Sitä en muista, onko Kustaa Vaasan tielläkin tiputettu nopeusrajoitus 50:iin, mutta se, Mäkelänkatu ja Pacius ovat esimerkkejä helsinkiläisistä kuudenkympin ratikkakaduista. Kaikilla näillä on ollut 60 km/h rajoitus vielä 2000-luvun alussa, nykyisellä infralla.
Se, että KSV tahtoo laskea pääkatujen nopeusrajoituksia ei merkitse sitä, että raitiovaunuille olisi asetettu jonkinlainen universaali kattonopeus.
Joka tapauksessa milloinkaan Helsingissä ei ole saanut normaaliliikenteessä raitiovaunu ajaa yli 60 km/h ja siitä milloin on saanut ajaa yli 50 on jo vuosia ellei toistakymmentä? Eli 50 on nyt sallittu .
Olisin halunut vastauksen kysymyksen, että mikä tekninen syy estää esim Paciuksenkadulla tai Mäkelänkadulla ajamisen yli 50 tänään, koska raitiovaunuhan kulkee eristetyllä radalla autoihin nähden, niilllä on omat liikennevalot jne.
Nakkiputka vastasi näin sanoi:
Turvallisuuskulttuurista: Jos mennään kysymään tästä joltain yksittäiseltä virkamieheltä, joka ei erityisesti aiheeseen ole perehtynyt, niin hän luultavasti ainakin aluksi tyrmäisi ajatuksen siitä, että raitioliikenne voisi Paciuksenkadulla ajaa autoliikennettä nopeammin. Mutta jos asiasta tilataan konsulteilta selvitys ja siinä haastatellaan mm. liikennevalo-ohjauksen ja liikenneturvallisuuden asiantuntijoita ja verrataan Suomen tilannetta muihin Länsi-Euroopan maihin, niin luultavasti siinä todettaisiin, ettei ehdotus olisi mikään ongelma.
Sitten jos kysytyään, että miksi siinä nyt sitten on 50 km/h rajoitus, niin vastaus on se, ettei ketään ole Helsingissä tarpeeksi kiinnostanut puuttua asiaan. Nopeusrajoituksen laskeminen 60 km/h -> 50 km/h ei noin lyhyellä matkalla ole muodostanut suurta ongelmaa raitioliikenteen ajoaikojen kannalta ja toisaalta kun aitoja nollaviive-etuuksia ei tuolla välillä ole ollut (eikä tosiasiassa ole vieläkään), niin nopeusrajoituksen nostamiselle ei myöskään ole ollut erityistä tarvetta.
Tiivistetysti: Suomen lainsäädäntö EI aseta oleellisia rajoituksia tässä asiassa. Ongelmat johtuvat minun nähdäkseni lähinnä siitä, että raitioliikenteen tuotekehitystä joukkoliikennemuotona ei ole Helsingissä johtanut kukaan.
Tämä vastaus oli jo hieman täydellisempi mutta silti jäi askarruttamaan että koska uusia vaunuja ostetan ja pistetään paljon rahaa niihin, ja uusia linjojakin ainakin suunnitellaan, (eri asia toteutetaanko kaikki) , niin voiko joku väittää että raitiotietä ei joukkoliikennemuotona kehitetä? Onhan raitioliikenneyksiköllä pätevä johto ja HKL:n johtokunnassa on uusia raitiotiehenkisiä henkilöitä. EDIT: Onko kenties niin, että jos päätös nopeammista raitioteistä tehtäisiin, ja se ei olisikaan niin turvallinen kuin mitä on vakuutettu, niin nämä johtavat virkamiehet saisivat kenkää eikö kukaan haluasiksi ottaa sellaista riskiä?
---------- Viestit yhdistetty klo 20:02 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:49 ----------
Rainerille vielä vastaus siihen, mikä tässä katusuunnitelmassa meni pieleen. Ohessa on kuva tuosta paikasta. Kadun keskellä oleva punaisella väritetty koroke erottaa toisistaan eri suuntien ajoneuvoliikenteen, mille ei ole ko. paikalla mitään erityisiä perusteita.
Sen sijaan eri suuntien bussi- ja raitiovaunuliikennettä ei eroteta korokkeella. Paikka on sikäli erikoinen, että raitiotien molemmin puolin on idän suunnan autokaistoja.
Ongelma olisi ratkennut siirtämällä tuo keskikoroke raitiotien ja bussien väliin, siis yhden kaistan verran "alemmas". Voi sen tietysti vieläkin siirtää, mutta ketäpä se nyt kiinnostaisi.
No kiitos, nyt ymmärsin. Koroke on tietenkin tarpeen jalankulkijoille mutta lyhyempi, vain suojatien kohdalla olisi riittänyt. Jotenkin herää ajatus että sillä haluttiin myös estää lännestä itään menevien bussien ja idästä länteen menevien henkilöautojen törmäys? Jotenkin saa sen käsityksen että sitten kun bussiliikenne Kampin terminaaliin lakkaa niin autot ja raitiovaunut pysyvät korokkeen avulla omilla puolillaan, mutta se olisi voitu rakentaa täyteen mittaansa myöhemmin jos tarvii.
---------- Viestit yhdistetty klo 20:16 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 20:02 ----------
Lähti Helsinkiä aiemmin - sanotaan näin - sillä Helsingissä oltiin ihan samankaltaisissa suunnitelmissa pitkällä tähtäimellä. Helsinkiin haluttiin kahden kolmen yksikön junia esikaupunkiraitioteille. Autoistumisen kausi vain ennätti Helsingin niin myöhään, ettei Göteborgin ja Tukholman kaltaisia ratikkahankitoja koskaan tehty.
Siis autoistuminen alkoi Suomessa kasvaa kyllä samoihin aikoihin kuin Ruotsissa, kaupungistumisessa ja myös raitioteiden kehittämisessä olitiin Helsingissä kymmeniä vuosia Tukholmaa ja nyt on selvinnyt että myös Göteborgia jäljessä.
Ruotsin kaupunkien raitiotieratkaisuihin vaikutti myös tieto oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirtymisestä joka toteutettiin 1967. Göteborgilla ei ollut vaikea päättä säilyttääkö vai lakkauttaako raitiotiet, koska niihin oli ehditty panostaa paljon ennenkuin tieto tuli, ja ne modernisoitiin niin että suurta osaa verkosta voitiin liikennöidä metromaisesti, ja niin tapahtuikin ainoalla erolla että tunneleita ei tehty.
Tukholman kohdalla jouduttiin tekemään vaikea päätös joka lopulta johti lakkauttamiseen, koska esikaupuniraitiotieverkko oli jo ehditty muuttaa metroksi, ja keskustan raitiotieverkko oli vanhenemassa käsiin.
Helsingissä ei tarvittu tehdä mitään sellaista päätöstä vaan voitiin antaa raitioteiden elää omaa elämäänsä vaikka 1969 tehtiin päätös metron ensimmäisestä vaiheesta joka ei ollut missään vaiheessa kytketty raitiotiehen. Joku voi sanoa onneksi, joku muu valitettavasti.
Turun päätöstä lakkauttaa en minä oikein ymmärrä. Turku olisi voinut tilata Valmetilta samanlaisia uusia vaunuja kuin Helsinki jne.
t. Rainer