Metron ja kaupunkiratojen yhdistäminen

Seuraavalta hallitukselta odotan selkeitä toimenpiteitä pk-seudun kehittämiseksi valtakunnan pääkeskuksena:

-Espoon kaupunkirata rakenteille-
-Päätös pisarasta ja rakenteille
-Espoo tehnee päätöksen länsimetron jatkosta tänä keväänä. Päätös on erittäin tärkeä raideliikennesormen ulottamiseksi täysin uusille alueille, aivan Espoon länsipuolelle. Samassa päätettänee, että metroa voidaan myöhemmin jatkaa Kauklahteen eli kuten stadiksi sanotaan, "Kökkeliin" asti.
-Toivottavasti raitioliikennehankkeille myönnetään valtiontukea, eli esim 50 % rakennuskustannuksista.

No ehkä minäkin sitten saan esittää toiveeni seuraavalle hallitukselle:

  • Lentorata rakenteille pikimmiten
  • Raide-Jokeri sekä Tampereen ja Turun raitiotiet rakenteille pikimmiten
  • Kehärata kuopataan ja tehdään sen tilalle Vantaan poikittaisraitiotie (jos Vantaa yhdistyy Helsinkiin niin mihin ihmeeseen tarvitaan poikittaista raskasraidetta pienemmille matkustajavolyymeille kuin Tampereen raitiotie?)
  • Kaikki metron laajennukset jäihin: länsimetro (jos raha riittää) päätettäköön Tapiolaan, mistä rakennetaan sekä Matinkylään että sopivaan päinvastaiseen suuntaan raitiotie
  • Östersundomiin raitiotie
  • Pisara haudataan ikuisiksi ajoiksi ja rakennetaan sen sijaan ratapihalle kevytrakenteinen katos estämään lumen pakkautuminen vaihteisiin, samoin kaikki lähi- ja kaukojunarungot pidetään kiinteinä kokoonpanoina joita muutetaan vain, jos joku vaunu tuhoutuu esim. kolarissa tai muuten menee vakavaan korjauskuntoon, ohjausvaunuja hankitaan lisää niin että sellainen on jokaisessa junassa
  • Riihimäen kolmioraide
  • Espoon kaupunkiradan pidennys Kauklahteen asti
  • Vantaankosken radan pidennys kolmella asemalla pohjoiseen maan pinnalla
  • Pohjanmaan-radan kunnostus Seinäjoki-Oulu -välillä nopeammin valmiiksi, erityisesti kaksoisraide tärkeä
  • Pirkkalan oikorata ikuiselle jäähylle
  • Tallinnan-tunnelin suunnittelu alkaa, Suomi aktiivisesti mukaan Rail Baltica -hankkeisiin, tavoitteena nopea junayhteys Rovaniemi-Oulu-Tampere-Helsinki-Varsova-Berliini-Bryssel-Pariisi niin nopeasti kuin pystytään (nimeksi esim. Polar Express, samaan tyyliin kuin Orient Express)
  • Finavian lentoasemaverkosto pilkotaan ja mahdollistetaan avoin kilpailu (Helsinki-Vantaa omaksi yhtiökseen; Tampere-Pirkkala, Turku ja Oulu kukin omaksi yhtiökseen ja kehittäminen yhdessä seudun kuntien kanssa; muut lentoasemat joko itsenäisiksi tai varsinkin tappiolliset osaksi perustettavaa valtiollista lentoasemavirastoa)

Rataverkko toisaalta kaipaa suuria investointeja, mutta uudisrakentamisen miljardimegahankkeet pitäisi kuopata kaikki, lukuunottamatta lentorataa, jolle on oikeasti tarvetta.

Sen sijaan pitäisi panostaa rataverkon kunnon ylläpitoon ja tason nostoon sekä pieniin hankkeisiin, eritoten raitioteihin. Erityisen tärkeää olisi ottaa kaikki tehot irti nykyisestä rataverkosta palveluinnovaatioiden avulla. Nykyinen rataverkko mahdollistaisi kaikenlaisia junapalveluja joita ei nykyään tuoteta, alkaen suurten kaupunkien lähiliikenteestä ja päättyen esim. poikittaisyhteyksiin vaikkapa välillä Tampere - Riihimäki (kolmioraide?) - Lahti - Kouvola - Imatra ( / ... - Lahti - Kouvola - Pietari).

Palveluinnovaatioita syntyisi parhaiten, jos VR:n monopoli puretaan ei pelkästään teoriassa vaan myös käytännössä.
 
