Vs: Expressbusin kesätarjoukset
Eikös tilinpäätökset ole kohtuullisen julkista tietoa?
Kyllä näin on, tosin haku vaatii hieman perusasioiden tuntemista, jotta tietää mistä penkoo. Tässä vähän ohjeita:
Yrityksen perustiedot selviävät kätevimmin
Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ). Kyseessä on patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ja verohallinnon yhteinen tietojärjestelmä, jonne yhdistetään tietoja kummankin tietokannoista, verottajan puolelta siis käytännössä ennakonpidätysrekisteristä.
YTJ:n yrityshaulla voidaan hakea halutun yrityksen tiedot esille. Sieltä näkee mm. milloin toiminimi on rekisteröity, milloin yritys on merkitty ennakonpidätysrekisteriin sekä erinäisiä historia-, osoite- ym. perustietoja. Tärkein täältä löytyvä tieto on Y-tunnus, joka kannattaa laittaa ylös, koska sen perusteella yrityksestä on helppo löytää tietoja muualtakin. Se on vähän kuin yrityksen sosiaaliturvatunnus, yksilöi tietyn firman yksikäsitteisesti. Kannattaa muistaa että monoliittiselta näyttävä yrityskokonaisuus voi käytännössä olla pilkottu useaan juridiseen yhtiöön, ja jokaisella on oma Y-tunnus ja omat tiedot. Siksi hakutulosten perusteella ei pysty välttämättä tekemään aivan lopullisia päätelmiä selvittämättä taustoja mahdollisesti usealta eri kantilta.
Itse tilinpäätöstiedot löytyvät patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä kaupparekisteristä, josta hakuja voi tehdä
VIRRE-tietopalvelun kautta. VIRRE:ssäkin voi etsiä yrityksen perustietoja, mutta YTJ-järjestelmästä näkee samalla myös ennakonpidätystiedot, mikä on ihan hyödyllistä. Maksua vastaan VIRRE:stä voi saada myös laajemmat perustiedot yrityksestä. Mutta me olimme kiinnostuneita tilinpäätöksistä, joten klikkaamme vasemmassa palkissa kohtaa
Tilinpäätöshaku. Haku tehdään Y-tunnuksella, joten nyt se muistilappu esiin. Haun tuloksena löytyy lista tilinpäätösdokumentteja, jotka on nimetty loogisesti, jotta niiden joukosta löytyy halutun tilikauden tiedot. Tässä vaiheessa dokumentteja voi siirtää ostoskoriin. Lopuksi poistutaan kassan kautta, kuten kaikissa nettikaupoissa, minkä jälkeen dokumentti on ladattavissa omalle koneelle .pdf-muodossa.
Pari vinkkiä VIRRE:n käytöstä:
- Jos vain viitsii, kannattaa varmaan perustaa omat tunnukset palveluun ostosten tekemistä varten. Jos dokumentin latausvaiheessa tulee ongelmia, ne on helppo ladata myöhemmin uudestaan, kun ostot kirjautuvat omaan tiliin. Jos ostaa ilman tiliä, on parasta toivoa että lataus onnistuu kerralla tai muuten pitää soittaa virka-aikana palvelevaan tukinumeroon ja pyytää apua. Ovat kyllä avuliaita, ei siinä mitään, mutta jos tämän ylimääräisen stepin voi välttää, aina parempi.
- Kannattaa varmistaa, että oma browseri toimii palvelun kanssa. Macin Safarilla on ollut vaikeuksia kokemukseni mukaan mutta esim. Firefox toimii muistaakseni hyvin.
- Kannattaa miettiä mitkä ovat ne tärkeimmät dokumentit mitä haluaa katsoa. Ihan kaikkea tuskin voi/kannattaa ostaa itselle kun joka ikinen dokumentti maksaa 5 € + alv.
Eli siitä vain metsästämään tilinpäätöksiä innolla!
Jos joku muuten tuntee jotain vastenmielisyyttä, että tässä nyt ronkitaan yritysten yksityisiä tietoja, niin tuollaiset huolet kannattaa unohtaa. Tilinpäätös on lain mukaan julkinen dokumentti, jonka yritys on velvollinen laatimaan omistajilleen ja yhteiskunnalle (mm. verottajan tarpeisiin). Tilinpäätösten julkisuus on erittäin tärkeää elinkeinoelämän läpinäkyvyyden vuoksi -- muissakin kuin pörssiyrityksissä. Pörssiyrityksen tulee laatia erittäin kattava tilinpäätös ja toimintakertomus, mutta ei-pörssiyritykseltä riittää muutaman sivun suppea raapustus, josta löytyvät vaaditut tiedot. Pörssiyritysten tilinpäätöksiä kannattaa ensin kaivella niiden nettisivuilta, koska useimmiten ne julkaistaan siellä. Näin välttää tuon dokumenttimaksun. Ei-pörssiyritykset julkaisevat vain harvoin tilinpäätöstietojaan avoimesti, joten niitä löytää useimmiten vain kaupparekisteristä, minne ne on lain mukaan pakko toimittaa.
Tiedoksi että tilinpäätöstietoja kauppaavat myös muut tahot, esimerkiksi Kauppalehti. Ja on niitä muitakin. Tyypillisesti vain hinnat ovat kovemmat kuin suoraan kaupparekisterin kanssa asioitaessa. Eli nuo kannattanee käytännössä unohtaa silloin kun oman kukkaron kanssa on liikkeellä.
Mainittakoon nyt vielä sekin, että jos tilinpäätöksiä käy ostamassa, niin on parasta varautua myös siihen, että on osattava tulkita niitä oikein. Pelkän yhden numeron katsominen sieltä tai täältä ei vielä kerro kauhean paljon vaan pitää osata katsoa kokonaisuutta. Käytännössä tarvitaan ainakin jonkinlaiset perustiedot kirjanpidosta.