Nimimerkin käyttö

Minä olen koulukuntaa että nimetön teksti on tärkeä ja vaalittava arvo keskustelussa. Nimetön teksti kun seisoo omalla arvollaan, eikä se voi roikkua kirjoittajansa vaikutusvallan varassa. On kuitenkin ennen kaikkea palstan ylläpidon juttu, millä lähtökohdalla palstalle saa osallistua.
Olen molemmista asioista samaa mieltä kuin Hylje. Mutta en allekirjoita kuitenkaan sitä, että Kovuon käyttäjätunnus on suljettu. Itse olen sillä kannalla, että tuntemattomana esiintyminen on hyväksyttävää, jos esiintyminen on selvästi asiallista ja tuo sekä keskusteluihin että foorumiin kokonaisuudessaan lisäarvoa. Samasta syystähän käytäntönä on sulkea omalla nimellään esiintyvän kirjoittajan tunnus, jos kirjoittaminen on asiatonta. Toisin sanoen, sallitun kriteerin tulee olla sisältö, ei se, kuka jotain kirjoittaa.

Perustelen kantaani parilla asialla.

Ensinnä tekninen näkökohta, johon Janihyvärinen jo viittasi. Epäilen vahvasti, että foorumilla on nytkin kirjoittajia, jotka ovat olleet sen verran ovelia, että ovat valinneet ”oikeaksi” nimekseen tekaistun nimen, joka kuitenkin on niin tavallinen, ettei sitä osata epäillä tekaistuksi. Epäilyille antaa aihetta ensinnä se, ettei henkilön profiilissa ole mitään muita tietoja kuin nimi ja toiseksi se, että netissä on kohtalaisen luotettavasti haettavissa henkilöitä erilaisista lähteistä, eikä mikään löytyvä tieto anna tukea sille, mitä jollain nimellä kirjoitetaan. Tämä ei ole exakti testi, mutta pidän todennäköisyyttä varsin hyvänä. Lisäksi tekaistun nimen käyttöä tukee se, että kirjoitukset ovat sellaisia, ettei oman nimen käyttö ole henkilölle eduksi. Ja jos keskustelu kääntyy todellisen henkilön suuntaan, tekaistuksi epäillyn kirjoittajan viestitys loppuu.

Toinen perusteluni on yksilönsuoja. Suomi on pieni maa, jossa erityisesti joukkoliikenteen alalla on pienet piirit. Työpaikalla ja toimeentulolla on helppo kiristää. Rehellinen ihminen ei halua toimia työssään epärehellisesti tai muuten väärin, ja hänellä on luontainen halu ja pyrkimys totuuteen. Mutta jos hän kertoo totuuden tai kieltäytyy tekemästä väärin, edessä voivat olla potkut ja alan sisällä hoidetaan suhteilla henkilölle työllistymisen esto. Tiedän, että näin toimitaan, ja korkeallakin tasolla olevat henkilöt käyttäytyvät minun mielestäni halveksittavalla tavalla yrittäessään estää sitä, että heidän vihaamansa henkilö saisi töitä ainakaan omalla alallaan.

Lehdistössä on lähdesuoja. Netissä sama asia on mahdollisuus puhua totta nimettömänä, jotta ei joudu väärin toimivien uhriksi. Esimerkiksi Hesari julkaisee harkinnan mukaan mielipidekirjoituksia nimimerkillä, vaikka lähtökohtana on esiintyminen omalla nimellä. Tällaisissa tapauksissa todellinen henkilö on toimituksen tiedossa, mutta koska toimituksella on lähdesuojan velvollisuus, kirjoittaja uskaltaa antaa nimensä toimitukselle. Tämän foorumin kohdalla rekisteröityneellä käyttäjällä ei ole lähdesuojaa, koska muut rekisteröityneet käyttäjät näkevät henkilötiedot.

