Helsinki, Espoo, Sipoo ja Vantaa ovat jo niin suuria, erillisiä kokonaisuuksia, etten näe niiden liittämistä tarpeellisena - jos samassa kaupungissa on liikaa asukkaita, ei heidän tarpeitaan välttämättä oteta tarpeeksi huomioon ja palveluita saatetaan keskittää liiaksi.
Helsinki, Espoo, Sipoo ja Vantaa eivät ole mitenkään järjellisiä kokonaisuuksia. Helsinki on vajaa, kun taas Espoolla, Vantaalla ja Sipoolla ei ole oikein mitään yhtenäistä nimittäjää. Paitsi Helsinki.
Kerava ja Järvenpääkään eivät ole ymmärtääkseni katuneet päätöksiään erota Tuusulasta, ja toimivat mielestäni hyvin myös omina kaupunkeinaan erossa maalaiskuntatyyppisestä Tuusulasta, joka on muutenkin niin hajanainen, ettei yhdistämisessä olisi järkeä.
Olikos se vuonna 2005, kun Hesarissa oli aika iso juttu uudesta 100'000 asukkaan Suur-Tuusulasta. Juttu jäi mieleeni ja etenkin Hyrylän ja Ristikydön kaavoittamisen myötä hanke tulee uudestaan ajankohtaiseksi. Liittäisin kuitenkin joukkoon Nikkilän, mikä sinänsä olisi ironista, sillä aikanaanhan Tuusula irtaantui nimenomaan Sipoosta aluksi omaksi kappelikseen, sittemmin itselliseksi pitäjäksi. Nikkilän ruotsinkielinen yhteisö yhdessä Etelä-Tuusulan ruotsinkielisen yhteisön kanssa riittäisi todennäköisesti turvaamaan kaksikieliset palvelut koko suurkaupungille.
Suur-Tuusulan keskus olisi luontevinmmin Kerava, sillä sinne olisi kaikista Suur-Tuusulan taajamista vaihdoton yhteys: Jokelasta ja Järvenpäästä sekä Nikkilästä toivottavasti jo lähitulevaisuudessa juna, Hyrylästä mahdollisesti jopa ratikka.
Suur-Tuusula jakaantuisi edelleen taajamista muodostuviin paikallishallintoalueisiin, eli Kerava, Järvenpää, Jokela, Hyrylä ja Nikkilä, jotka järjestäisivät peruspalvelut keskushallinnon tuella (tähän on olemassa erilaisia malleja, mut ei mennä nyt siihen, kun tämä ei ole Kunnallisfoorumi).
Kaupungissa on hyvä olla yksi ydinkeskusta, johon sijoittuisivat hallinnolliset palvelut. Tämä on Helsingissä aivan selkiö ja Vantaalla Tikkurilasta on muodostumassa selvä keskus koko kaupungille. Espoossa on kunnan jättimäisestä koosta johtuen useita aluekeskuksia, joista yksi on valittu viralliseksi keskukseksi, joka onkin ainoa kaukojunien pysähtymispaikka sekä kahden HKI-Vantaalle lähtevän bussireitin lähtöpisteet. Espoon keskus on myöskin nimensä mukaisesti aika lähellä Espoon maantieteellistä keskipistettä, joten se soveltuu virkaansa näillä näkymin. Myös Keravasta ja Järvenpäästä löytyy aseman ympäristöstä tiivistä keskustaa. Kauniaisten aseman ympärille ei kuitenkaan mielestäni muodostunut hyviä kaupallisia, hallinnollisia ja kunnallisia palveluita tarjoava keskus, jonka vuoksi näen liitoksen Espooseen tärkeänä. Kauniaisten palveluita voisi keskittää Espoon keskukseen, sillä junamatka on vain maltilliset 6 minuuttia - neliraiteistamisen jälkeen 3 min.
Kaupungissa on hyvä olla yksi ydinkeskusta, ja Espoon ja Vantaan ydinkeskusta onkin Stadi. Kuitenkin monikeskuksisessa metropolissa tarvitaan myös vahvoja paikalliskeskuksia, ja siksi olisi perusteltua muodostaa yksi yhteinen metropolihallinto ja pilkkoa nykyiset kunnat sopivan kokoisiksi kokonaisuuksiksi, käyttäen vaikkapa suuralueita/peruspiirejä pohjana:
- Helsinki –> Vironniemi, Ullanlinna, Kampinmalmi, Taka-Töölö, Lauttasaari, Reijola, Munkkiniemi, Haaga, Pitäjänmäki, Kaarela, Kallio, Alppiharju, Vallila, Pasila, Vanhakaupunki, Maunula, Länsi-Pakila, Oulunkylä, Itä-Pakila, Latokartano, Pukinmäki, Malmi, Suutarila, Puistola, Jakomäki, Kulosaari, Herttoniemi, Laajasalo, Vartiokylä, Myllypuro, Mellunkylä, Vuosaari, Östersundom (vaihtoehtoisesti voisi käyttää suurpiirejä tai niistä muokattua suurempirakeista aluejakoa, joilla Helsinki jaettaisiin n. 5–10 piiriin)
- Espoo+Grani –> Pohjois-Espoo, Espoonlahti, Kauklahti, Leppävaara, Matinkylä, Tapiola, Grankulla ja Vanha-Espoo (vaihtoehtoisesti Vanhan-Espoon, Pohjois-Espoon ja Kauklahden voisi "yhdistää" tynkä-Espooksi)
- Vantaa –> Kivistö, Myyrmäki, Aviapolis, Koivukylä, Tikkurila, Korso, Hakunila (vaihtoehtoisesti Kivistö ja Myyrmäki yhteen, Korso, Koivukylä ja Tikkurila yhteen sekä Hakunila muodostamaan vaikkapa Östersundomin kanssa yhden kokonaisuuden).