"Multippeliajokäytäntöä" Helsingissä

-- Neljänneksi, maailmalla on ihan yleistä, että kaksinajotilanteissa vain toisen moottorivaunun virroitin on ylhäällä, vaikka molemmissa on veto päällä (esimerkkikuva Riiasta). Vielä yleisempää toki on, että kussakin vetovaunussa oma virroitin virroittaa.
Onko maailmalla yleistä, että moottorivirrat viedään vaunusta toiseen kytkimen yhteydessä olevan automaattisesti kytkevän liitännän kautta, vai onko näissä tapauksissa tehon välittämistä varten erillinen "kunnon liittimillä" varustettu kaapeli? Kuvan junassa lienee erillinen välikaapeli. Jotenkin en ihan äkkiä uskoisi että Compact-kytkimen nastojen kautta olisi viety satojen ampeerien moottorivirtoja, mutta kun en tiedä niin siksi tietävämmiltä kyselenkin...

EDIT: Wikipediassa Scharfenberg-kytkimen yhteydessä puhutaan jopa 800 A virroista, joten mahdollistahan se taitaa sittenkin olla!

Kuka muistaa millaiset piiroskuvat oli multippeliajokytkimen yhteydessä?

pekka
 
Viimeksi muokattu:
En ole tietäjä, mutta:
1950 -luvulla kehitetyllä Compact -kytkimellä pystytään siirtämään myös paineilma, virta ja ohjausvirta. Kytkin kehitettiin nimenomaan raitiovaunukäyttöön. Ampeerit ovat paljon pienempiä kuin junakäytössä.
En ole koskaan kuullutkaan erillisistä virtajohdoista vaunujen välillä ratti-Karioiden jälkeen (mutta enhän kaikkea ole kuullutkaan :)).
Perävaunukäytön loppuaikoina paineilma erotettiin erikseen compact-kytkimistä, ilmeisesti vuotojen takia (eikö enää haluttu korjata). Paineilmajohdot kulkivat kuitenkin compact -kytkimen yhteydessä, niiden päällä.
 
Raitio-lehden, numeron 3 / 1979 sivulla 66 alemmalla puoliskolla on kolme kuvaa tai kuviota siitä, kumman vaunun virroitin on ylä- tai ala-asennossa erilaisissa tilanteissa (normaali multippeliajo, ensimmäisen vaunun moottorit epäkunnossa ja ensimmäisen vaunun ohjauslaitteet epäkunnossa <- nämä kaikki toistensa vaihtoehtoja). Sivulla on karkea piirros katkaisijasta ja siinä luetellaan katkaisijan neljä asentoa: 1) YKSITTÄISAJO, ajo perävaunun kanssa, hinaus tai työntö 2) MULTIPPELIAJO, tästä vaunusta ohjataan 3) MULTIPPELIAJO, tästä vaunusta ohjataan mutta tämän vaunun ratamoottorit erotettu 4) MULTIPPELIAJO, tästä vaunusta ei ohjata. Edellä selostettu on julkaistu Karian vaunusarjaa HM V kertovassa kirjoituksessa. Ilmeisesti muissa 1950-luvun Compactillisissa HKL-moottorivaunuissa periaate seurasi samoja suuntaviivoja.
 
Oliko tai onko teliperävaunussa ratamoottorit vai pelkät jarrut.

Helsingin teliperävaunuissa, siis 500-sarjassa, ei ollut/ole moottoreita, jarrut vain.

Minulle oli uutta, että tuo multippeliajo oli pelkkää kokeilua, luulin että tuo sentään kesti edes jokusen kuukauden tuo vaihe. Mutta että vain (lyhyt?) kokeilu, jossa vielä tehtiin mittauksia ja osa vaunusta oli pois matkustajien käytöstä, se on kokonaan uutta. Kiitos tästä arvokkaasta tiedosta! Mahtoiko näitä kaksoisjunia olla sitten liikenteessä vain tämä yksi ainoa, vai oliko useita samanaikaisesti?
 