Viimeksi muokattu:
Ja missähän se metroradan varsi on tehokkaammin rakennettua kuin Länsiväylän varren toimitilakeskittymät? Tyhjät tontit tai autokaupan keskittymä eivät ole tehokasta maankäyttöä. Roihupellon teollisuusalue ja Lanternan automarket eivät kovin ole metron ansiota, kun ei kohdalla edes ole asemaa, vaikka sille on paikka tasattuna ja raiteet toisistaan valmiiksi levitettyinä. Suurin osa asutuksesta oli Idässä jo kauan ennen metroa.

Kysymykseesi metron vaikutuksesta kaupunkirakenteeseen löytyy vastaus tästä raportista, joka selvästi osoittaa itämetron aluetehokkuusvaikutukset. Ja sen, että itä on tiivistynyt voimakkaasti.

http://www.hsl.fi/FI/mikaonhsl/julkaisut/Documents/2010/Raideliikenteen_hyodyt_30_2010.pdf

Länsiväylän varrellahan on nykyään paljon pusikkoa ja pientaloja. Muutama toimitila siellä täällä ei riitä korkeaan aluetehokkuuteen. Itämetron varressa on täydennysrakennettu todella vahvasti. Toki mm. Kulosaaressa ja Siilitien metroaseman nurkilla on vielä paljon tiivistämismahdollisuuksia. Siilitien metroaseman ympäristöä ei ole vielä rakennettu, koska sinne haluttaisiin ennemmin toimitilaa kuin asuntoja.
 
Kehärata kuopataan ja tehdään sen tilalle Vantaan poikittaisraitiotie

Kehäradan kuoppaaminen taitaa olla vähän myöhäistä, sen verran paljon kallista tunnelia ja siltaa on jo tehty. Lentokentän aseman jo louhittu luola tosin kelpaisi varmaan linjauksen puolesta Lentoradan asemaksi, jos pistetään hankkeet uusiksi pikapikaa.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Rakas Jou.. tuleva hallitus, minulla on vain yksi toivomus: maailmanrauha .. ja sitten vielä pari raideliikennehanketta.

  • Lentorata
  • Raide-Jokeri sekä Tampereen raitiotie
  • Pisara
  • Riihimäen kolmioraide
  • Espoon kaupunkiradan pidennys Kauklahteen asti
  • Vantaankosken radan pidennys kolmella asemalla pohjoiseen maan pinnalla
  • Pohjanmaan-radan kunnostus Seinäjoki-Oulu -välillä
  • Tallinnan-tunneli

+ Tampereen seudun lähijunat
+ ELSA
+ Tramwest, tjsp
+ Lähijuna Porvooseen

Minulle ei edelleenkään tarvitse tuoda lisää metroa tai kehärataa, entisetkin ovat vajaakäytössä. Realistina kuitenkin ymmärrän, että te siellä Korv.. Arkadianmäellä tuskin voitte täyttää kaikkia toiveitani, joten se käpylehmäkin jota voin sitten ajattaa Espoon peltojen alla on ihan kiva.
 
Sitä ei tiedä mitä lentoliikenteelle tulee käymään. No kyllä jonkinmuotoista lentoliikennettä tulee olemaan aina. Tulisi panostaa kuitenkin raiteisiin. Luotijunat ovat sen nopeuksisia, ettei kannata lentää alle 5000km matkoja. Helsinki-Berliini yhteys kuntoon. Lentorata taasen on 2050-> projekti. Helsingin ratapihan kapasiteetti ei ole loppunut lumen takia. Mutta voisi koko ratapihan silti kaivaa kannen alle. Puisto, vapaa-aika, asumis ja työtiloiksi radanpäälinen.

Pisara avattanee 2020.

Toinen metrolinja avattanee Maunulan ja Viikin haaroina 2025.

Tottakai raideliikenne mullistaa maankäytön. Mutta se ottaa aikansa. Se miltä jotkut pusikot, pellot tai puolitiehen jätetyt lähiöt näyttävät tänään ei ole samaa parinkymmenen vuoden päässä. Se että Maunulassa oli 1.1.2005 7034 asukasta ja reilu 1000 työpaikkaa ei tarkoita yhtään mitään. Sitä paitsi 7000 asukasta alkaa olla jo metrolähiö, kuten Hakunila 11000+ asukkaalla.

