Jos Helsingin niemelle ei mahtuisi enemmän autoja ollenkaan ei oltaisi ruvetu rakentamaan mitään uutta asuinaluetta Jätkäsareen jne.
Jätkäsaarta ryhdyttiin kaavoittamaan autottomana alueena. Mutta ylipäätään tonttimaa parin kilometrin päässä Kaivokadusta on niin kallista ja sellaiselle paikalle rakentamisen voitot niin suuret, ettei rakentamista hillitse edes se, että autoinsinöörien laskutavalla syntyvä autoilu ei alueelle ja sen viereen mahdu.
Ja oikeasti, ei sillä ole mitään merkitystä, paljonko Jätkäsaaren ympärillä on tilaa autoille. Mekanismi, jonka Hylje selitti, on aivan oikea. Eli todellisessa elämässä autoilua syntyy juuri sen verran, kuin katuverkkoon mahtuu.
Jo 2000-luvun puolivälissä oli tiedossa Ruoholahden ja Jätkän pohjoisen osan asukkaista, että valtaosa heistä oli muuttanut alueelle kantakaupungin alueelta, runsaasti Töölöstä. Eli ihmisiä, jotka eivät olleet aiemminkaan eläneet autoilun vaan joukkoliikenteen ja kävelyn varassa. Sen vuoksi Ruoholahden pysäköintilaitoksen alimmat kerrokset olivat suljettuja, koska autoinsinöörien laskemalle pysäköintipaikkatarpeelle ei ollut kysyntää.
Liikennevaloilla rajoittaminen ei estä vaan hidastaa autojen virtaa ja eroaa vain siinä kuin jos kaadat lattialle mustikkasoppaa maidon sijaan. Molemmat nesteet pääsevät ennemmin tai myöhemin perille. Ja raitiovaunukin kulkee mustikkasopassa hitaammin kuin maidosssa.
Niin no, oikeastaan on ihan sama asia, nimitetäänkö estämiseksi vai hidastamiseksi sitä, että moottoritieltä katuverkkoon pääsee autoja enintään esimerkiksi 3000 autoa tunnissa. Jos valot säädetään päästämään 3500 autoa tunnissa, autoja virtaa kaupunkiin tietenkin nopeammin kuin 3000 autoa tunnissa. Kummassakin tapauksessa estyy esim. 4000 auton pääsy tunnissa katuverkkoon.
Liikennevaloilla estäminen ja hidastaminen on kuitenkin parempi asia kuin esim. yhden euron ruuhkamaksu, jonka on valmis maksamaan 5000 moottoritien autoilijaa tunnissa. Sillä jos kaikki maksajat pääsevät katuverkkoon toisin kuin liikennevalojen kanssa, katuverkkoon tulee 5000 autoa tunnissa kun liikennevalorajoituksella tulee 3000 autoa.
Eli tässä tapauksessa ruuhkamaksu ei estä katuverkon ruuhkautumista, mutta liikennevaloilla rajoittaminen estää.
Jossain aikaisemmissa viesteisä olen ollut lukevinani että vaunuilla on mahdollisuus "tilata" vihreätä valoa ainakin joissakin risteyksissä, ja samoin on esim jokeri-busseilla. tämä vaatii siis kuskilta jonkinlaista aktiivisuutta, ja varmaan se toimii tilanteissa jolloin ruuhka ei ole liian kova. Korjatkaa jos olen väärässä.
HELMI-järjestelmä toimii siten, että ratikan ja tiettyjen bussien lähestyminen tunnistetaan ja se vaikuttaa edessä olevien valojen toimintaan. Tunnistus ei kuitenkaan takaa sitä, ettei vaunu joudu pysähtymään valoihin. Sen sijaan voi käydä niin, ettei tunnistus vaikuta yhtään mitään. Tähän on kaksi syytä: tunnistustoiminnan epäluotettavuus eli ettei järjestelmä saanutkaan tietoa vaunusta sekä se, että vaunu on edellä aikataulustaan. Silloin HELMI-järjestelmän tehtävä on hidastaa joukkoliikennettä.
Liiallinen autoliikenne vaikuttaa myös joukkoliikenten sujuvuuteen , liian hidas autojen virta ruuhkauttaa ja tukkii risteykset kun vain muutama auto pääsee vihreillä yili. Vrt mustikkasoppa allegoriaan. Raitiovaunut jäävät autojen jalkoihin jos niiden etuudet ovat liian hyvät jos autoja on liikaa.
Liiallinen autoliikenne ruuhkauttaa kadut, ja juuri siksi tarvitaan joukkoliikenteen etuisuuksia. Niiden tehtävä ja merkitys on joukkoliikenteen toiminnallinen erottaminen liiallisesta autoliikenteestä. Tämä voidaan tehdä ja tehdään täydellisesti, jos ja kun niin halutaan.
Käytännössä joukkoliikenteen etuudet ovat myös autoliikenteen etu. Hyvin toimiva joukkoliikenne vähentää halukkuutta autoilla. Siten vähenee niiden ihmisten määrä, jotka kärsivät tai saavat pahan mielen siitä, etteivät voi ajaa vapaan liikenteen oloissa ruuhka-aikoina kaupungissa. Joukkoliikenteen valoetuudet risteyksissä ovat myös autoilijan etu. Joukkoliikenteen etuus minimoi sen osuuden risteyksen läpäisyajasta, joka varataan joukkoliikenteelle.
Antero