Kalasataman raitiotie

Kalasataman raitiotien valmisteluun on nyt ilmeisesti ryhdytty todenteolla. HSL:n sivuille on ilmestynyt Kalasatamalle oma sivunsa: https://www.hsl.fi/kalasatama. Hieman sivun linkkejä selailemalla löytää raitiotien tuoreen yleissuunnitelman. https://www.hel.fi/hel2/ksv/Liitteet/2017_liikenne/Kalasataman_raitiotiet_YS_esittely_20171010.pdf

Kalasataman ratikan linjaus Pasilassa on hidas ja mutkitteleva. Ratikka kannattaisikin rakentaa tästä, Asemapäällikönkatua, silta Mäkelänkadun yli ja sitten Uintikeskuksen vierestä. Samalla kannattaisi rakentaa yksi pysäkki/asema (punainen neliö) Mäkelänkadun päälle, jonka alla kaikki bussit ja ratikat pysähtyvät, näin saadaan erinomainen vaihtopaikka. Tästä voidaan ajaa kahta linjaa, Kalasataman ratikkaa ja pikaratikkaa Arabian läpi Viikkiin.

Näin saadaan selvasti nopeampi yhteys, erinomaiset vaihtoyhteydet ja kaikki ratikat eivät mutkittele samoista Pasilan sumpuista läpi. Tässä linjauksessa on vain yksi paha risteys Ratapihantien ja Pasilansillan risteyksessä, kun ehdotuksessa pahoja risteyksiä on Kumpulanlaakson ja Pasilansillan välillä kolme.

Kalasataman ratikka Pasila.JPG

---------- Viestit yhdistetty klo 15:11 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 14:33 ----------

Tässä sitten jatko vielä Pasilan länsipuolelle, jolla saadaan edelliseen yhdistettynä nopea poikittainen pikaratikka. Tässä kohdassa ei ole varsinaisesti paljonkaan kunnollista Keskuspuistoa, vaan linjaus menee tonttien välistä kevyen liikenteen linjausta seuraten, sairaaloiden ja ratsastuskentän vierestä.

Pasila - Töölö ratikka.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Niin ilmeisesti tässä ei ole vielä mietitty Pasilan päätä sen tarkemmin, kun Asemapäälikönkadun ja Ratamestarinkadun pätkän kaksisuuntaistamisesta eikä Pasilankadun pätkän teosta ole mainintaa. Vaikka nuo kyllä on vissiin tarkoitus tehdä Ilmalan raitiotien yhteydessä. Tai viimeistään kun Meilahteen saadaan silmukka.

Tässä linjauksessa on vain yksi paha risteys Ratapihantien ja Pasilansillan risteyksessä, kun ehdotuksessa pahoja risteyksiä on Kumpulanlaakson ja Pasilansillan välillä kolme.

Missäs Pasilansillan ja Mäkelänkadun risteyksen lisäksi kolmas on? Ratapihantien ja Rautatieläisenkadun risteyksen kautta rataa ei siis aijota vetää ja nuo kaksi muuta risteystä Itä-Pasilassa on vaikuttanut aika hiljaisilta silloin harvoin kun siellä olen kulkenut.
 
Hyvä että Ratapihantien ja Rautatieläisenkadun risteys on sentään tarkoitus väistää. Sitten tuossa suunnitelmassa on kaksi ikävää risteystä. Mäkelänkadun ylitys tasossa sekä pahimpana Ratapihantien ja Pasilansillan sumppu, josta tulossa Kaivokadun ja Mannerheimintien risteyksen tasoinen ongelmapaikka, jos tuossa on jatkossakin kääntyvää raitioliikennettä ja paljon linjoja.

Pasilan linjoja pitäisikin kehittää niin, että Ratapihantien ja Pasilansillan risteyksessä käännyttäisiin vähemmän, se voi toki olla haastavaa.

Ilmeisesti Keski-Pasilan asemakaavassa ei myöskään ole paljon huomioitu ratikoita. Esimerkiksi ysin tai seiskan voisi ehkä siirtää kulkemaan uuden Rautatieläisenkadun jatkeen radan alittavan tunnelin eli nykyisen pohjoisen alikulun kautta, jos rata ja pysäkit tuonne mahtuvat. Vaihtoetäisyys juniin ei ole mitenkään tolkuton.
 