Minä en tiedä, kuka Kouvo on oikeasti, mutta minusta tunnuksen sulkemiselle ei ole perustetta. Ainakaan ennen sitä, että ylläpito keskustelee henkilön kanssa. Yhteydenhän häneen saa yksityisviestillä. Jos tuntemattomana esiintyvällä on pätevä perustelu valinnalleen, minusta sellainen käyttäjä on hyväksyttävä käyttäjä. Mutta tietenkin tämä arviointi jää ylläpidon ja todellisen henkilön välille, aivan kuten lehden toimittaja ja lähdesuojan haluava päättävät asian keskenään.

Kaiken edellä olevan kirjoitan huolimatta siitä, että itse olen vahvasti sen kannalla, että tulee esiintyä omalla nimellä. Siksi allekirjoitan joka viestini nimelläni. Koska lähtökohtani on, että jos on jotain, mitä ei voi omalla nimellä sanoa, sitä ei ole tarpeenkaan sanoa. Mutta maailma ei ole mustavalkoinen ja ehdoton, ja siksi hyväksyn ja ymmärrän, että voi olla ja on tilanteita, joissa oman nimen piilottaminen on perusteltua.

Ja lopuksi sanon vielä senkin, että vastakohta tälle kaikelle on se, että käytetään vääryyden hyväksi tietyn aseman tuomaa auktoriteettia. Kuten Hylje kirjoitti. Itse asiassa olen sitä mieltä, että siitä on maailmassa ollut paljon enemmän vahinkoa kuin nimimerkkien taakse piiloutumisesta.

Antero
 
Olen samaa mieltä. En ole tutustunut Kouvon kirjoituksiin, mutta jos hänen viestinsä ovat olleet asiallisia ja olennaisia osia keskustelussa, on minusta kohtuutonta poistaa hänet, vaikka henkilö ei näyttäisikään omaa nimeään.
 
Huomasin juuri, ettei tuolla rekisteröitymis kohdassa jossa hyväksytään säännöt, puhuta mitään oman nimen käyttämisestä. Ainoastaan kun kysytään nimeä niin mainitaan etä etu- ja sukunimi on pakollinen tieto joka näytetään kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Kuukanko, virallinen kanta tähän, ja missä mainitaan että oikean nimen käyttö pakollinen?

Tietenkin suomen laki pistää joitakin rajoituksia tähän, mutta niihin en ota tässä nyt kantaa, kun en pykälä ja sana tarkkaa näitä muista.


EDIT: Ei mitään, täällähän asiasta on maininta: http://jlf.fi/f18/6-joukkoliikennefoorumin-saannot/ <--Tuon voisi linkata tai lisätä sinne rekisteröityimis paikkaan, vai mitä sanoo ylläpito?
 
Minusta säännöt koskevat kaikkia. Jos Kouvo olisi saanut kirjoittaa väärällä nimellä niin meidän muiden olisi pitänyt saada vähintään estää oman nimen näkyminen profiilissa. ;)

Ymmärrän että jollakin HKL:n työntekijällä joka tätä foorumia seuraa muttei osallistu keskusteluun ollenkaan on oikeus käyttää väärää nimeä jos se on ylläpidon tiedossa ja asiasta sovittu.
 
Itse olen sillä kannalla, että tuntemattomana esiintyminen on hyväksyttävää, jos esiintyminen on selvästi asiallista ja tuo sekä keskusteluihin että foorumiin kokonaisuudessaan lisäarvoa.
Tässä tapauksessa kaikki eivät pitäneet keskustelua asiallisena. Kouvon kirjoitukset olivat usein vähintäänkin raflaavia, joidenkin mielestä välillä jopa rienaavia. Omalla nimellä voi mielestäni esittää jyrkkiä kannanottoja, mutta ei väärällä nimellä.

Sama pätee totuuden kertomiseen. Jos on saanut työstään tms. jotain tietoa, niin sen levittäminen ei ole moraalisesti oikein, jos ei sitä uskalla tehdä omalla nimellä. En halua jlf:stä vuotosivustoa, jolla julkaistaan salaisia asiakirjoja, vaan asiallisen keskustelupaikan, jolla kerrottava tieto on julkista faktaa. Monet alalla työssä olevat eivät saa keskustella työstään sosiaalisessa mediassa, mutta siihen ei vaikuta se, kirjoitetaanko tieto omalla nimellä vai tekaistulla nimellä.

