Missä tämä kohta lukee? Itse en pitkän(kään) etsinnän jälkeen löytänyt.Väistämisvelvollisuushan on myös viereisellä kaistalla, jos pysäkki on ajokaistalla.
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Missä tämä kohta lukee? Itse en pitkän(kään) etsinnän jälkeen löytänyt.Väistämisvelvollisuushan on myös viereisellä kaistalla, jos pysäkki on ajokaistalla.
Missä tämä kohta lukee? Itse en pitkän(kään) etsinnän jälkeen löytänyt.
Tieliikennelaki sanoi:22 §
Tien antaminen pysäkiltä lähtevälle linja-autolle
Jos pysäkillä olevan linja-auton kuljettaja tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 km/h, osoittaa suuntamerkillä aikovansa lähteä liikkeelle, samaa tai viereistä ajokaistaa pysäkkiä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on vähennettävä nopeutta ja tarvittaessa pysäytettävä, jotta linja-auto voi esteettä lähteä pysäkiltä.
Toki, mutta tässä tapauksessa autot olivat jo bussin etupyörän kohdalla ja bussi laittoi vilkun päälle vasta samalla hetkellä kun lähti pysäkiltä.
Jos ihan tarkkoja ollaan niin tuolla viereisellä kaistalla tarkoitetaan oikeasti sitä kaistaa mikä on esim. bussikaistan vieressä, vaikka pysäkkilevike olisikin. Monestihan pysäkiltä lähtiessä keula koukkaa seuraavalle kaistalle, kiitos pysäkkisuunnittelijoiden.... Näin tämä asia ainakin 90-luvun alussa kortin saadessani lukikin jossain...Tuolla: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1997/19970414
Autoilijat vain varsin huonosti tuntevat tämän pykälän tarkan muodon. Toisinsanoen jos pysäkki on reunimmaisella (samaan suuntaan olevalla) ajokaistalla, viereistä kaistaa ajavan pitäisi antaa tilaa bussin lähtiessä pysäkiltä.
Jos ihan tarkkoja ollaan niin tuolla viereisellä kaistalla tarkoitetaan oikeasti sitä kaistaa mikä on esim. bussikaistan vieressä, vaikka pysäkkilevike olisikin. Monestihan pysäkiltä lähtiessä keula koukkaa seuraavalle kaistalle, kiitos pysäkkisuunnittelijoiden.... Näin tämä asia ainakin 90-luvun alussa kortin saadessani lukikin jossain...
Tuolla: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1997/19970414
Autoilijat vain varsin huonosti tuntevat tämän pykälän tarkan muodon. Toisinsanoen jos pysäkki on reunimmaisella (samaan suuntaan olevalla) ajokaistalla, viereistä kaistaa ajavan pitäisi antaa tilaa bussin lähtiessä pysäkiltä.
Kiitos! En jostain syystä sisäistänyt tätä tekstiä itse lukiessani.
Eli tämä siis koskee vain ns. kaistalla olevaa pysäkkiä, eikä erillistä pysäkkisyvennystä? Itse en ainakaan kehtaisi pysäkiltä tunkea kenenkään eteen kahden kaistan yli.
Tampereella Teiskontielläkin on eräs kiinnostava asetelma: TAMK:n pysäkki itäänpäin on omassa pysäkkisyvennyksessään, josta parilla linjalla pitäisi vaihtaa kahden suoraa menevän kaistan yli kolmannelle, vasemmalle kääntyvien kaistalle. Matkaa tuossa on noin 200m. Tungosaikaan vähintäänkin haastava operaatio, väistämisvelvollisuus bussia kohtaan kun ei koske kuin sitä pysäkkisyvennyksen vieressä menevää kaistaa. Hommaa ei yhtään helpota se, että tätä reunakaistaa ajavat "väistävät" bussia vaihtamalla siihen keskikaistalle ajamaan...
Joku TKL:n maahanmuuttajakuski...
Mitenkähän maahanmuuttajataustaisuus liittyi taaskaan asiaan?
Eli, onko mielestäsi pysäkkilevikkeen ollessa kyseessä, se ensimmäinen kaista jolle pysäkilltä poistutaan, sama vai viereinen kaista? Jos pysäkki sijaitsee kaistalla, asiahan on selvä...Sanoisin, että ei. Alkuperäinen ajatus on ymmärtääkseni se, että pysäkkiin päättyvältä bussikaistalta pääsee pois, jos vaikkapa bussikaista jatkuu norm. kaistana. Ja etenkin, jos ko. kaistan tukkii oikealle kääntyvä liikenne. Pysäkillä täytyy kuitenkin pysähtyä, muutenhan kyseessä on kaistan vaihto. Turussa esim. tällaisesta paikasta on Satakunnantie ennen Tampereentien risteystä. Toki pysäkki voi olla bussikaistallakin, juuri ennen risteystä tai ylipäätään melkein missä vaan. Raisiossa on käytössä pysäkki, jolta lähtiessä on ylitettävä 2 kaistaa, ja tungettava bussi jo alkaneelle kääntyvien kaistalle (linja 420). Mitään ongelmaa ei kuulemma ole...
Eli, onko mielestäsi pysäkkilevikkeen ollessa kyseessä, se ensimmäinen kaista jolle pysäkilltä poistutaan, sama vai viereinen kaista? Jos pysäkki sijaitsee kaistalla, asiahan on selvä...
TM 13/2012 sanoi:Käsite ”samaa tai viereistä ajokaistaa” onkin vaikeampi juttu. Sanat lisättiin pykälään vuonna 1997. Tarkoituksena oli selkiinnyttää tilannetta tapauksissa, joissa pysäkin kohdalla on samaan suuntaan useampia rinnakkaisia ajokaistoja. Jos samaan suuntaan on kaksi rinnakkaista ajokaistaa ja pysäkki on ilman levennystä oikeanpuoleisella ajokaistalla, takaa tulevalla ajoneuvolla on velvollisuus väistää, käyttää sitten kumpaa kaistaa tahansa (ks. piirros tilanne 2).
Mikäli tässä tilanteessa pysäkki on erillisellä levennyksellä, oikeanpuoleinen on pysäkin viereinen kaista, vasemmanpuoleinen ei ole (ks. piirros tilanne 4).
Tätä juuri tarkoitin;Lakitekstissä on siis turhaan ja harhaanjohtavasti maininta "samaa kaistaa lähestyvän väistämisestä"; sehän on itsestään selvää että väistämään joutuu jos pysäkki on samalla kaistalla... Riittäisi kun olisi vain että "viereistä kaistaa lähestyvän jne..." :wink:Hei
Asiaa on selvitetty Tekniikan Maailma-lehdessä 13/2012. Siinä on purettu auki mm. viereinen kaista termi. Kannatta lukea.