Vs: Uuden hallituksen liikennepolitiikka?
Ja kärsimme monta viikkoa junalakosta, jonka aikana lakossa ovat konduktöörit, kuljettajat ja kohta koko AKT? VR:hän on ammattiliittojen vahvimpia linnakkeita, jossa oli hirveän vääntämisen takana jo se, että junia päästiin ajamaan yhdellä kuljettajalla. Finnair on kärsinyt samasta ties kuinka monta vuotta jo. Sonerassa ihme kyllä järkeistäminen onnistui.
Eihän ne junat muutenkaan kulje, niin että senkus menevät lakkoon vaan. Matkustaja ei ainakaan huomaa mitään eroa.

Vähän vakavammin: sen verran pitää työnantajalla olla pelisilmää, että tällaiset asiat osataan neuvotella. Ei ay-liike tunnu sanovan siitäkään mitään, että konnareiden sijaan palkataan halpatyövoimaa ns. junamyyjiksi. Kyllä minä ay-pomona näkisin mieluummin lisää konnareita palkattavan, mutta ei ne silti ole lakkoon menneet.
JKaikkein helpointa olisi VR:n tehdä finnairit ja perustaa oma halpajunayhtiö Aeron tapaan. Se voisi hoitaa kaiken lähijunaliikenteen ja keskittyisi sen parantamiseen. Jos se toimisi tehokkaasti, ei kilpailutusta tarvittaisi. Se sopisi VR:n kilpailuntorjumisstrategiaankin, mutta voisi silti roimasti parantaa HSL:nkin tilannetta.
Aika äkkiä Finnairkin sen Aeronsa kuoppasi. Pikemminkin VR:n kannattaisi ulkoistaa lähijunaliikenne jollekin ulkopuoliselle halpisoperaattorille mallia FlyBe, joskaan en olisi kovin varma siitä, että tuo FlyBe-systeemi on kovin pitkäikäinen sekään.
JÖö??? Jos se olisi taloudellisesti kannattavaa, ihan varmasti ne rahastajat niissä ratikoissa silloin myös olisivat. Millä sitten muka perustellaan rahastajien poissaoloa ratikoista jollei taloudella?
Tää perustuu muutaman vuoden takaiseen laskuharjoitukseen, jossa arvioitiin muistaakseni 400 rahastajaa, 0 lipuntarkastajaa, 0 vartijaa, pummilla matkustavista aiheutuvat lipputulomenetykset 0 e, ilkivaltakulut 0 e, kertalippuautomaattien hankintakulut 0 e. Suurin piirtein tasan se meni. Tarkempi laskenta antaisi tarkemman tuloksen. (Silloin 70-luvulla, kun päätökset tehtiin ja epäilemättä taloudellisin perustein, ei ymmärretty, että tulee vartiointi- ja ilkivaltakuluja, liikenteen hidastumista ym.)
Ja hei, jos Helsingin joukkoliikennettä hoidettaisiin taloudellisuus etunenässä, niin meillä olisi aika paljon nykyistä nopeampi ratikkaliikenne ja iso kasa busseja olisi korvattu ratikoilla. Mutta kun ei ole, niin täytyy uskoa, ettei taloudellisuudella loppujen lopuksi ole kovin suurta merkitystä, vaikka H/K-lukuja tykätäänkin esittää. Mietipä, kuinka monta miljoonaa palaa savuna ilmaan joka vuosi, kun ratikat matelee Manskulla 20 km/h ja seisoo liikennevaloissa minkä kerkeää.