Vaikka jotkut "ovelasti" laittavat profiilin väärän nimen, niin he ottavat aina riskin siitä, että tunnus suljetaan, jos asia paljastuu.

Laatulehdistössäkin muuten nimettöminä julkaistuja kirjoituksia on varsin vähän ja usein niihin liittyy jonkinlaisia henkilökohtaisia tragedioita.
 
Lisäksi toisen henkilön nimen käyttö henkilötiedoissaan on minusta arveluttavaa.

Oliko konepäällikkö Olli Oiko muka jäsenemme?

http://www.aanimeri.fi/index.php?q=gallery&g2_itemId=9156

Kyllä älähtäisin itsekin, jos joku muu esiintyisi julkisesti Risto Vormalana, sillä olen ainoa maailmassa oleva sen niminen henkilö. Taiteilija-isoisäni vaihtoi aikanaan (1920-luvulla) sukunimensä Virtasesta Vormalaksi ja kaikki parinkymmentä Vormala-sukunimiset henkilöt ovat sukulaisiani.

---------- Viestit yhdistetty klo 12:08 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 11:56 ----------

Muutin oman allekirjoitukseni nimimerkki "Rattivaunun" ehdottamaan muotoon, jossa näkyy nimeni sekä asemani. Haluan tällä tavoin olla mahdollisimman tarkkaan sanomisieni takana vastuullisena (ja vastuullisen) foorumin jäsenenä.
 
Viimeksi muokattu:
Työkaveri huikkasi eilen käytävällä, että aijai, ollaanko sitä foorumilla väärällä nimella. Totesin että ei, kyllä se nimi sieltä profiilista löytyy. No muistinpa väärin, eipä löytynytkään. Toivottavasti vaihtohakemus menee läpi, olen jo vuosikaudet esiintynyt omalla nimelläni muualla.
 
Itse olen myös sen kannalla, että mitä ei uskalla omalla nimellään ääneen tuoda julki, ei sitä tänne tarvitsekaan kirjoittaa. Anonyymit palstat ovat anonyymejä varten. Niissä voi käydä räksyttämässä ja aukomassa suutaan puun takaa. Ei joukkoliikennekeskustelussa pitäisi olla mitään sellaista asiaa, eikä mitään niin henkilökohtaista, ettei sitä voi mielipiteenään esiin tuoda. Se vähä tieto, mitä minusta googlettamalla löytyy, Facebook-, LinkedIn ja Pixbox-tilit, krhm... "muutaman" vuoden päivityksiä odottanut nettiportfolio, ja tietenkin jlf.fi-kirjoitukset, jotka olen alusta alkaen tehnyt omalla nimelläni, ovat jotakuinkin kaikki mahdollinen tieto, mitä minusta netissä on. Tämän enempää ei ihmisestä tarvitsekaan tulla 17 vuodessa digitaalista jälkeä, ja tämä pysyy kontrollissani niin kauan kuin minusta ei aleta levitellä tekaistuja juttuja (vaan miksi kukaan sellaista haluaisikaan). Pidän huolen, että näissä ei ole mitään sellaista tietoa, jota en uskalla täällä tai muualla näyttää, onhan Facebook- ja netin ulkopuolisen elämän ystävissänikin muutama joukkoliikennefoorumilainen. En tietenkään tarkoita, että kaikkien täällä kirjoittavien pitäisi ihan näin avoimia olla! ;)

