Vs: Millainen olisi Suomen rataverkko ilman alueluovutuksia...
Näin entisenä ulvilalaisena huomauttaisin nykyisen kirjoitusasun olevan Ulvsby
Pitäjän nimi oli ennen nykyistä kirkkoa Liikistö, joka on paikka, jossa sijaitsi entinen puukirkko (Kirkon kivijalat, hautausmaa vielä jäljellä). Liikistö oli 1200-luvulla saksalaisten kauppapaikka.
Ruotsalainen piispa halusi rakennuttaa Liikistöön kivikirkon, joka oli omistettu Pyhälle Olaville. Kaverit alkokin rakentaa kirkkoa Liikistön silloiselle saarelle, mutta maa oli noussut niin paljon, että päättivät siirtää kirkon ja pitäjän keskustan paremmille väylille Kokemäenjoen suulle. Kirkon ympärille sitten rakentui Olavin kylä eli Ulvsby - Ulvila. Tämä siis 1300-luvulla.
Ruotsalaiset toivat mukanaan myös kaupan säätelyn ja saksalaiset muuttivat pois. Vaikka kauppaa koitettiin elvyttää, kaupunki kuoli Helsingin (1550) ja Porin (1558) asuttamiseen ja keskiaikaisesta Ulvilasta ei ole jäänyt kuin kirkko jäljelle ja alueen nimi Vanhakylä (Gammelby).
Satakunnan rannikko oli suomenkielistä alunperin (Ulvilan vanhin kylä Haistila). 1300-luvulla kuitenkin alueelle siirtyi ilmeisesti Ahvenanmaalta asukkaita ja alue muuttui enimmäkseen ruotsinkieliseksi. Ulvilankin keskuskylä oli nimeltään Ragvaldby, jossa siis Liikistö sijaitsi. Suomenkielisten määrä kääntyi nousuun kuitenkin jo ennen 1500-lukua. Mutu-tuntumalla ajattelisin, että nämä ruotsinkieliset siirtyivät rannikon mukana ja harrastivat enemmän kalastusta ja nimesivät maasta nousevat alueet ja saaret ensiksi ja sitten suomenkieliset myöhemmin siirtyessään aluelle väänsivät alueet suomenkielisiksi. Ja tietysti ruotsinkieliset hallitsijat, kuten Juhana (Porin perustaja) vaikutti varmaan nimistöön.
En tiedä alueen yhtenäisyydestä rautakaudella, mutta arvioidaan, että Pori+50km säde -alueella olisi asunut 1500-luvun puolivälissä n. 1000 ihmistä, joten aika pienillä väestönmuutoksilla oli suuret vaikutukset.
Uskoisin, että länsirannikon suomen murteissa kaikissa on ollut kyseinen ruotsalaisvaikutus. Osaisinkohan sen verran poria, että: kaik' praata oulu kiält mut mä e.