tietokoneeltani, kulutan kyllä jonkin verran sähköä mutta toisaalta paperisen painoksen fyysinen arvoketju (aina puunhakkuusta paperinvalmistukseen, painamiseen ja kuljetukseen asti) jää pois. Silti saan periaatteessa saman informaation tuota kautta, joten koettu hyöty on lähellä paperipainoksen aiheuttamaa hyötyä -- kysymys on vain tottumuksista (toistaiseksi fyysinen kirja vain "tuntuu" paremmalta).
Minusta on hieman väärin ajatella, että ympäristö ja talouskasvu ovat lähtökohtaisesti toistensa vastakohtia. Ympäristönsuojelu luo uutta liiketoimintaa ja toivottavasti samalla kuihduttaa pois sellaista vanhaa liiketoimintaa, joka tuhlaa pahemmin ympäristön resursseja. Kaikkein paras taloudellinen tulos on sellainen joka syntyy mahdollisimman vähillä resursseilla, ja kaikille kuluville resursseille pitää vain saada oikea hinta. Ja toisaalta kansantaloustieteessä puhutaan luovasta tuhosta, joka on talouden käyttövoima.