Viimeksi muokattu:
Keskuspuistoon kajoamisesta tulisi vakio-itkupotkukohtaus. Laakson sairaalan alueen tiivistäminen on suunnitteilla, eli jos sinne haluaa raitiotien niin lienee syytä kirjelmöidä nyt. Jossain suunnitelmissa oli esitettynä asuinrakennuksia Lääkärinkadun (ratikan reittiä tuossa) pohjoispuolelle puiston kallioille (mistä sietäisikin tulla itkupotkuja mun mielestä).
 
On ollut jo monia vuosia tunnelisuunnitelma tuosta samasta kohtaa Tukholmankadulta Pasilaan.
 
On ollut jo monia vuosia tunnelisuunnitelma tuosta samasta kohtaa Tukholmankadulta Pasilaan.

Juu tiedän. Petteri kumminkin oli piirtänyt tuon noin katulinjojen mukaan. Tunneli jos tehdään niin toki kannattaa laittaa loputkin mutkat suoriksi Länsi-Pasilassa.
 
Juu tiedän. Petteri kumminkin oli piirtänyt tuon noin katulinjojen mukaan. Tunneli jos tehdään niin toki kannattaa laittaa loputkin mutkat suoriksi Länsi-Pasilassa.

Länsi-Pasilan nykyinen lenkki pitäisikin muuttaa sähköbusseilla ajettavaksi, linjakin meillä on jo valmiina (h23). Pieni lisälenkki ei haittaa, nopeasti keskustasta Ilmalaan ja Ruskeasuolle menossa olevat käyttävät joka tapauksessa ihan muita yhteyksiä, varsinkin sitten kun ysin jatke tehdään.
 
Tässä kohdassa ei ole varsinaisesti paljonkaan kunnollista Keskuspuistoa, vaan linjaus menee tonttien välistä kevyen liikenteen linjausta seuraten, sairaaloiden ja ratsastuskentän vierestä.
Näytä liitetiedosto 2788
Paikan päällä käymättömille tosin sellainen asia tiedoksi, että Palkkatilankadun ja Lääkärinkadun välillä on yksi hyvin jyrkkä ja korkea mäki ja toinenkin melko jyrkkä. Paikan nimi on Laakso ihan syystä. Tuosta linjauksesta ei selvittäisi ilman melkoisia kallioleikkauksia.
 
Paikan nimi on Laakso ihan syystä. Tuosta linjauksesta ei selvittäisi ilman melkoisia kallioleikkauksia.
Suunnilleen tuolle linjaukselle on jo vuosikymmeniä sitten luonnosteltu Laakson joukkoliikennekatua, joka ylittäisi Laakson sillalla.
 
Kylkin esityslistalla 30.1. https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaup...asiakirja?ls=11&doc=Kymp_2018-01-30_Kylk_2_El asioina 5 ja 6 Vallilanlaakson ratikkakadun kaava ja raitiolinja Nihti–Pasila.

Linjan rakennuskustannukset ovat hirvittävät verrattuna aiempiin kaupunkiraitiotiehankkeisiin. Vaikka niitä onkin vähän avattu, en oikein ymmärrä, miten tuollaisiin lukuihin on voitu päästä.

Matkustajaennuste lupaa isoja massoja, ja huolellisesti laadittu yleissuunnitelma enteilee linjan jatkoa Laajasaloon sitten joskus.

Leonkatu vaatii vielä vähän jumppaamista, yleissuunnitelmassa puhutaan sekakaistoista, mutta tilaa olisi parempaankin ratkaisuun. Muita osin radan sijoitus katutilaan on tehty hyvin ja huolellisesti.

Nyt on syytä toivoa, että Pasilan oikoradat toteutuvat nopeasti.
 