Vantaan Pakkalassa, Lentokentän ja Helsingin rajan välissä on viimevuosina rakennettu paljon ja rakennetaan edelleen, ja muutamassa vuodessa alueen asukasmäärä on tuplaantunut. Asukkaita on melkein 11 000 sekä työpaikkoja on tuhansia määrän kasvaessa. Tammiston, Pakkalan (Vantaanportti) sekä Aviapoliksen asemat tulevat palvelemaan tuhansia. Unohtamatta lentoaseman pohjoispuolta, Kehä 4-tie ja Hyrylän metro mullistavat maankäytön. Ja vaikka ei mentäisikään lentoaseman pohjoispuolelle ovat olosuhteet jo nyt sellaiset, että sillä on merkitys nolla mitä Maunulan ja Tammiston asemien väliin jää.
 
Keskustelun hallitusohjelman sisällöstä voisi siirtää omaan osioonsa toiselle alueelle.
Omat ajatukseni perustuvat realismiin, koska kyse on jo hyväksytyn liikennepoliittisen selonteon hankkeista sekä hankkeista, joista on aiesopimus.
Seuraavalla listalla on Espoon kaupunkirata. Ja Hyväriselle: tuskinpa rakenteilla olevaa kehärataa kannattaa kuopata, omat ehdotuksesi eivät perustu selonteon aikaikkunaan, vaan omiin haaveisiisi.
 
Klaukkalan lähiliikennerata, Hyrylän metro, Kehärata ja Kehä IV tarvitaan pääkaupunkiseudun pohjoiseen kasvusuuntaan. Kehä IV:n tuoma maankäytön mullistuma tarvitsee myös ratoja, joita ovat Klaukkalan kaupunkirata ja Hyrylän metro.
 
Liikennepoliittisessa selonteossa on sovittu hankkeiden toteutumisjärjestys ja Eduskunta on hyväksynyt selonteon. On hyvin epätodennäköistä, että lentorataan voidaan hyödyntää samaa tunnelia. Lentoradan osalta keskustelussa toisessa ketjussa on todettu, että Liikennevirasto, Finavia ja Ministeriö ratkaisevat ensin suurterminaalin paikan.
Lentorata on hankkeena tärkeä, mutta se sisälly lähivuosien investointeihin. Tosiasia on kuitenkin, että ensin täytyy ratkaista suurterminaalin kohtalo, jotta voidaan päättää, linjataanko rata ns. metropolis-vaihtoehdon mukaan Viinikkalan kautta.
 
Viimeksi muokattu:
Länsiväylän varrellahan on nykyään paljon pusikkoa ja pientaloja. Muutama toimitila siellä täällä ei riitä korkeaan aluetehokkuuteen. Itämetron varressa on täydennysrakennettu todella vahvasti. Toki mm. Kulosaaressa ja Siilitien metroaseman nurkilla on vielä paljon tiivistämismahdollisuuksia. Siilitien metroaseman ympäristöä ei ole vielä rakennettu, koska sinne haluttaisiin ennemmin toimitilaa kuin asuntoja.
Vähän miten sen ottaa, toki raideyhteys tiivistää, mutta käytännössä idässä on tehty Herttoniemenranta ja Vuosaari. Jälkimmäisessä kytkös metroon on selvä, mutta Herttoniemenranta olisi varmaan tehty suht tiiviinä kuitenkin. Ja busseihin senkin liikenne suurelta osin perustuu, valitettavasti.
 
Tosiasia on kuitenkin, että ensin täytyy ratkaista suurterminaalin kohtalo, jotta voidaan päättää, linjataanko rata ns. metropolis-vaihtoehdon mukaan Viinikkalan kautta.

Suurterminaali on valkoinen elefantti, jonka aika hoitaa pois päiviltä ilman että täytyy aktiivisesti päättää mitään. Viinikkalan linjaus on käytännössä kuollut kirjain jo nyt. Täytyisi vain tunnustaa tosiasiat niin päästäisiin eteenpäin. Mutta käyhän se tällainenkin tekosyyksi ettei muka voi tehdä mitään lentoradan edistämiseksi lähivuosikymmeninä.
 
En näkisi epäonnistumisena isoja ratahankkeita. Ne ovat olleet tarpeellisia ja niiden tekijät ovat olleet aikaansa edellä, sillä ilman raiteita pk-seutu ei toimisi.
Ei niin, mutta jos olisi tehty kustannustehokkaampia hankkeita niin niitä raiteita olisi enemmän ja seutu toimisi paremmin.

Varsinaisena epäonnistumisena näen sen, että pk-seudun raidehankkeet eivät miltään osin ole edenneet halutussa aikataulussa. Viimeisin metropätkä valmistui 1998 ja sen jälkeen raitiotietä on suunniteltu useisiin kohtiin, joita ei ole edes tarkoitus koskaan korvata metrolla ja silti hankkeet eivät etene.
Niin minäkin. Viime vuosikymmellä saimme Helsingissä valmiiksi Kalasataman metroaseman, ysin ratikan, sekä ratikkakiskot Kamppiin ja Arabian jatkon. Siis kymmenessä vuodessa. Ei naurata.

