Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Saksassa tehtiin Stadtbahneja ihan tosissaan 1970-luvulla ja niistä opittiin paljon. Erillään on hyvä kulkea, mutta ei eristettynä. Joukkoliikenteen paikka ei ole Autobahnin keskellä, vaan siellä missä liikkuvat ihmiset, ei autot. Korkeasta lattiasta ei ole kuin haittaa silloin, kun rata ei ole eristetty vaan se on katutilassa ja sillä on liikenne-etuudet. Liikenne-etuudet eivät ole eristämistä, vaan keino saada eristämisen edut ilman eristämistä ja sen haittoja joukkoliikenteen saavutettavuudelle ja palvelukyvylle.Mielestäni tämä konsepti voitaisiin kopioida Jokeriin, joka toivon mukaan olisi pikaraitiotie ja kulkisi suurimman osan matkastaan katuverkon ulkopuolella, tai monikaistaisten teiden ajoratojen välillä. Sillä voitaisiin ihan hyvin käyttää korkealattiakalustoa, jos ei ole pakko käyttää samoja vaunuja kuin Helsingin keskustan hitailla linjoilla. Jos Töölön metro toteutetaan light-metrona, niin samoja vaunuja voi käyttää myös sillä.
Virheiden tekemisestä on se etu, ettei niitä tarvitse tehdä uudelleen – jos on aito halu kehittää. Stadtbahnin esimetrokonsepti on kuollut, mutta korkeat laiturit ovat jääneet siitä vaivaksi. Korkeiden laitureiden tekemiselle ei ollut muuta syytä kuin ajatus siitä, että Stadtbahnit muutetaan ”oikeiksi” metroiksi. Matalat laiturit ja kulku katuympäristössä oli suunniteltu siirtymäajan ratkaisuksi.
Saksassa kävi vain niin, että kun siellä todettiin ”oikean” metron maksavan keskustojen ulkopuolella saksalaisessa Östersundomissa ainakin 5 kertaa niin paljon kuin paremmin palveleva ratikka, niin metron suunnittelu loppui siihen.
Minä näin ja koin ensimmäiset Stadtbahnini 1980-luvulla ja olin innoissani taittoportaista ja mahdollisuudesta muuttaa raitiotie metroksi. En ymmärtänyt matalan lattian merkitystä enkä metron tarpeetonta kalleutta ja palvelukyvyn rajoituksia. Onneksi en kuitenkaan jumittunut omaan kokemattomuuteeni, vaan olen kyennyt ymmärtämään ja omaksumaan kokemusta ja tietoa ensi-innostuksen jälkeenkin.
1800-luvun lopulla metrot olivat aika lailla raitiovaunuista koottuja pitkiä junia. Ne tehtiin etupäässä katuverkon mukaisesti, jolloin niiden tuli myös kyetä suorakulmaisten katuristeysten vaatimiin kaarresäteisiin. Tällaisia jyrkkäkaarteisia järjestelmiä olivat USA:n kaupunkien höyryveturivetoiset ilmaradat ja Manner-Euroopan ensimmäiset metrot: Budapest, Pariisi ja Berliini.Tuo on minulle uutta tietoa, mutta se ei tainnut kulkea katuja pitkin kuitenkaan, ja kaarresäde lienee ollut loivempi kuin raitiotiessä.
En kyllä ymmärrä, miten kassien käsittely eroaa podesterin tai suoran lattian päällä olevan istuimen kanssa. Istuin ja sen korkeus lattiasta on täsmälleen sama, kuin myös istuinten jako pituussuunnassa.Esim kun matkustaa bussilla ja mukana on isohkoja ostoskasseja niin niiden sijoiittaminen jalkojen alle on vaikeaa jos joutuu istumaan podesteri-istuimella.
Juuri näin. Siksi uudet raitiotiet ovat matalalattiaisia. Jos matalalattiaisuus vaikuttaa muoti-ilmiöltä, se johtuu vain siitä, että sillä on paljon etuja korkeaan laituriin nähden ja siksi ei korkeita laitureita käyttäviä uusia järjestelmiä tehdä.Viisaammin toteutetuissa raideliikennejärjestelmissä yhdistettään metrojen ja raitioteiden parhaat ominaisuudet eikä tuijoteta vain siihen mitä on kulliosenakin ajanjaksona muotia.
Antero