Mutta jälki jää joka tapauksessa, kirjoitti salanimen takaa tai ei. Muistaakseni jopa joissain foorumien työkaluissa on mm. IP-tunnistin, jonka avulla ylläpito ja moderoija löytää esimerkiksi kahdella tunnuksella kirjoittavat (varoituksena niille, jotka tällaista harrastavat tai suunnittelevat). Ja jos tulee vaikkapa tilanne, jossa viranomainen kiinnostuu, saa viranomainen sen henkilöllisyyden kuitenkin myös selville lähes joka ikisessä tapauksessa. Tämän vuoksi pidän henkilöni mieluummin oikeana ja näkyvänä myös internetissä. Bonuksena pidän myös huolen siitä, etten itse tee typeryyksiä. :)

Omasta mielestäni nimimerkki Kouvon napakat kirjoitukset olivat ihan ok tänne, mutta toki, jos nimi on tekaistu, pitää niille hyvillekin kommenteille piste laittaa. Kaikki ovat kuitenkin tänne tervetulleita omalla nimellään, myös nimimerkki Kouvon takaa kirjoitteleva ihminen.

---------- Viestit yhdistetty klo 13:26 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 13:22 ----------

Työkaveri huikkasi eilen käytävällä, että aijai, ollaanko sitä foorumilla väärällä nimella. Totesin että ei, kyllä se nimi sieltä profiilista löytyy. No muistinpa väärin, eipä löytynytkään. Toivottavasti vaihtohakemus menee läpi, olen jo vuosikaudet esiintynyt omalla nimelläni muualla.

Ha! Tunnus kiinni ja heti!

Heh! :D Ei vaan, toivottavasti nimenvaihto hoituu. Ja toivottavasti muut tekevät samoin ja korjaavat, jos vuosia sitten on erehtynyt tekemään samoin. Muistakaahan, että nimi ja muut tiedot siellä linkin takana näkyy vain foorumilaisille.
 
Täällä on mainittu, että HKL:n tai jonkin muun instanssin työntekijällä on "perusteltu" oikeus käyttää keksittyä nimeä, mikäli ei kirjoita foorumille lainkaan. Tätä en ymmärrä, sillä voihan foorumia lukea täysin vapaasti ilman minkäänlaista rekisteröitymistä.

On myös annettu ymmärtää, että kirjoitusten tasolla olisi jokin merkitys sille, saako esiintyä väärällä nimellä. Mielestäni asioiden ei kuulu liittyä toisiinsa, vaan väärällä nimellä esiintymisen tulisi aina olla kiellettyä. Toisaalta: oikealla nimellä kirjoittaminen ei myöskään saa korottaa tunnuksen sulkemiskynnystä, mikäli kirjoittaa asiattomuuksia.
 
Täällä on mainittu, että HKL:n tai jonkin muun instanssin työntekijällä on "perusteltu" oikeus käyttää keksittyä nimeä, mikäli ei kirjoita foorumille lainkaan. Tätä en ymmärrä, sillä voihan foorumia lukea täysin vapaasti ilman minkäänlaista rekisteröitymistä.

Hyvä pointti! Ehkä tällainen poikkeuskäytäntö johtuu kuvista ja muista asioista, mihin rekisteröitymättä ei pääse käsiksi.

On myös annettu ymmärtää, että kirjoitusten tasolla olisi jokin merkitys sille, saako esiintyä väärällä nimellä.
Ainakaan Kouvon tapauksessa näin ei minun luullakseni tehty, vaan toisen jäsenen/toisten jäsenten aktiivisuus vaikutti tunnuksen sulkemiseen. Itse en usko, että kirjoitusten tasolla olisi mitään muuta merkitystä kuin että asiallista keskustelijaa on vähän vaikea epäillä, vaikka oikea nimi olisikin epäilyttävä. Tottakai rääväsuiden oikeat nimet tarkistetaan herkemmin ja tällöin myös muutkin kuin moderaattori ja ylläpito aktiivisoituu nimen tarkastuksessa.

Toisaalta: oikealla nimellä kirjoittaminen ei myöskään saa korottaa tunnuksen sulkemiskynnystä, mikäli kirjoittaa asiattomuuksia.
Eikä varmasti sitä teekään. Luulen, että muutaman asiattomuuksien takia suljettu tunnus on rekisteröity oikeille nimille. Rumaksi rasismikeskusteluksi äityneen offtopic-politiikkaketjun ansiosta lähtöpasseja saaneilla oli ainakin omia nimiä tunnustensa takana. Ja myös tilapäisesti suljettujen tunnusten takana on ollut henkilöjä omilla nimillään.
 