Kolmanneksi, Raitio-lehden jossain noin 30 vuoden takaisessa numerossa julkaistiin kuva (kuva oli luultavasti 1950-luvulta), jossa VTS-moottorivaunun (sarja 331 - 375) etupäässä näkyy nk. täydellinen Compact. Minun ymmärtämykseni mukaan myös vuoden 1959 moottorivaunut vastaanotettiin samalla varustuksella.
Vaunussa 1-15 ja 16-30 oli vastaanotettaessa etupäässä täydellinen Compact. Teliperävaunujen takapäässäkin oli alun perin täydellinen Compact.
Muistan kuulleeni, että tehtiin kokeita yhdistelmällä mv+mv+pv+pv. Mutta metrohan se sitten tuli.
Täällä joku siis tietää multippelikokeiluista. Olisi hienoa kuulla asiasta enemmän!

---------- Viesti lisätty kello 17:41 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 17:36 ----------

Helsingin teliperävaunuissa, siis 500-sarjassa, ei ollut/ole moottoreita, jarrut vain.
Ja olivatkin surkeat jarrut (solenoidi). Kevyemmässäkin jarrutuksessa pyörät menivät lukkoon. Niissä olikin yleensä "24 -kulmaiset" pyörät. Ja vaunujen tuottama melu oli mieliinpainuva.
 
Onko noita vanhoja lehtiä luettavissa esim. digimuodossa.
Valitettavasti ei ole.
Syynä on vain se, ettei kerta kaikkiaan ole aikaa digitoida vanhoja Raitioita.
Löytyisikö halukkaita avustajia tähän työhön?

SRS "webmaster"
 
Täällä joku siis tietää multippelikokeiluista. Olisi hienoa kuulla asiasta enemmän.

En voi sanoa tietäväni enempää kuin sen, että olin silloin noin kymmenvuotias ja karkasin usein kotoani ratikalla stadiin.
Tosiaan kaksi vaunua oli kytketty toisiinsa, todennäköisesti jälkivaununkin edessä oli täydellinen compact-kytkin.
Kauanhan niitä etukytkimiä ei näkynyt katukuvassa, ainoastaan perässä vastaavaa perävaunua vasten.

Jälkivaunu oli tosiaan puoliksi varattu tutkijoille ja peräosa keskioviin asti matkustajille, vaunussa oli sen ajan mukaisesti rahastajatyttö.
Mitä sitten tukittiin ? Voipi olla geogeettisia tutkimuksia, mitä hienoja maaperiä löytyy Helsingin maaperästä ratikkakiskojen reiteiltä.
Ainakin kerran oli tälläinen tutkimus menossa. Lattialuukut olivat auki.

Yhdistelmä ei kovin pitkään ajanut ja koskaan niitä ei mielestäni sen jälkeen linjaliikenteessä ole ollut.

Jussi
 
Eiköhän tässä artikkelin 3 sivua

Ja tässä loput 3 sivua kyseisestä artikkelista

Hienoa! Oliko näiden vaunujen multippeliajokytkin koskaan muussa kuin ykkösasennossa? Teliperävaunuthan oli jo silloin tulleet, kun Karia nämä vaunut toimitti.
 
1950-luvun puolivälin ja loppupuolen vaunuhankinnat tehtiin aikana, jolloin oli tarkoitus laajentaa raitioliikenne pikaraitiotienä esikaupunkeihin itään ja pohjoiseen. Ei länteen, sillä siellä oli Espoon kauppala alueella, jossa olisi voinut olla Helsingin esikaupunkeja. Pikaraitiotiellä oli tarkoitus ajaa pidempiä junia kuin silloin katuverkossa, ja jotta junapituus ei hidasta liikennettä, junan moottoritehon tulee kasvaa pituuden kasvaessa. Siihen tarvittiin multippeliajo.

Jos tarkastellaan näitä multippeliajokelpoisia vaunujamme 1950-luvun maailmassa, ne olivat varsin moderneja. Niiden suorituskyky oli mitoitettu siten, että se oli riittävä vetovaunun ja perävaunun yhdistelmänä. Kuormatun yhdistelmän tehon ja painon suhde oli 4 kW/ton. Vertailun vuoksi Ratti-Karian vastaava arvo oli 5,3 kW/ton yksinajossa ja yleisessä käytössä olleessa 2-akselisessa junassa arvo oli 3,3 kW/ton käytettäessä uusimpia moottorivaunuja.

