Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Jos olisin ollut paikalla, olisin kysynyt seuraavan tyhmän kysymyksen: Metroasema on suurinpiirtein 100m x 25m suorakaide, n. 20m syvyydessä. Miksi se louhitaan maan alle, eikä tehdä tuon kokoista kuoppaa? 3 - 5 kerrosta laiturin ja maanpinnan välillä voisi käyttää vaikka niihin bussipysäkkeihin. Päälle rakennettavat talot taas voisivat käyttää samoja hissejä.En kadehdi niitä, jotka joutuvat suunnittelemaan suorakaiteen muotoisten onkaloiden arkkitehtuuria, joka ei saisi maksaa mitään. Tähän astista asemasuunnittelua tehnyt prof. Trevor Harris lausui myös älykkäästi kysymyksen siitä, onko kohtuullista uhrata suuria rahoja asemien arkkitehtuuriin, jos sen vuoksi muut palvelut jäävät rahoittamatta.
Bussipysäkeissä minua ihmetyttää se että brutaalifunkkiksen hengessä ne on suunniteltu vain ja ainoastaan bussipysäkeiksi. Otetaan esimerkki Malmilta. Ensin on Ala-Malmin tori, se aukio siinä kirjaston edessä, toisessa päässä sisäänkäynti kauppakeskukseen. Sitten on kauppakeskuksen siipi, jonka päädyssä on R-Kioski. Sitten on kolme metriä jalkakäytävää. Sitten on bussipysäkki jossa on katos. Minkä takia katettu tila ei voi jatkua Ostoskeskuksen sisäänkäynniltä aina kirjaston ovelle ja bussipysäkin sisään sulkien? Eli niin että ulkoseinän lasioven ja bussin välissä on pysäkin kohdalla noin metri. Matkustajat voisivat odottaa sisätiloissa, Ärrä saisi enemmän asiakkaita ja kirjaston aulassa voisi olla vaikka lukunurkka ja sen seinälle näyttö josta näkee milloin bussi tulee.Itse kysyin, riittäisikö arkkitehdeilla intoa suunnitella myös metron todellista käyttöliittymää, eli liityntäbussin pysäkkejä. Nekin voisivat olla mukavia ja viihtyisiä, kun niillä joutuu odottamaan bussia ihan oikeasti. Ja ainakaan minua ei juurikaan kiinnosta esim. se, sataako metroasemalla vai ei, kun seison sateessa pysäkkitolpan vieressä. Arkkitehtilehden päätomittaja oli kanssani samaa mieltä ja toivoi myös bussipysäkkiarkkitehtuuria, mukaan lukien turvalliset polkupyöräboksit.
Tekniikka ja talous 20.2.2008 sanoi:Länsimetro maksaa karsittunakin 800 miljoonaa
Espoossa on etsitty ankarasti säästöjä länsimetron kohonneisiin rakennuskustannuksiin.
”Laitureita on lyhennetty kolmanneksella ja asemien sisäänkäyntejä karsittu kahdesta yhteen”, teknisen toimen johtaja Olavi Louko sanoo.
Loukon mukaan kustannusten karsiminen on osin mahdotonta.
”Esimerkiksi automaattimetron käyttöönoton Helsinki on jo päättänyt ja siihen emme voi vaikuttaa. Automaattiajosta tulee jo pelkästään meille 50 miljoonan euron ylimääräinen kustannus alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna”, Louko sanoo.
Valtio kuittaa siivunsa
Espoon johto uskoo valtion pitävän lupauksensa 30 prosentin maksuosuudesta länsimetroon.
”Tapasimme reilu viikko sitten liikenneministeriön johtoa, eikä siellä tullut mitään sellaista esille, etteikö tämä lupaus olisi voimassa”, kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen sanoo.
Länsimetron kallistuminen 450 miljoonasta eurosta 800 miljoonaan euroon on lisännyt epävarmuutta Espoon metron rahoituksesta. Metron vastustajat ovat arvelleet koko hankkeen kaatuvan kohonneisiin kustannuksiin.
Espoo ei lainaa rahaa
Helsingin Sanomissa väläytettiin maanantaina, että vauras Espoo lainaisi valtiolle sen osuuden metrorahoituksesta. Ajatus ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä Espoo on lainannut valtiolle tierahoja nollakorolla Kehä ykkösen rakentamiseksi.
