Ensimmäinen syy on, että jokainen tunnelikilometri kasvattaa kustannuksia. Kun kapasiteetti tulee vastaan Helsingin ratapihalla niin tunnelin aloittaminen mahdollisimman myöhään maksaa vähiten.
Toisen syyn keksii varmaan, kun miettii hetken minkälaisen linjaston tuo pidempi tunneli loisi. Jos junat kulkevat tunnelissa Martinlaakson radalta Huopalahdesta suoraan kohti keskustaa, A-juna olisi käytännössä pakko säilyttää nykyisellä reitillään. Muuten Ilmala jäisi ilman liikennettä ja tärkeä yhteys Pasilaan suuntaan heikkenisi liikaa. Pasilan jälkeen A-junan pitäisi joko sukeltaa upouuteen tunneliin, joka yhdistäisi Pasilan pitkään Pisaaraan (erittäin kallis) tai sitten junat kulkisivat nykyisiä raiteita pitkin Rautatieasemalle eikä projekti vapauttaisi ollenkaan kapasiteettia ratapihan länsireunalta. 10 minuutin vuoroväli tunnelin läntisessä puoliskossa on myös palvelutasoltaan merkittävästi 5 minuutin vuoroväliä heikompi, ja epätasapaino idän ja lännen välillä pitäisi ratkaista. Jos kaikki Tikkurilan kaupunkiradan junat kulkevat tunneliin, keskustan aseman pitäisi toimia sekä päättärinä että läpikulkuasemana, mikä on geometrian puolesta haastava järjestää. Vaihtoehtoisesti toinen kaupunkiradan linjoista voisi kulkea nykyistä reittiä Rautatieasemalle, jolloin Helsingin ratapihalta ei vapautuisi ollenkaan kapasiteettia ja itse asemalta vapautuisi ehkä kaksi raidetta. Ja kaikki tuo yleissuunnitelma-Pisaraa puolitoista kertaa suuremmalla hintalapulla.
Huomautan myös, että Tripla on Suomen vilkkain kauppakeskus, ja Pasilan lisäksi Meilahti ja (vielä tärkeämmin) Vallilla ovat nopeasti saavutettavissa Pasilan asemalta. Lisäksi tiivis Keski-Pasila ja Ilmalan aseman tuntumaan rakentuva Postipuisto kasvattavat asukkaiden ja työpaikkojen määrää lähitulevaisuudessa. Siinä syitä miksi Pasilaa panostetaan.
U- ja Y-junat tarjoaisivat mun mielestä sekä tarpeeksi hyvän palvelutason Ilmalaan että tarpeeksi hyvän yhteyden Huopalahden ja Pasilan välillä. Seisake tai yhteys ei ole kumpikaan niin tärkeitä, että pitää kulkea juna 12 tai 16 kertaa tunnissa, vaikka seisaketta tai yhteysväliä käyttävät toki olisivatkin muutoksesta ymmärrettävästi harmissaan.