Nykyään bussit menevät merkittävältä osin suuntiin, joihin ei ole raskasraidetta rakennettu.
Niin kuin vaikkapa Jakomäkeen tai Laajalahteen? Tämä puute on korjattavissa jo mainituilla poikittaisratikoilla. Kuitenkin harva alue, joihin ei raskasraidetta länsimetron valmistuessa kulje, on niin merkittävän suuri, että sinne omaa metrolinjaa tarvittaisi. Raskasraideratkaisuissa väliin jää aina sellaisia alueita kuin Roihuvuori, Mellunmäki (länsiosa), Laajasalo tai Pohjois-Tapiola.
Josta päästäänkin sitten yhdenlaiseen ratkaisuun:
Vaikka toki Stadtbahn konseptilla voidaan ajaa useita linjoja, merkittävä osa alueista joutuu kuitenkin bussiliityntään.
Suorilla busseilla voi siis palvella alueita, joihin ei ole raskasraidetta rakennettu (ks. yllä), mutta kevytraiteesta sivuun jääville alueille riittää liityntä?
Kadulla kulkeva ratikka on minusta liian hidas, että se voisi laajasti korvata keskustaan tulevan bussiliikenteen.
Täydet valoetuudet, 60 km/h nopeusrajoitus, 700 m pysäkkiväli... Täysin realistista toteuttaa Lasipalatsilta tai Kaisaniemenkadulta pohjoiseen. Näinhän se toimii Berliinin itäpuolellakin.
On huomattava, että Mannerheimintien tyyppisellä kadulla Stadtbahn- ratikalla on muutamia rajoitteita:
1) Pysäkkiväli
Tarvitsee minunkin mielestä tarkistusta, mutta ei ole ollenkaan olennaisesti hidastava tekijä. Lähinnä pitäisi keskittyä pysäkin sijaintiin liikennevaloihin ja risteyksiin nähden sekä vapaaseen kulkuun pysäkille saavuttaessa ja pysäkiltä poistuttaessa.
2) Tehokkaiden etuuksien minimivuoroväli
Liikennevaloja tarvitaan pitämään ratikan reitti esteettömänä. Liikennevalot tulee synkata ratikan aikataulujen mukaisiksi. Kun liikenne on tehty sujuvaksi ja luotettavaksi, voidaan vuoroväliä pitää puolessatoissa minuutissa. Teknisessä mielessä on täysin mahdollista toteuttaa tällainen Helsingissä, mutta ongelma on asenne ja asiantuntemuksen puute.
3) Nopeuksien laskutavoite ja kaupunkiympäristön parantamistoive kantakaupungissa vaikuttaa myös ratikoihin
Ei sen tarvitse vaikuttaa. Jos katua rauhoitetaan kumipyöräliikennettä hidastamalla, en usko kadun rauhan vielä rikkoutuvan, jos ratikat saavat pitää 40 km/h maksiminopeuden, tai edes, jos nopeutta nostetaan. Eikä silläkään ole suurta vaikutusta, jos nykyisestä vähän vajaan 30 m vaunujen sijaan ajetaankin vaikkapa 40- tai jopa 50-metrisillä.
Ja jos vaikkapa pelkkä henkilöautoliikenne poistetaan ja katutila suunnitellaan uusiksi joukko- ja kevyen liikenteen ehdoilla jollain kadulla tai kadunpätkällä, ei se varmaan olisi kovin monesta niin hirveän negatiivinen asia.