Suunnitelmassa on tämmöiset luvut:

Kalasataman raitotien kokonaiskustannus 79,3 M
- raitiotien osuus 55,8 M
- rataan liittynvän katu- ym. rakentamisen osuus 23,5 M

Baana Vallilanlaaksoon 3,5 M

Varautuminen Sörnäistentunneliin 33 M

--

Uuden rataosuuden pituus luokkaa 4,5 km, mille jaettuna tuo pelkkä raitiotien osuus tekis 12,4 Me/km. Reitillä on ainakin yksi uusi silta, tosin lyhyt, Nihdin tulevan kanavan yli. Miltä lienee momentilta sen rakentaminen meneekään.

Baanasta ei ole paljon kerrottu raitiotiesuunnitelmassa, mutta ilmeisesti siihen kuuluu uusi silta raitiotien yli, mikä selittää hintaa.

Sörnäistentunnelia ei ole laskettu raitiotien kustannuksiin, mutta suunnitelmassa sanotaan näin:

Hermannin rantatiellä on tarpeen varautua Sörnäistentunnelin rakentamiseen, mikäli tunnelin toteuttamisesta päätetään ennen raitiotien rakentamista. Varautumisella voidaan välttää tunnelin rakentamisen aikainen pitkäkestoinen liikennekatko raitiotielle pian sen valmistumisen jälkeen. Varautuminen tunneliin eli käytännössä radanalaisten tunnelirakenteiden toteuttaminen on arvioitu olevan kustannukseltaan noin 33 miljoonaa euroa. Tämä lasketaan Sörnäistentunneli-hankkeen kustannukseksi.

Sikäli kun olen ymmärtänyt, tunneli ei ole ollut asialistalla kovin korkealla. Pitääkö päätöstä kiirehtiä tämän takia? 33 miljoonaa kankkulan kaivoon on aika paljon, ja toisaalta jos uusi raitiotie pitää muutaman vuoden päästä repiä tunnelityömaan takia, niin se maksaa myös, ja haittaa liikennettä.
 
Viimeksi muokattu:
Sörnäistentunnelihan on tavallaan osa keskustatunnelia. Sen liikennearviot on simuloitu olettamalla, että keskustatunneli on. Sille ei ole mitään tarvetta, jos keskustatunnelia ei rakenneta.

On se vaan vekkulia, kuinka näitä autoliikenteen hukkaputkia ujutetaan kaavoihin ja suunnitelmiin pala kerrallaan. Kymmenien miljoonien "varautumisia". Ei ole rahasta tiukkaa.
 
Suunnitelmassa on omasta mielestäni merkittävä puute, siinä ettei se käsittele yhteyden tekemistä Vallilanlaaksosta pohjoiseen Hämeentielle tai sen kannattavuutta. Yhteys on todettu yleiskaavan raitiosuunnitelmassa vaikeasti toteutettavaksi ja kalliiksi, mutta ainakin yhteys Hämeentieltä länteen ja Vallilanlaakson raitiotien suunnasta Haukilahdenkadun kautta olisi pitänyt tutkia. Huipputunnin matkustajamääriä katsellessa on selvää, että Vallilanlaakson ylikuormitus johtuu nimeomaan pohjoisesta tulijoista 10min vuorovälillä. 5min vuorovälillä näiden määrä on suhteessa pienempi ja kuormitus johtuu nimenomaan, siitä että suurimmalle osalle Kalasataman metromatkustajista matka Pasilaan on nompeampi Kalasataman raitiotien kautta kuin Metro + Juna, jos ratikka sattuu kohdalle.
Jos Kalasataman raitiolinja kulkee 10min vuorovälillä ja Vallilanlaaksossa kulkee lisäksi toinen linja Arabiaan, niin Kalasataman raitiolinjalla riittäisi nykyisenkokoiset Articit. Toiselle linjalle saatettaisiin joutua hankkimaan isompaa kalustoa, riippuen miten paljon lisää käyttäjiä vaihdoton busseja nopeampi raitioyhteys Arabian ja Kumpulan kampuksilta Pasilaan tuo. Jos suunnitelmassa olisi tätä vertailtu niin tiedettäisiin. Ainoa Pasilaan lännestä päättyvä linja on 2, joka olisi hyvä vaihtoehto, jos matkustajamäärät eivät pakota isompiin vaunuihin. Kun 2 on kiinni 3:ssa niin pitkien vanujen tuominen koko höskälle kuormittuneen loppupään takia tuo turhia lisäkustannuksia. Ja pidemmät vaunut eivät välttämättä mahdu kiertelemään eteläisen kantakakaupungin pikkukaduille. Nykyrata+Laajasalo+Kalasatama tilanteessa uusi pidemmillä vaunuilla liikennöitävä linja Kolmikulma-Pasila-Arabia vähentäisi 4 ja 10 vaunutarvetta ja kuormitusta, mutta jos niistä tehdään pikaratikkalinjoja tulee niille 45m vaunut joka tapauksessa ja uusi linja jäisi lyhytikäiseksi.

