Pysäkkikuulutukset tulevat

1900-lukulaisena muumiona pidän yleisesti ottaen ärsyttävänä tätä yleisen hälinän ja ääni-, kuva- ja tietosaasteen lisääntymistä ja lisäämistä. Taukoamaton informaatiosäpätys ei ole mielestäni elämänlaadun paranemista, vaan huononemista. Julkiset tilat eivät enää ole rauhoittavia, vaan rasittavia paikkoja, joista haluaa pois mahdollisimman pian. Tämä säpätyksen lisäämiskehitys on ristiriitaista sikälikin, että lähes kaikkien taskussa on älylaite, josta jokainen voisi valita kuulokkeisiinsa ja näyttöönsä mieleisensä informaation ja viihteen ilman, että julkisessa tilassa pitää olla jatkuva infokonsertti päällä.

St1:n polttoainepumpuilla on nykyään ääniautomaatti, joka käynnistyy aina tankkauksen yhteydessä. Tankkaajalle soitetaan joko musiikkia tai mainoksia. Olisihan aikamme ihmiselle ilmeisesti aivan sietämätöntä viettää minuutin rauhallinen hetki pumpun vaimeaa sytkytystä kuunnellen.

Muumioitumiseni olen huomannut siitä, että monet muut tuntuvat pitävän sisällötöntä taustahälinää normaalina tai jopa toivottavana. Se ilmenee esimerkiksi siten, että kun asetutaan jonnekin tilaan, jossa on televisio, jonkun pitää aina avata se. Ensimmäisen kymmenen sekunnin ajan televisiota katsotaan, sen jälkeen se ei kiinnosta juuri ketään. Mutta sen pitää olla päällä. Jos menee sulkemaan television, jota kukaan ei katso, siitä saa heti moitteita.

Tietotulva ei tunnu johtavan ihmiskunnan viisastumiseen, vaan pikemminkin päinvastoin.
 
Palasin juuri Tukholmasta jossa matkustin sekä pidemmät pysäkinvälit omaavalla linjalla 670 Vaxholmista Tekniska Högskolanille että linjoilla 44 ja 76 joilla on lyhyet pysäkkivälit. Eipä häirinneet pysäkkikuulutukset kummassakaan tapauksessa (enemmän häiritsee se kuljettajan kopperossa välillä kailottava mölytoosa joka suoltaa itselleni vastenmielistä "musiikkia" mutta se taas on toinen asia...). Tuskinpa ne pysäkkikuulutukset siis täällä pääkaupunkiseudullakaan häiritsevät mikäli ne toteutetaan viisaasti, eli tervetuloa vaan.
 
Tiedähäntä noista kuulutuksista, hyviähän ne on jos toimii.
Eilenkin sai taas säätää neljäkin kertaa äänitasoa 30km matkalla ja siltikin ei koko laite sano kaikkia pysäkkejä.
Tieto on ollut jo vuosia tilaajan tiedossa, mutta kuulemma sille ei voi tehdä mitään. (ainoastaan sakottaa jos äänitaso liian matalalla)
 
Vs: Ovatko pysäkkikuulutukset busseissa tarpeellisia

Miten te sitten ulkomailla kun matkustatte aika varmasti joukkoliikennevälineillä, niin ette koe niitä pysäkkikuulutuksia busseissa varmaan haitalliseksi? Joten onhan se kiva ainakin ekana katsoa miten HSL ne osaa tehdä busseihin, eikä heti kättelyssä kun asia päätettiin toteuttaa niin tyrmätä sitä täysin. ;)
Tähän kyllä kommentoitava sen verran että näissä pysäkkikuulutuksissa linja-autoissa, erona esim. metroon ja junaan, on se että myös kuljettaja kuulee nuo kuulutukset. Veikkaan kyllä että jossain vaiheessa, se reilun 11 tuntia päivässä reilun minuutin välein kuultava pysäkkikuulutus(ESIM.LINJA 550),alkaa kyllä kuljettajaa ottaa päähän :mad: Matkustajajille se tietenkään ole niin paha, niinkuin ei kuumassa bussissakaan istuminen n. puoli tuntia, kuski taas istuu siellä kuumuudessa pahimmillaan 5 ja puoli tuntia yhtäkyytiä...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Ovatko pysäkkikuulutukset busseissa tarpeellisia