Vuosikymmenen suuren hankkeen piti olla toinen metrolinja. Laajasalon jatke kuoli astonomiseen hintaan, Viikin metrosta ei seurannut mitään muuta kuin VIIRAn torppaaminen, ja lopullisesti toinen metrolinja käytännössä haudataan Pisaran myötä. Ongelma on yksinkertaisesti kustannukset, ei mikään tahtotila.

Ratikkapuolella on omat ongelmansa, rahan suhteen suhteellisuudentajun puute. Täällä veivataaan maailman tappiin joidenkin Kalasataman kiskojen kannattavuutta, tai tarkemmin sitä että voiko ne rakentaa viisi vuotta aiemmin vai vasta sitten kun on ihan pakko. Jostain syystä vastaavaa keskustelua en muista Kalasataman metroaseman kanssa joka (1. vaihe) maksaa nykyrahassa ihan yhtä paljon kuin ne ratikkakiskot koko alueen läpi, ja joka sekin on seissyt lähinnä tyhjän panttina asukkaita odottamassa. Koko homma muuten myös maksaa vähemmän kuin yksi eritasoliittymä motarille.

Junapuolelle muniinpuhahtelua taas selittää minusta lähinnä että HSL:n into laajentaa ylihinnoiteltua lähiliikennettä on ymmärrettävästi rajallinen.

Seuraavalta hallitukselta odotan selkeitä toimenpiteitä pk-seudun kehittämiseksi valtakunnan pääkeskuksena:

-Espoon kaupunkirata rakenteille-
-Päätös pisarasta ja rakenteille
-Espoo tehnee päätöksen länsimetron jatkosta tänä keväänä. Päätös on erittäin tärkeä raideliikennesormen ulottamiseksi täysin uusille alueille, aivan Espoon länsipuolelle. Samassa päätettänee, että metroa voidaan myöhemmin jatkaa Kauklahteen eli kuten stadiksi sanotaan, "Kökkeliin" asti.
-Toivottavasti raitioliikennehankkeille myönnetään valtiontukea, eli esim 50 % rakennuskustannuksista.
Eli suomeksi haluat valtiolta sen saman pari miljardia mitä HLJ:ssä pyydetään. Joka on noin kaksi kertaa se mitä valtiolla on tähän saakka panostaa Helsingin seudun liikenteeseen, ml. siis Kehärata ja Länsimetro. Onneksi valtiontalouden tila on niin upea että tämä varmaan järjestyy ihan vaan kun pyytää kaunisti.
 
En suinkaan pyydä. Espoon metrojatkeen teko alkaa vasta 2015, Pisaran ehkä samoihin aikoihin. Seuraavan hallituskauden ykköshanke pk-seudulla on Espoon kaupunkirata, jos raiteista puhutaan. Se on ihan kohtuuhintainen, vaatii hallituskaudella n. 200milj euron investoinnin, eli 50milj vuosi. Sellaisia hankkeita on vireillä paljon ympäri maata. Tärkeää on toki, että Espoo kaavoittaa metroa jo nyt ja ammattivalittajat voidaan torpata länsimetron 1. vaiheen aikana ja kaava on lainvoimainen kun 2.vaihe käynnistyy ja raidesormi ulotetaan jopa Kökkeliin asti.
 
Espoon valtuusto edellytti, että länsimetron toinen vaihe toteutetaan viipymättä jos metrolle näytetään vihreää valoa. On mukavaa huomata sitoutuneisuus.

Kaupunkirata Kauklahteen todellakin on seuraavan viiden vuoden aikana saatava alulle. Ennen kaupunkirataa ei voi tehdä Lohjan rataa, eikä kaavoittaa turunväylää kehä III ja Nummelän välillä.

Lohjan rata on myös ELSA-radan ensimmäinen vaihe.
 
[...]ja Hyrylän metro mullistavat maankäytön[...]
[...], Hyrylän metro,
[...]ja Hyrylän metro.
attachment.php


Tulee jotenkin mieleen ihan Rovaniemen metro (Kiitos Internet Archiven, sivu on vielä nähtävissä!).

Espoon valtuusto edellytti, että länsimetron toinen vaihe toteutetaan viipymättä jos metrolle näytetään vihreää valoa. On mukavaa huomata sitoutuneisuus.
Espoon valtuustolla oli länsimetron suhteen myös tiettyjä ehtoja, eli kuten todettu, on tosissaankin mukavaa huomata "sitoutuneisuus".
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös