Ja olisiko tuo yöliikenteen käynnistäminen runkolinjoilla muutenkaan niin tähtitieteellisen kallista, jos yhdellä bussilla/linja hoidettaisiin esim. 8 reittiä?
No, kokeillaanpa laskea karkeasti. Joku voinee sitten tarkentaa ja korjata virheet.
Yksi runkolinja, perusskenaario (10 minuutin vuoroväli päivällä):
Varhaisliikenne klo 5-6 (2 h siivu): 3 vuoroa/tunti --> 6 vuoroa
Päiväliikenne klo 7-21 (14 h siivu): 6 vuoroa/tunti --> 84 vuoroa
Myöhäisliikenne klo 21-24 (3 h siivu): 3 vuoroa/tunti --> 9 vuoroa
Yöliikenne klo 0-5 (5 h siivu): 1 vuoro/tunti --> 5 vuoroa (4,8 % tarjonnasta)
Yhteensä 104 vuoroa / vrk
Variantteja: Jos 10 minuutin vuorovälin sijasta käytettäisiin 15 minuutin vuoroväliä päivällä niin vuoroja olisi 76, joista 5 (6,6 %) yöliikennettä. Tai jos käytetään päivällä 10 minuutin vuoroväliä ja yöllä 30 minuuttia, niin vuoroja olisi 109, joista yöliikennettä 10 (9,1 %) vuoroa.
Jos lasketaan koko runkolinjasto eli 8 säteittäistä linjaa, joita oletetaan ajettavan 10 minuutin vuorovälillä päivällä ja tunnin vuorovälillä yöllä yllä olevan perusskenaarion mukaisesti sekä lisäksi 2 kehälinjaa joita liikennöitäisiin muuten samoin mutta ilman yöliikennettä klo 0-5, koko linjastolla olisi vuoroja 1030 vuorokaudessa, joista 40 (3,9 %) yövuoroja.
Tarkemmin jakautuma olisi:
Varhaisliikenne klo 5-6 (2 h siivu): 10 linjaa x 3 vuoroa/tunti --> 60 vuoroa
Päiväliikenne klo 7-21 (14 h siivu): 10 linjaa x 6 vuoroa/tunti --> 840 vuoroa
Myöhäisliikenne klo 21-24 (3 h siivu): 10 linjaa x 3 vuoroa/tunti --> 90 vuoroa
Yöliikenne klo 0-5 (5 h siivu): 8 linjaa x 1 vuoro/tunti --> 40 vuoroa (3,9 % tarjonnasta)
Yhteensä 1030 vuoroa / vrk
Tehdään muutama hyvin karkea oletus:
- päiväliikennöinnin kustannus per vuoro = k (k tässä tarkoittaa tarkemmin määrittelemätöntä yksikkökustannusta)
- varhais- ja myöhäisliikenteen kustannus per vuoro = 2k
- yöliikenteen kustannus per vuoro = 4k
Tällöin runkolinjaston vuorokautinen kustannus olisi yöliikenteen kanssa 60*2k + 840k + 90*2k + 40*4k = 120k + 840k + 180k + 160k = 1300k. Kun yöliikenteen kustannus on 40*4k = 160k, on ilmeistä että yöliikenteen kustannus näillä karkeilla oletuksilla olisi 12,3 % kokonaiskustannuksesta.
(Jos yöliikenteen kustannus on alempi, esim. 3k, niin sitten tämä muuttuu siten, että kokonaiskustannus on 1260k ja yöliikenteen osuus siitä 120k (9,5 %). Ja niin edelleen.)
Toinen puoli yhtälöä on tietysti, mitä yöliikenteen olemassaolo vaikuttaa kysyntään ja sitä kautta tuottoihin. Ensinnäkin yöliikenteessä maksetaan korkeampaa tariffia, joten tuotot per matkustaja ovat suuremmat, käytännössä tupla. Tämä on järkevää kustannusten kattamisen kannalta, mutta jos lisämaksu karkottaa enemmän kuin puolet potentiaalisista matkustajista, niin sitten lisämaksu joutaisi mennä. Normaalitariffinen yöliikenne olisi melkoinen markkinointivaltti sekin. Toiseksi yöliikenteen olemassaolo toisi lisää matkustajia päivävuoroihin, kun todennäköisesti toisen kulkusuunnan matka tehtäisiin myös bussilla eikä autolla. Kolmanneksi koko järjestelmä saisi lisää matkustajia kun jokunen ihminen luopuisi autosta ja siirtyisi kokonaan joukkoliikenteen varaan.
Ja lopuksi vielä täytyy muistaa, että kyseessä on palvelu, jonka olemassaolon oikeutus voidaan perustella sillä, että palvellaan niitä joilla on yöllisiä kulkemistarpeita, mutta ei varaa autoon tai taksiin. Siksi jopa kevyt ristisubventio päiväliikenteestä olisi hyväksyttävää: kyse on liikennejärjestelmästä ja -verkostosta kokonaisuutena, ei yksittäisistä vuoroista. Jos järjestelmästä amputoidaan osia (kuten yöliikenne), se vaikuttaa koko järjestelmään eikä vain siihen osaa mistä amputaatio tehdään.
Jos ajatellaan runkolinjaston lisäksi koko bussilinjastoa olettaen että muu linjasto koostuu 20 täydentävästä linjasta, joita liikennöidään klo 5-23 (18 h siivu) 2 vuoroa tunnissa kutakin eli yhteensä 720 vuoroa, lienee selvää että yöliikennöinnin osuus kustannuksista jäisi jonnekin 8 % tuntumaan tai alle, ottamatta siis kantaa tuottopuoleeen ollenkaan, mikä pitäisi luonnollisesti huomioida. Onko tämä paljon vai vähän, sitä on vaikea sanoa. Mutta jos luetaan tuotot, synergiat ja markkinointihyöty mukaan, veikkaisin että negatiivinen delta on korkeintaan muutaman prosentin luokkaa. Autottoman elämän mahdollistajana tämä olisi mielestäni selvästi positiivista yhteiskuntataloudellisesti.
Luonnollisesti tämä on hyvin karkea laskelmaesimerkki. Jos jollakulla on energiaa ja tietoa laskea tarkemmin ja paremmilla oletuksilla, niin siitä vaan laskemaan ja väittämään vastaan!