”Tällaisesta ei ole ollut metron kohdalla mitään puhetta. Ajatus on, että tässä mennään nyt alkuperäisellä rahoitusmallilla”, Kokkonen sanoo.
Loukon mukaan Länsimetron peruuntuminen haittaisi lähes kaikkia muitakin Espoon suuria hankkeita.
”Lähes kaikki on sidoksissa metron tuloon”, hän sanoo. Espoon yleiskaava on suunniteltu siitä lähtökohdasta, että metro rakennetaan.
Espoon uusin asuin- ja työpaikkakeskittymä Suurpellossa voi Loukon mukaan mahdollisesti joskus saada metrohaaran.
”Suurpeltoon voidaan toki vetää haara, jos kokemukset nyt rakennettavasta metrosta ovat hyvät. Mutta en ala tätä nyt ehdottamaan, ettei liikenneministeriö mene lopullisesti sekaisin. Suurpellon liikenne voidaan hoitaa busseilla liityntäliikenteenä varsin hyvin”, Louko sanoo.
Alkaa vaikuttamaan todella karvalakkimetrolta, mutta ei hintansa puolesta edelleenkään.Tekniikka ja Talous sanoi:”Laitureita on lyhennetty kolmanneksella ja asemien sisäänkäyntejä karsittu kahdesta yhteen”, teknisen toimen johtaja Olavi Louko sanoo.
Länsimetro maksaa karsittunakin 800 miljoonaa, uutisoi Tekniikka ja Talous.
Onko tämä tietoa vai oma toiveesi? Minun tietoni mukaan - lähteenä H:gin virkamiehet - Helsinki haluaisi metron lisäksi valtion tukevan myös muita joukkoliikennehankkeita, vaikka niiden nimi ei olekaan metro. Tietääkseni ainoa joukkoliikenteeseen liittyvä suuri hanke, johon ei olla odottamassa valtiolta tukea, on metron kuljettajaton ajo.Helsinki ei kai hae valtionapua rakennusosuudelleen. Lauttasaaren asema rakennetaan parhaimpien kaavojen mukaan.
Ei ole politiikkalisää - ellei sellaiseksi katsota kuljettajattoman ajon aiheuttamia kustannuksia. Mutta siitä ei voi syyttää espoolaisia.Joka tapauksessa tässä 800 miljoonan kustannuksissa on useita miljoonia politiikkalisää. Espoossa on kerta toisensa jälkeen torpedoitu raideliikenteen haara Helsingistä varsinki metro. Nyt torpedointi on puettu tähän +100% hinnankohoamiseen.
Metron hinnankohoaminen ei kyllä tosin tarkoita lopullista hintaa. Rakennusalan hintojennousu on hiipumassa. Alunperin metro maksoi 450milj€. Jos rakentaminen toteutetaan osina ja urakoina voi hyvinkin olla että tuo 800 miljoonan budjetti voitaisiin alittaa.
Minusta Louko ja muut ovat olleet suoraselkäisiä kustannusten suhteen, eli todetaan asia niin kuin se on.Länsimetro-hanke eroaa "edukseen" monista muista saman hintaluokan julkisen sektorin hankkeista siinä, että kustannukset ovat karanneet käsistä jo suunnitteluvaiheessa. Yleensä miljardiluokan hankkeissa tämäntyyppiset 100%:n budjettiylitykset tulevat eteen vasta toteuttamisvaiheessa. Suhtautuisin aika suurella varauksella nykyiseen 800 miljoonan budjettiin, varsinkaan kun ainoatakaan lapiollista maata ei ole vielä kaivettu metron tieltä.
Länsimetro-hanke eroaa "edukseen" monista muista saman hintaluokan julkisen sektorin hankkeista siinä, että kustannukset ovat karanneet käsistä jo suunnitteluvaiheessa. Yleensä miljardiluokan hankkeissa tämäntyyppiset 100%:n budjettiylitykset tulevat eteen vasta toteuttamisvaiheessa. Suhtautuisin aika suurella varauksella nykyiseen 800 miljoonan budjettiin, varsinkaan kun ainoatakaan lapiollista maata ei ole vielä kaivettu metron tieltä.