Metrojunissakin oli tuohon aikaan usein käytäntönä, että ne koostuivat moottori- ja liitevaunuista, koska se oli halvempaa rakentaa vähemmän mutta tehokkaampia moottorivaunuja ja niille liitevaunuja. Siten ei ollut mitenkään kummallista, että pikaraitioliikennettäkin ajatellen hankittiin sekä moottorivaunuja että liitevaunuja.

Vaikka ”kaikki oli valmista”, joukkoliikenteen kehittäminen Helsingissä pysähtyi 1960-luvulle, jolloin autotuonti vapautui ja siirryttiin autoilun kehittämiseen ja sitä palvelevaan metroväyläsuunnitteluun. Multippelikelpoisia moottorivaunuja ei koskaan päästy käyttämään siihen, mihin tarkoitukseen ne hankittiin. Ylläpidon kannalta oli tarkoituksenmukaista purkaa vaunuista pois käyttämättömät komponentit.

Antero
 
-- En ole koskaan kuullutkaan erillisistä virtajohdoista vaunujen välillä ratti-Karioiden jälkeen (mutta enhän kaikkea ole kuullutkaan :)).
Kaapeleista maailmalla oli puhe -- ei Suomessa.

pekka

---------- Viesti lisätty kello 21:04 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 20:50 ----------

Multippelikytkimen ensimmäinen yhdistelmävaihtoehto antaa ymmärtää että moottorivirta on tosiaan ajateltu välitettäväksi Compact-kytkimen kautta, kun jälkimmäisen vaunun virroitin on kuvassa alhaalla normaalissa multippeliajossa. Mihin siis tarvittaisiin artikkelin suvulla 65 mainittua pneumaattista virroittimen alaslaskua? En muista nähneeni virroittimen alaslaskukytkintä 1--30 vaunuissa, vain Valmeteissa sen pienen punaisen vipukytkimen, jonka vieressä ('DYMO"-) teksti "VAIHDE" tms... ja tekstin "Ei KÄYTÖSSÄ"


pekka
 
multippeli_1_15.jpg
Vaunusarjan 1 - 15 multippelikytkennät. Eli aina vain yksi virroitin oli ylhäällä.
Ja eiköhn tuo kytkin, jossa dymo -teksti "ei käytössä" ole aikaa, kun siirryttiin nykyiseen vaihteenkääntöjärjestelmään.
 
kiitos kuvasta. Sama kuvahan oli viestiketjussa nkyvissä Raitio-lehden artikkeleissa.

Kun nykyinen vaihteenkääntöjärjestelmä nivelvaunujen myötä tuli, vaihtui kuljettajan edessä oleva kojetaulu. Vanha taulu oli vasaralakattu, ja vaihdevipu oli pieni punavartinen vipukytkin, samankokoinen kun mm. etuoven vipukytkin. Uusi taulu oli musta ja vaihdevipu isokokoinen musta kytkin.

Mua siis kiinnostaa mitä tuo pieni punavartinen vipukytkin teki. Jos multippeliajossa ajettiin takimmaisen vaunun virroitin alhaalla, niin taaemman vaunun virrottimen servo-ohjausmahdollisuus oli kaiketi turha. Oliko vivulla tarkoitus ajaa molemmat virrottimet alas, mikäli molemmissa vaunuissa olisikin ajettu virroitin ylhäällä, vai mitä tuo vipu teki? Mihinkä Raition artikkelin virroittimen servoa tarvittiin?

Mitä on/oli Valmetin vaunujen ajosäätimen päällä olevassa "silinterihatussa"? se oli kai jonkin sortin jälkiasennus, kun hatun alta pilkisti osoittimen asteikko... Onko Stadin ratikoiden Valmet-vaunussa tuo "silinterihattu" tai miksi sitä pitäisi kutsua?

pekka
 
Takaisin
Ylös