- Liittynyt
- 7 Maaliskuu 2009
- Viestit
- 1,501
Mitäköhän tarkoittaa vajaa? Väljästä ja hajanaisesta kapungista tulee entistä väljempi ja hajanaisempi, jos se yhdistetään muihin kaupunkeihin suotta. Helsingillä on jo tarpeeksi asukkaita, pinta-alaa ja tiivistämismahdollisuuksia omaksi kaupungikseen. Espoo on jo Suomen 2. suurin asukasluvultaan, ja sekin jo nyt jättimäinen hallita. Espoosta, Vantaalta, Helsingiltä ja Sipoolta löytyvät jo nyt kaikki tarvittavat omat palvelunsa sekä kehittämishankkeensa, ja ne ovat maantieteellisesti erossa toisistaan.Helsinki, Espoo, Sipoo ja Vantaa eivät ole mitenkään järjellisiä kokonaisuuksia. Helsinki on vajaa, kun taas Espoolla, Vantaalla ja Sipoolla ei ole oikein mitään yhtenäistä nimittäjää. Paitsi Helsinki.
Viimeksi juttua Suur-Tuusulasta oli pari päivää sitten Hesarissa, jossa todettiin hankkeen olevan floppi. Pääaiheena oli, että Hyrylä haluaa oman nimensä takaisin, eikä halua käyttää Tuusulan nimeä. Tuusulan ja Sipoon yhteinen raja-alue on todella kapea, eikä kunnilla ole paljoakaan yhteistyötä. Hyrylän ja Nikkilän välillä liikkuminen julkisilla on yhtä hankalaa, kuin liikkuminen suoraan vaikka Stadiin asti, eikä nikkiläläiset varmastikaan riemastuisi kunnallisien ja hallinnollisien palveluiden yhdistämisestä eli siirtymisestä Hyrylään.Olikos se vuonna 2005, kun Hesarissa oli aika iso juttu uudesta 100'000 asukkaan Suur-Tuusulasta. Juttu jäi mieleeni ja etenkin Hyrylän ja Ristikydön kaavoittamisen myötä hanke tulee uudestaan ajankohtaiseksi. Liittäisin kuitenkin joukkoon Nikkilän, mikä sinänsä olisi ironista, sillä aikanaanhan Tuusula irtaantui nimenomaan Sipoosta aluksi omaksi kappelikseen, sittemmin itselliseksi pitäjäksi. Nikkilän ruotsinkielinen yhteisö yhdessä Etelä-Tuusulan ruotsinkielisen yhteisön kanssa riittäisi todennäköisesti turvaamaan kaksikieliset palvelut koko suurkaupungille.
Sehän on vain pieni sivuseikka, että Kerava ei nimenomaan halua Tuusulaan, vaan erosi siitä? Kerava on muutenkin erillään Tuusulasta sekä liikenteellisesti että maantieteellisesti (erilliset keskukset kaukana toisistaan).Suur-Tuusulan keskus olisi luontevinmmin Kerava, sillä sinne olisi kaikista Suur-Tuusulan taajamista vaihdoton yhteys: Jokelasta ja Järvenpäästä sekä Nikkilästä toivottavasti jo lähitulevaisuudessa juna, Hyrylästä mahdollisesti jopa ratikka.
Alue olisi liian laaja, haja-asutettu ja erilliset keskukset ja erityyppiset rakenteet eivät sovellu yhteen. En näkisi tästä olevan hyötyä kenellekään.Suur-Tuusula jakaantuisi edelleen taajamista muodostuviin paikallishallintoalueisiin, eli Kerava, Järvenpää, Jokela, Hyrylä ja Nikkilä, jotka järjestäisivät peruspalvelut keskushallinnon tuella (tähän on olemassa erilaisia malleja, mut ei mennä nyt siihen, kun tämä ei ole Kunnallisfoorumi).
Minkä perusteella? Täikammalla pitää alkaa erottelemaan syitä tai palveluheikkouksia, joita on haettava Stadista, eikä voi järjestää mm. Tiksissä. Tunnen useita vantaa- ja espoolaisia, jotka eivät käy Stadissa koskaan asiointitarkoituksissa, koska kaikki tarvittava löytyy heidän kotikaupungistaan.Kaupungissa on hyvä olla yksi ydinkeskusta, ja Espoon ja Vantaan ydinkeskusta onkin Stadi.
Kyse ei ole mistään tiiviisti täyteen ahdetusta metropolista, vaan erillisistä kapungeista, joiden väliltä löytyy enemmän merta ja peltoa kuin asutusta. Kaikilla kunnilla on omat investointikohteensa, imagonsa, kaavoituksensa ja kaupunkirakenteensa. Liikenneverkko on poikkeus, joka vahvistaa säännön - se on yhteinen, sen vuoksi HSL on ollut kaikille käypä ratkaisu joukkoliikennepalveluiden järjestämisen osalta. Kaikilta löytyy palvelut, ja kaupunkien palvelutaso onkin mielestäni sillä tasolla, etteivät ne täydentäisi toisiaan - hallintoalueesta tulisi liian laaja sekä pinta-alaltaan, että asukasluvultaan.Kuitenkin monikeskuksisessa metropolissa tarvitaan myös vahvoja paikalliskeskuksia, ja siksi olisi perusteltua muodostaa yksi yhteinen metropolihallinto ja pilkkoa nykyiset kunnat sopivan kokoisiksi kokonaisuuksiksi, käyttäen vaikkapa suuralueita/peruspiirejä pohjana:....
Mainittakoon vielä, että haluaisin kuntaliitoksista kansanäänestyksen - tämä asia kun koskee jokaista asukasta, päätöstä ei voi tehdä moraalini mukaan kuuntelematta asukkaita.