Helsingin ja eurooppalaisen suurkaupungin keskustan välinen ero on siinä että Helsingissä autoilu on kaikkialla ilmaista kun taas Euroopassa peritään tietulli tai vastava maksu keskustaan ajamisesta.
Tämän täytyy kyllä olla jonkinlainen urbaani legenda. Väitänpä, että tietullit tai muut vastaavat maksut keskustaan ajamisesta ovat erittäin harvinaisia Euroopassa. Ylipäänsä Suomessa markkinoidaan tieveroa harhaanjohtavasti väittäen, että se olisi jo melkein kaikkialla muualla käytössä. Ei ole, toki jotkin eriryiset tieosuudet kuten jättimäiset sillat voivat olla maksullisia.
Lontoo on ehkä merkittävin poikkeus, jossa ruuhkamaksu on tullut vastaan (britit tosin eivät mielestään ole eurooppalaisia
). Sielläkin maksua peritään vain arkisin päiväsaikaan, varsin pienellä alueella ja poikkeuksiakin on, esim. vähäpäästöiset autot voivat olla vapautettuja maksusta.
---------- Viestit yhdistetty klo 2:02 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 1:48 ----------
Ajatus johtaa siihen, että mielestäni liikenneväylät on suunniteltava suurimman kapasiteetin liikumistavan mukaan ja ehdoilla eli toisin sanoen autoilulle jää oma osansa, mutta se ei saa sanella liikenneväylien käyttöä.
Hetken asiaa mietittyäni olen asiasta ihan eri mieltä. Eihän tehokkuusoptimoinnissa ole mitään järkeä, sillä se johtaa juuri siihen, että Manskusta kannattaisi tehdä 6-kaistainen ratikkamotari, koska siten saadaan tielle tehokkain välityskyky. ...vaiko sittenkin 4-raiteinen raskas rautatie, sekin kai sopisi tilaan ja saataisiin kapasiteettia niin, että ei ihan heti lopu kesken?
Väylien suunnittelussa täytyy huomioida todellinen kysyntä eikä rakentaa sitä millekään pilvilinnoille. Lisäksi suunnittelun täytyy olla hienopiirteisempää kuin koko Mansku: eri Manskun osissa on aika erilainen kuormitus, joten ratkaisutkin voivat olla erilaisia. Suunnittelu ei myöskään saa keskittyä vain ruuhkatunnin tarkasteluun. Valtaosa liikenteen volyymistä kuitenkin on ruuhka-ajan ulkoupuolella.
---------- Viestit yhdistetty klo 2:09 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 1:48 ----------
Työajoista mainittiin, että ovat pitkät, eikä kotiin lähdetty ennen kahdeksaa, vaikka muodollisesti työaika loppui jo kuuden aikoihin. Poikkeuksen tästä muodosti luennoitsijan pomo, joka asui hieman kauempana ja jonka juna lähti 18:30. Näyttäkää mulle suomalainen vastaavassa asemassa oleva henkilö, jonka työaikoja määrittävät joukkoliikenteen aikataulut.
Siis junaa käyttävä työntekijä joutui lähtemään töistä puoltatoista tuntia aiemmin kuin muut aikataulujen vuoksi. Eikö tämä lähinnä kerro yllättävänkin kehnosta junaliikenteen palvelutasosta?
---------- Viestit yhdistetty klo 2:45 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 1:48 ----------
Nykytilanteessa auto koetaan mukavammaksi. Siispä mukavuussyyt ohjaavat auton käyttämiseen, eivät joukkoliikenteen käyttämiseen. Eli mukavuussyyt eivät johda joukkoliikenteen käyttämiseen, koska joukkoliikenne sellaisena kuin se Helsingissä on toteutettu, ei ole mukavaa. Helsingissä ei siis valita joukkoliikennettä mukavuussyistä vaan muista syistä. Jos on mahdollisuus mukavuuteen, eli yksityisautoiluun, valitaan yksityisautoilu. Tämä on aika perverssi tilanne.
Uskoisin, että keskeinen syy auton valintaan on ajansäästö, tai sitten on todellista tarvetta auton kuljetuskapasiteetille. Ajansäästö on monesti todella merkittävä, kun matka ei suuntaudu suoraan keskustaan. Ihan ensimmäisenä ei tulisi mieleen käyttää sanaa "mukavuus" puhuttaessa autoilusta Helsingissä. Eipä tule äkkiä mieleen toista yhtä autoiluvihamielistä liikenneympäristöä.
Tavallaan toki olet oikeassa: monille matkoille joukkoliikenteen palvelutaso on kertakaikkisen sietämätön, jolloin mielekkäinä vaihtoehtoina on sietää Helsinki-autoilun kurjuutta tai olla menemättä kokonaan. Kaupunkirakenteesta johtuen liikennevirrat taas jäävät helposti niin ohuiksi, että hyvää joukkoliikennettä ei kannata järjestää.