Se arkkityyppi elää yhä sitkeästi, mm eri keskustelupalstoilla, ei toki täällä.
Harva meistä on liikenne-tai kaavoitus-insinööri ammatiltaan ja siksi jonkin tällaisen asian vastustamisen ja kannattamisen taustalla ovat usein jotkut henkilökohtaiset kokemukset ja omakohtainen käsitys siitä miten asiat toimivat jossain muualla, ja miten asiat saisi ratkaistuksi.
En tiedä oletko joutunut usein liikkumaan Espoossa tai vaikka kaupunkin toiselta puolelta toiselle. Minä olen. Henkilökohtaiset kokemukset ovat taustalla yhtälailla myös missä määrin ollan kiinnostuneita ympäristöasioista ja sen perusteella joko kannattaa tai vastustaa erilaisia liikenne- tai maankäyttöhankkeita.
Sitten on vielä se aspekti missä määrin haluaa ylipäänsä muutosta. Toiset ovat muutosvastarintaisia ja haluavat että stadi pysyy snadina ja Espoo böndenä mutta toiset että pk-seudusta kasvaisi vihdoin sellainen kunnon edes Itämeren mittakaavassa kunnon keskisuuri kaupunki joita on aina ihaillut.
Myös asumisen ahtautta ja asuntopulasta suoraan ja vällillisesti kokeneet voivat olla hyvin vahvasti jonkun tällaisen asian kannalla tai vastaan, ja on oikeuskin mielipiteisiin, koska asumisen ja liikenneratkaisujen rakentaminen kulkee suurkaupunkioloissa käsi kädessä. Ei sitä pitkän ja hankalan työmatkan ongelmaa ratkaista aina vain "muuttamalla jonnekin muualle" jos ei ole varaa. Tai moni, liian moni, on ratkaissut ongelmansa muuttamalla maaseudulle ja kulkemalla vain autolla töihin Helsingin seudulle.
Mutta itse pääasiaan, siihen mitä se saisi maksaa. Metron rakennuskustannusten ennustettu kohoaminen on toki aiheuttanut huolestumista sekä metronkannattajissa että myös niissä jotka ovat olleet asioita päättämässä. Vastustajille siitä on tietenkin tullut poliittinen lyömäase. Jos demokraattisissa elimissä on kuitenkin päätetty sekä yleisen mielipiteen että liikenteellisten että maankäyttöä ym tukevien seikkojen vuoksi metro rakennetaan, niin pitää vain tutkia ne vaihtehdot joilla sen saisi toteutettua edullisemmin. Se voi tarkoittaa joko hankkeen siirtoa myöhemmäksi, rakentamista palasina tai vaihtoehtosilla tekniikoilla. Ja/tai sitten pitää lisäksi järjestää laajempi rahoitus esim liike-elämän suunnalta.
Espoo on aina ylpeillyt sillä että kunnallisveroprosentti ei ole koskaan ollut Helsinkiä korkeampi, ja se on aina ollut Vantaata alempi. Olen joskus ihmetellyt, onko se jokin kirkossa kuulutettu pyhä asia.
Olen vertaillut Tukholman ja Helsingin seudun asuntojen hintoja netistä ja tullut tuloksen että aika lailla samoissa tasoissa ollaan, jos etsii perheasuntoa rivitalosta n 20 km päässä keskustasta raideliikenneyhteyksien varrella. Tukholmassa tarjontaa on vain enemmän koska raiteitakin on enemmän. Tukholmassa ei ole pakko mennä autolla töihin jos asunto ja työpaika ovat eri puolilla kaupunkia, koska raideliikenne kattaa käytännössä kaikki ilmansuunnat.Minä en vain oikein usko tuohon "metromalliin". Tukholmassahan se on toteutettu ja täällä on asuntotilanne selvästi pahemmin räjähtänyt käsistä kuin Helsingissä. Eihän liikenneratkaisu tietenkään ainoa tekijä ole, mutta ei se "Helsingissä pitäisi metro rakentaa kuten Tukholmassa" -argumenttikaan oikein vakuuta.