Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Ihan hyvä ajatus selvittää asioita. Helsingissä syy on, että nivelbussilla kustannukset per matkustaja olivat kalliimmat kuin kiinteäkorisella. Auto on kalliimpi ja sen ylläpito on kalliimpaa, kun siinä on kiinteäkorista enemmän huollettavaa ja rikki menevää. Kapsiteettia on kuitenkin vain vähän lisää.On syytä ihmetellä Suomessa oleva nivelbussivastaisuutta vaikka esim. länsinaapurissamme on nivelbusseja 9 kaupunkiseudulla.
Olen kuullut yhdeksi selitykseksi, että nivel ei kestä helsinkiläistä katuverkkoa. Ei ole vaikea uskoa, että rynkytys on isompi ongelma nivelbussille kuin jäykkäkoriselle 3-akseliselle bussille. Ja jos optimoidaan katuverkon ja bussien yhteiskustannuksia, ilmeisesti ei kannata satsata katuverkkoon niin paljon, että muutama nivelauto pysyisi kunnossa.
Katujen kunto ja istumapaikkojen arvostus liittyvät toisiinsa. Bussissa on ylipäätään hankala matkustaa seisten. Ja vielä vaikeammaksi se tulee, kun katu on heikossa kunnossa. Betonikaukalossa ajavassa bussissa seistenkin voinee matkustaa, mutta sitten kysytään sitä, kannattaako rakentaa busseille betoniteitä, jotta niissäkin voi matkustaa seisten. Minusta päätyminen istumapaikkojen arvostamiseen bussissa on luonnollinen seuraus siitä, että lähtökohtana on bussin käyttö katuverkolla sellaisena kuin se on. Kun tehdään erillisiä joukkoliikenneväyliä, ne kannattaa tehdä sitten raiteina.
Ensinnä on ylipäätään väärin, jos yrityksen ansaintalogiikka perustuu epäterveeseen kilpailuun. Sellaisen logiikan tuleekin murentua. Ja jos yrityksessä ei sitten ole kykyä selvitä normaaleilla terveillä markkinoilla, yrityksen on syytäkin lakata toimimasta.Ja mitä tulee bussiliikenteen yritysten pelkoon; Se mielestäni ihan aiheellista. Miten bussiyrityksestä tulisi raitiovaunuliikennöijä kädenkäänteessä varsinkin nykyisen kilpailun vallitessa. Samaan aikaan perinteinen ansaintalogiikka murenee linjalupaliikenteen loppuessa.
Samaa sanon yrityksestä, joka ei kykene sopeutumaan markkinoiden kehitykseen. Meidän suuri Nokiamme on hyvä esimerkki tästä, sekä hyvässä että huonossa. Silloin Nokia menestyi, kun se oli edelläkävijä ja kehitti matkapuhelimia kun muut panostivat lankaverkkojen kehittämiseen. Nyt Nokia on vaikeuksissa, kun se ei uskonut kosketusnäytöllisiin älypuhelimiin. Nokia hallitsi Kommarilla älypuhelinmarkkinoita ja sillä olisi ollut tie auki, mutta Kallasvuo ja kumppanit pitivät kosketusnäyttöjä kelvottomina.
Kun bussifirmat taistelevat ratikoita vastaan, se on ihan yhtä järkevää kuin Nokia selittämässä, että Apple ja Android ovat väärässä. Postimerkin kokoisella näytöllä varustettu näppäimistökännykkä on paljon parempi. Jos kotimaiset bussifirmat menettävät markkinansa kansainvälisille toimijoille, jotka eivät sylje ratikoiden ja junien suuntaan, ovat kotimaiset ihan itse hautansa kaivaneet.
Antero