Antero Alku sanoi:Historia avartaa, mutta tuskin sinulle kuitenkaan kelpaa yleinen tulkinta.
Kyllä Suomen rataverkon päälinjat on aivan oikeasti vedetty niiden paikkakuntien kautta, jotka olivat jo ennen rautatien tuloa oman aikansa mittapuun mukaan merkittäviä asutuskeskuksia ja/tai teollisuuspaikkakuntia. Poikkeus taitaa olla vain Riihimäki-Pietari radan alkuosa, jonka nykyiset kaupungit Riihimäki, Lahti ja Kouvola olivat ennen rautatien tuloa periferiaa. Se on toki selvä, että monet rautatiepaikkakunnat ovat myöhemmin kasvaneet merkittävästi mutta on Suomen väkilukukin kolminkertaistunut 1860-luvun tasosta samalla kun on siirrytty maatalousyhteiskunnasta teollisuus- ja palveluyhteiskuntaan. Tosin maatalousyhteiskuntana Suomi säilyi vielä lähes 100 vuotta rautatien tulon jälkeenkin.
Antero Alku sanoi:Juttujesi perusteella ei vaan ole olemassa mitään rahtia, joka on järkevää kuljettaa rautateitse, koska kaikkea voi kuljettaa myös maanteitse.
Olen jo muutamaan kertaan sanonut, että rautatie on pääsääntöisesti ylivertainen, jos liikennemäärät mahdollistavat kokojunakuljetusten käyttämisen. Joissain tapauksissa tosin ei ja tästä lisää jäljempänä Tornion tapauksen yhteydessä.
Aina ei tarvitse tavaraa olla edes koko junallista. Jos kuljetusmatkat ovat pitkiä (esim. Helsinki-Oulu), voi juna olla täysin järkevä vaihtoehto jo muutaman vaunukuormankin kanssa.
Antero Alku sanoi:Et halua ymmärtää mitään muita kuin omia tulkintojasi. Kaikki mitä sanon on väärin. En ole kirjoittanut kuten yllä kirjoitat, väännät asiat itse.
Kyllä minä ymmärsin mitä tarkoitit. Todistelusi, miksi VR:n 25 % markkinaosuus on huonompi kuin EU-maiden 15 % keskiarvo vaikutti vain niin haetulta, etten ottanut sitä vakavasti. Olen pahoillani, jos vastauksellani tulin loukanneeksi sinua.
Antero Alku sanoi:Liiketoiminnassa on aina riskinsä. Kukaan ei esimerkiksi vuokraa toimitiloja 50 vuodeksi, vaikka rakennusten käyttöikä onkin sitä luokkaa.
Mutta kukaan ei varmasti myöskään rakenna uusia toimitiloja, jos ei voida kohtuullisella todennäköisyydellä odottaa niille löytyvän käyttöä edes 5 vuoden kuluttua.
Antero Alku sanoi:VR Oy:ssä kuvitellaan - monopoliin tottuneena - että muutaman vuoden sopimuksessa voidaan laskuttaa 30 vuoden kaluston kuoletukset.
VR ei tässä tapauksessa laittanut kaluston kuoletuksia sopimukseen täysimääräisinä. Sitä emme kuitenkaan voi tietää kuinka suurelta osin ne olivat mukana, koska ko. tieto ei ole julkista.
Joka tapauksessa VR:n toiminta tässä asiassa nimenomaan ei viittaa monopoliin. Monopoliasemassa voidaan vielä investoida huolettomasti, koska mahdolliset virheellisiksi osoittautuneet kaupat on mahdollista siirtää muihin hintoihin. Sen sijaan kilpailutilanteessa näin ei voida tehdä ja siksi investoinnit joudutaan suunnittelemaan tarkkaan. Näitä Tornion tapauksen kaltaisia tilanteita saatetaankin nähdä kilpailun avautumisen myötä vielä lisää.
Tosin tällä kertaa oli muitakin syitä, jotka heikentävät junakuljetuksen kilpailukykyä. Torniossa on ilmeisesti vieläkin se tilanne, ettei juna voi ajaa kuorman purkamispaikalle asti vaan lasti joudutaan perillä siirtämään kuorma-autoihin. Tämä vaihe jäänee suorassa autokuljetuksessa pois ja tuo uudelle yrittäjälle kilpailuetua.
Toinen ongelma tulee siitä, että matka Elijärveltä Röyttään on vain 40 km. Näin lyhyillä matkoilla junan tehokkuus ei pääse oikeuksiinsa, koska kaluston käyttöajasta kuluu suurin osa kuormauksessa ja purkamisessa. Tässä tapauksessa vaunusto tekee vuorokaudessa tuottavaa työtä vain 40 min tai 1 h 20 min riippuen siitä pystyykö yksi runko ajamaan yhden vai kaksi reissua päivässä. Kaikki muu aika menee kuormaukseen, purkamiseen, odotukseen tai uutta lastia hakiessa. Kuorma-auto heittää vuorokaudessa ehkä 10 keikkaa eli sen käyttöaste on 5-10 kertainen vaunuun nähden. Jotain tämänkin täytyy vaikuttaa tarjouksen hintaan.