Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Nättinummen ja Runosmäen välinen tunneli on näköjään muuttunut pintaradaksi. Tuskin tuossa nyt ihan valtavia luontoarvoja silti menetetään.
Kyllähän tuossa raitiotien yleissuunnitelmassa on jo nytkin noin kaksinkertainen pysäkkiväli verrattuna Turun bussilinjojen standardiin, joten ei sen nyt kyllä hirveästi hitaammin pitäisi edetä... Esimerkiksi vaikkapa väli Kauppatorilta Uudenmaan tulliin, jossa taitaa nykyään olla kolme bussipysäkkiä, kun raitiotielle tulisi vain yksi.Isompia nopeuksia saavutetaan joukkoliikenteessä lähinnä harventamalla pysäkkiväliä, joka ei kaupunkiliikenteessä ole mielekästä: eihän asiakkaiden ohi kannata ajaa.
Kyllähän tuossa raitiotien yleissuunnitelmassa on jo nytkin noin kaksinkertainen pysäkkiväli verrattuna Turun bussilinjojen standardiin, joten ei sen nyt kyllä hirveästi hitaammin pitäisi edetä... Esimerkiksi vaikkapa väli Kauppatorilta Uudenmaan tulliin, jossa taitaa nykyään olla kolme bussipysäkkiä, kun raitiotielle tulisi vain yksi.
Että nyt on tärkeintä saada Turulle tämä oma myyrmäki.
Mitä ilmeisimmin, ja sinne raitiotie yhdeksi vetovoimatekijäksi (ehkä mahdollisesti paperilla siis). Skanssin suunnitelmat ovat ehkä lajinsa, siis ostoskeskusvetoisten lähiöiden parhaimmistoa, mutta mun mielestä niin hitaasti kasvavassa kaupungissa kuin Turku, uuden lähiön aloittaminen pellolle 2010-luvulla on kardinaalimoka. Panokset olisi pitänyt laittaa Varissuon ja Runosmäen (ehkä Lausteen) voimakkaaseen kehittämiseen kaupunkimaiseen suuntaan, mutta semmoinen visio ei taida mahtua päättäjien kalloihin tai normiohjauksen pykäliin. Kun modernismin mukainen asuinalue on valmis, niin se on valmis vaikka puolet olisi parkkikenttää, ja sitten se suojellaan nykyisessä loistossaan. Pellolle suunnitteleminen näihin verrattuna helppoa, eikä siellä ole vanhojen lähiöiden huonoa mainettakaan taakkana vaan uutta voidaan markkinoida vaikka minä elämyksenä ja pyytää hintaa vastaavasti.
(Skanssin näemmä kaavaillaan olevan "valmis" 2030. Kas kun kukaan ei ole antanut valmistumisvuotta Turun keskustalle (viimeiseen 700 vuoteen)).
Joo, mutta jos muistikuvani pitävät paikkansa, niin tuolla Satakunnantien-Hepokullan-Nättärin suunnallakin pysäkkejä on noin puolta harvemmassa kuin busseilla. Runosmäkeä on paha vertailla, kun siellä reitti on niin erilainenSkanssin reitti näyttää noista kaikkein nopeimmalta.
Tuo Skanssin alue kyllä näyttää ainakin kartalla ja ilmakuvassa olevan rakennetun alueen sisällä eli siinä mielessä sinne rakentaminen tiivistäisikin kaupunkia täyttäessään Turun ja Kaarinan rajalla olevaa vajaakäyttöistä aluetta. Kaarinan puolellahan asutus on tiivistynyt Turun rajalle.
Tuo Skanssin alue kyllä näyttää ainakin kartalla ja ilmakuvassa olevan rakennetun alueen sisällä eli siinä mielessä sinne rakentaminen tiivistäisikin kaupunkia täyttäessään Turun ja Kaarinan rajalla olevaa vajaakäyttöistä aluetta. Kaarinan puolellahan asutus on tiivistynyt Turun rajalle.
Ovatko nuo linjat lopullisia?
Runosmäen linjaus viimeinen pysäkki on mielestäni sijoitettu väärin;
Vahdontiellä pohjoispuolella ei ole kuin pienteollisuutta ja Ohitustie estää mahdollisuudet muuttaa asuinalueeksi ja Pomponrahkan luonnonsuojelualue sen että linjaa voisi jatkaa.
Itse kääntyisin reitin Muntterinkadulta kaakkoon, eli laittaisin päätepysäkin Runosmäenpolun pohjoispuolelle. Tällöin se palvelisi Pallia, Runosmäen terveysasemaa ja paremmin Iltasoitonpolun eteläpuolella asuvia. Myös jatko Kärsämäen, tai Lentoaseman suuntaan olisi silloin mahdollinen tulevaisuudessa.