Viimeksi muokattu:
Entäs jos kouvo oli tilanteessa, jossa hän asemansa vuoksi joutui käyttämään nimimerkkiä, jotta hän voi vapaasti esittää mielipiteensä ilman että hänen mielipiteensä tulkittaisiin hänen taustayhteisönsä mielipiteeksi? Sananvapaus kuuluu kaikille, myös sellaisille, joiden esimies ei ole "ilahtunut" alaisensa mielipiteistä. Välttämättä ei tarvitse paljastaa mitään yrityssalaisuuksia (esim. kouvo ei koskaan ole muistaakseni tehnyt sellaista), jotta esimies repii pelihousunsa.
 
Entäs jos kouvo oli tilanteessa, jossa hän asemansa vuoksi joutui käyttämään nimimerkkiä, jotta hän voi vapaasti esittää mielipiteensä ilman että hänen mielipiteensä tulkittaisiin hänen taustayhteisönsä mielipiteeksi? Sananvapaus kuuluu kaikille, myös sellaisille, joiden esimies ei ole "ilahtunut" alaisensa mielipiteistä. Välttämättä ei tarvitse paljastaa mitään yrityssalaisuuksia (esim. kouvo ei koskaan ole muistaakseni tehnyt sellaista), jotta esimies repii pelihousunsa.

Kai Markku K:lla (joka tämän Kouvo jutun tavallaan aloitti) oli lähettää ylläpidolle niin hyvät perustelut sitten. Olen kyllä utelias tietämään mitkä ne perustelut olivat kun ei kai annettu Kouvolle edes tilaisuutta selvittää asiaa...
 
Ehkä tällainen poikkeuskäytäntö johtuu kuvista ja muista asioista, mihin rekisteröitymättä ei pääse käsiksi.
Ei tuollaista poikkeuskäytäntöä ole. Kaikki väärällä nimellä olevat tunnukset suljetaan, jos minä tai ylläpito huomaamme asian. Tosin jos jollakin tunnuksella vain luetaan foorumia, niin kukaan tuskin kiinnostuu nimimerkin taustoista niin paljoa, että selvittäisi onko nimi oikea.
 
Periaatteessa joku voi rekisteröityä vain selvittääkseen, minkä nimisiä henkilöitä tänne kirjoittelee. Foorumiin kirjautumaton ei sitä tietoa näe kuin oman nimen käyttäjätunnuksekseen valinneiden kohdalla. Esimerkiksi minut on kutsuttu lehtihaastatteluihin tänne kirjoittelemieni viestien innostamana. Huomasin, että toimittaja oli tänne rekisteröitynyt käyttäjä, joka ei itse tänne kirjoittele.
 
Entäs jos kouvo oli tilanteessa, jossa hän asemansa vuoksi joutui käyttämään nimimerkkiä, jotta hän voi vapaasti esittää mielipiteensä ilman että hänen mielipiteensä tulkittaisiin hänen taustayhteisönsä mielipiteeksi?

Näinpä. Itse en olisi edellisessä duunissani voinut koskaan kirjoittaa omalla nimelläni mitään sen suuntaista, että "kuntien kaavoitusmonipoli pitää purkaa", koska olisi tullut huutia kumppaneilta ja johdolta. Internetin hienous on siinä, että siellä voi testata ajatuksiaan ja keskustella ilman taustalastia: tyyliin, että "totta kait grynderin kätyri on tuota mieltä".

Mutta ilmeisesti myös jlf kaipaa Kouvon terävänäköisten havaintojen sijaan enemmän perusteetonta lätinää Onnibusin TES:n rikkomisista sun muuta oman edun puolustamista muita mustamaalaamalla. Onneksi on muitakin palstoja.
 
Takaisin
Ylös