Pyörätuolin käyttökin saattaa olla itse aiheutettua (sukellus tuntemattomaan veteen, humalaisen ulosajo jne). Eikö tuollaisissa tapauksissa pitäisikin ottaa lisämaksua?
Suomalaisessa yhteiskunnassa on melko vallitsevana eettinen periaate, että ensinnäkin invalidisoituminen katsotaan jo rangaistukseksi itsestään, jolloin siitä ei tule rangaista enää lisää. Toisaalta punnitaan myös seurausten sijaan virhevalinnan vakavuutta, eli että hyvin pienestä ja yksittäisestä virhearviosta on seurannut hyvin suuri ja pysyvä seuraus, jolloin "rangaistus" tulee antaa valinnan vakavuuden mukaisesti. Invalidisoitumisen jälkeen on myöskin mahdoton enää muuttaa valintaansa.
Ylipainoisella usein on mahdollisuus, tai ainakin tähän väite lisämaksuista perustuu, korjata valintansa missä vaiheessa tahansa. Mutta kuten sanoin, lääketieteellisesti asia on epäselvä, ja on myös useita selviä tapauksia, joissa ylipaino ei ole oma valinta. Sama pätee tupakointiin ja alkoholin käyttöön: kaikilla on koko ajan mahdollisuus lopettaa tupakointi ja alkoholin käyttö. Paitsi että tässäkin tulee pohtia, missä määrin nikotiiniriippuvuus on oikeutus todeta tupakoija "tupakointisairaaksi", samoin kuin alkoholin käyttö alkoholismiksi, josta juomisen lopettaminen on ainakin erittäin vaikeaa, jollei mahdotonta.
Mutta kuten sanoin jo aikaisemmin, minusta lisämaksuja ylipainoisille ei tule määrätä, ihan jo tilanteen epäselvyyden vuoksi. Asia aiheuttaisi enemmän eettisiä ongelmia kuin korjaisi. Asiaa ja perusteita sille, miksi väite ylipäätään esitetään, on silti hyödyllistä pohtia. Monet eettiset periaatteemme on istutettu ideologisesti yhteiskuntaamme ja käsitetään luonnollisina, vaikka ne oikeasti ovat vain yhteiskunnassa tehtyjä valintoja. Näiden valintojen syyt ja niiden sekä toisenlaisten valintojen seuraukset on syytä tiedostaa.