Veikkaan kyllä että jossain vaiheessa, se reilun 11 tuntia päivässä reilun minuutin välein kuultava pysäkkikuulutus(ESIM.LINJA 550),alkaa kyllä kuljettajaa ottaa päähän :mad:

Kyllä osassa juniakin ne kuulutukset kuuluvat ohjaamoon (osassa taas ei), ja niihin tottuu hyvin nopeasti. Ei niitä edes huomaa enää, kun on jonkin aikaa ajellut. Ihminen toimii siten. :)

Väitän, että huolesi on täysin turha.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Sinänsä minulla ei ole kuulutuksia vastaan, ärsyttää vain se kahdella kielellä hokeminen. sellaistahan ei ole muissa Pohjoismaissa.
 
Muissa pohjoismaissa ei olekkaan kahtaa virallista kieltä. En oikein edes ymmärrä että miksi asioita
pitäisi tai ei pitäisi tehdä sillä perusteella että jossain muualla tehdään tai ei tehdä.
 
Koko kaksikielisyys soopa on muutenkin kyllä naurettavaa, pitäisi siitä virallisesta kaksikielisyydestä jo luopua. Mikä nykysin on muuten jako suomea ja ruotsia äidinkielekseen puhuvien välillä? Muistaakseni ruotsi oli alle 10%...
 
Hyvä että kuulutukset lukee naisääni jollaisesta saa selvän muuten hälyisessä ympäristössä.
 
...ärsyttää vain se kahdella kielellä hokeminen. sellaistahan ei ole muissa Pohjoismaissa.
Koska vain Suomi on virallisesti kaksikielinen maa.

---------- Viestit yhdistetty klo 10:54 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:45 ----------

Koko kaksikielisyys soopa on muutenkin kyllä naurettavaa, pitäisi siitä virallisesta kaksikielisyydestä jo luopua. Mikä nykysin on muuten jako suomea ja ruotsia äidinkielekseen puhuvien välillä? Muistaakseni ruotsi oli alle 10%...
Suomen nykyisen perustuslain mukaan suomi ja ruotsi ovat Suomen kansalliskielet. Ruotsin kielen nykyinen asema on siis melkoisen vahva, eikä ole näköpiirissä sellaisia tekijöitä, jotka muuttaisivat sitä. Se ei auta, että sinä et oikein tykkää siitä. Kaksikielisen kunnan alueella, kuten HSL-liikenteen kunnat ovat, viranomaisten antama informaatio pitää olla suomeksi ja ruotsiksi. HSL on tämän alueen joukkoliikenneviranomainen ja jos sen antamasta informaatiosta puuttuisi ruotsinkielinen osuus, se rikkoisi Suomen perustuslakia. Piste.

---------- Viestit yhdistetty klo 11:06 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:54 ----------

Oma ruotsin kielen taitoni on kovin vajavaista; osaan kyllä lukea ihan riittävän hyvin, mutta kuullun ymmärtäminen sekä puheen muodostaminen ruotsiksi kovin välttävällä tasolla. Harmittaa, etten pysty sen paremmin palvelemaan asiakkaitani heidän omalla äidinkielellään. Keskustelu "riikinruotsalaistenkin" kanssa kääntyy yleensä englanniksi, mikä tuntuu hieman oudolta; onhan ruotsi kuitenkin Suomen toinen virallinen kieli.
 
Viimeksi muokattu:
Koko kaksikielisyys soopa on muutenkin kyllä naurettavaa, pitäisi siitä virallisesta kaksikielisyydestä jo luopua. Mikä nykysin on muuten jako suomea ja ruotsia äidinkielekseen puhuvien välillä? Muistaakseni ruotsi oli alle 10%...

Minusta taas on naurettavaa, että sellaiset ihmiset kommentoivat asiaa, jolla ei taida olla mitään kulttuurituntemusta tai kokemusta, miten laajasti ruotsinkielisyys näkyy muiden ihmisten arjessa. Erityisesti vanhemmille ihmisille tämä on erittäin tärkeä asia, mutta tunnen myös monta nuorta joille ruotsinkielisyys on tärkeä kulttuuriperinne. Kyllä suomenruotsalaiset ovat ihan tavallisia ihmisiä suurin osa, ja olisin kyllä valmis joustamaan tuossa ruotsenkielen asemasta erityisesti Itä-Suomessa, missä taas Venäjä olisi paljon tärkeämpi kieli.
 
Takaisin
Ylös