Toinen kummajainen on se, että Yliskylä-Nihti-Pasila -vaihtoedossa on vain vertailtu ruuhkalinjaa Kalasatama-Pasila välille, jotta saadaan 5min vuoroväli ilman, että sillalle tulee liian tiheästi vaunuja. Minusta olisi pitänyt vertailla vaihtoehtoa, jossa peruslinja olisi vain Nihti-Pasila välillä ja Ruuhkalinja jatkaisi Yliskylään asti. Linjaa joudutaan ilman yhteyttä pohjoiseen liikennöimään pidemmillä vaunuilla oli vuoroväli mikä tahansa ja siksi Yliskylän vaihtoehdolla on niin huono kustannustehokkuus, kun isot vaunut kulkisivat siltaa huonolla kuormituksella ruuhka-ajan ulkopuolella. Tekemällä Yliskylän linjasta ruuhkavuro saataisiin parempi palvelutaso, ilman suuria kustannuksia. Ruuhkan ulkopuolellakin olisi kuitenkin vaihdollinen yhteys ja enemmän käyttäjiä, verrattuna pelkkään Nihti-Kalasatama vaihtoehtoon, kun matkustajat tottuisivat kulkemaan Nihdin kautta.

Sivuseikkana ihan huvittava on, että suunnitelmassa arvioitu aloittamisaika on lipunut kolmen kuukauden takaisesta suunnitelmassa olleesta "2024":stä jo "2020-luvun loppupuolelle"
 
Viimeksi muokattu:
Suunnitelmassa on omasta mielestäni merkittävä puute, siinä ettei se käsittele yhteyden tekemistä Vallilanlaaksosta pohjoiseen Hämeentielle tai sen kannattavuutta. Yhteys on todettu yleiskaavan raitiosuunnitelmassa vaikeasti toteutettavaksi ja kalliiksi,

Liekö taktikointia, että ei ole haluttu ottaa hankalaa tapausta tähän päätökseen edes selvityksenä mukaan. Pitäisin aika selvänä, että jos Vallilanlaakso nyt päätetään, niin yhteys Hämeentielle pohjoisen suuntaan tulee ennemmin tai myöhemmin. Sehän on verkoston kannalta oleellinen tapaus, kuuluu Tiederatikan reittiin. Se vaatii ilmeisesti puisto ja kallion nirhimistä, eli todellakin varmasti herättää vastustusta.
 
Mietin tässä, olisiko tuo yhteys Hämeentieltä Vallilanlaaksoon halvempaa ja vähemmän valitusta herättävää toteuttaa siltana. Tässä tosin tämä rata ja Hämeentien etelän suuntainen ajoneuvoliikenne leikkaisivat samassa tasossa. Siihen onkin vähän haastava saada nollaviipeet.

Näyttökuva 2018-01-29 kello 15.00.33.jpg

---------- Viestit yhdistetty klo 15:09 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:07 ----------

Jatkona edelliseen, olisi mukava tietää, kuinka paljon tuo koko liittymä on menossa uusiksi ja miten paljon täydennysrakentamista siihen liittyy. Jos silta ollaan purkamassa ja maata myllätään joka tapauksessa ja rakennetaan uusia kerrostaloja, niin siinähän olisi loistava mahdollisuus rakentaa viiden tähden vaihtopysäkki kaiken muun mellastuksen lomassa.
 
Takaisin
Ylös